Στις 3 Ιανουαρίου 2021 οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ εισβάλλουν βίαια στο Καπιτώλιο με σκοπό να αποτρέψουν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχει ανοίξει για πρώτη φορά εδώ και αιώνες μια συζήτηση περί συνταγματικής εκτροπής. Πώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένα τέτοιο πραξικόπημα περιγράφει στο βιβλίο του, Leave the World Behind, ο Ρούμααν Άλαν. Το μυθιστόρημά του προκάλεσε τόση αίσθηση που το Netflix προχώρησε τάχιστα στην κινηματογραφική μεταφορά του. Η ομότιτλη ταινία, βέβαια, δεν ακολουθεί επακριβώς τα ίχνη του μυθιστορήματος.

Leave the World Behind

Leave the World Behind: Η Πλοκή

Δύο οικογένειες, άγνωστες μεταξύ τους, βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, αφού τις έχουν συμβεί διάφορα παράξενα περιστατικά στη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μια κυβερνο-επίθεση που πραγματοποιείται από αγνώστους. Έχοντας χάσει κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει, με το μυαλό τους να πηγαίνει στο χειρότερο σενάριο. Και δικαιώνονται.

Leave the World Behind: Μια «προφητική» ιστορία

Στηριζόμενος σε πολλά καταστροφικά σενάρια, ο συγγραφέας του βιβλίου συμμετέχει στη συγγραφή του σεναρίου, μαζί με τον σκηνοθέτη, Σαμ Εσμάιλ (Mr. Robot). Θα επιζήσει ο κόσμος αν δεν έχουμε internet; Τι θα συμβεί αν καταστραφούν οι δορυφόροι; Ανοίγοντας τη βεντάλια διάφορων ανάλογων υποθετικών σεναρίων, στήνεται μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν καθημερινοί άνθρωποι, με τις νευρώσεις τους και τις προκαταλήψεις τους.

Στα περισσότερα media outlets το Leave the World Behind αναφέρεται ως είναι ένα post – apocalyptic δράμα, αλλά υποστηρίζω πως είναι ξεκάθαρα μια πολιτική ταινία για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ακραία αντιπαράθεση που έχει πυροδοτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή είναι η προσέγγιση του σκηνοθέτη, Σαμ Εσμάιλ, ο οποίος θα μπορούσε να αφήσει εντελώς αναπάντητο το ερώτημα ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την ανωμαλία. Εν τούτοις, εκείνος με πολύ βασικά ευρήματα, η αλήθεια είναι, φανερώνει την κατάσταση χωρίς ποτέ να μάθουμε τον τρόπο που αντιδρούν οι πρωταγωνιστές σε αυτήν την προοπτική. Απλά έχουν τις ενδείξεις. Κι ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα «μονοπάτια» μυστηρίου -τα οποία εμφανίζονται σε κάθε «στροφή» – περιστατικό, εκείνος παραμένει «γήινος».

Γήινες είναι και οι ερμηνείες του «βαρύ» καστ της σειράς: Ο Μαχερσάλα Άλι ξεχωρίζει για άλλη μια φορά, με την άνεσή του στον φακό. Ο τρόπος που διηγείται μια συγκεκριμένη ιστορία – κλειδί, αφού έχει καταναλώσει αρκετό αλκοόλ, φανερώνει την ερμηνευτική του δεινότητα. Άξιος συμπαραστάτης ο Ίθαν Χοκ, ο μονίμως φοβισμένος προοδευτικός που προσπαθεί να προστατεύσει την οικογένειά του σε ακραίες καταστάσεις. Η Τζούλια Ρόμπερτς ως ψυχωτική μητέρα και μισάνθρωπος προσπαθεί να κρατήσει τον τόνο, με κάποιες υπερβολές, πάντως.

Leave the World Behind

Leave the World Behind: Οι θεωρίες συνομωσίας

Τι θα πάθουν τα αεροπλάνα αν κάποιος θέλει να επιφέρει το χαός; Πώς μπορούμε να προκαλέσουμε τρόμο παίρνοντας τον έλεγχο ενός πετρελαιοφόρου; Τι θα συμβεί αν το Internet πέσει για πάντα; Θα είναι τα Tesla ασφαλή; Μερικές δημοφιλείς θεωρίες συνομωσίας βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν στο Leave the world behind και η αλήθεια είναι πως μπορεί να γίνουν αρκετά σαρκαστικές ή και επικριτικές για το ανθρώπινο είδος και τον τρόπο που εξαρτάται από διάφορες καθημερινές πολυτέλειες. Ο άνθρωπος δεν είναι το είδος του ζώου που επιβιώνει πλέον στον πλανήτη και αυτή η πολυτέλεια μπορεί να του στοιχίσει, προειδοποιούν οι σεναριογράφοι.

Leave the World Behind

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Leave the World Behind είναι της εταιρείς παραγωγή του Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό εξηγεί πολλά για το στιλ και την πιο πραγματιστική προσέγγιση του θέματος, η οποία οδήγησε στη μη χρήση κινηματογραφικών μηχανισμών. Η κάμερα ακολουθεί τους ήρωες σαν να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα όσα τους συμβαίνουν, σαν ένας σιωπηλός, αόρατος, έξτρα ηθοποιός, δίνοντας την αίσθηση πως ο τηλεθεατής είναι «παρών». Αυτό αυξάνει την ένταση, αλλά οι γωνίες δεν συνεισφέρουν στην εκτόξευση των συναισθημάτων. Ίσως αυτός να είναι και ο σκοπός εξαρχής. Είναι τα μηνύματα, όχι ο τρόμος που θα πρέπει να κρατήσουμε.