Αφού το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το πέρασμα της Ράφα έγινε ακόμη πιο κρίσιμο, ως το μόνο σημείο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ όπου έχει εισέλθει βοήθεια και ορισμένοι άνθρωποι έχουν επιτρεπόταν να βγει. Σε τυπικούς χρόνους, το σημείο πρόσβασης είναι ζωντανό με εμπορική κίνηση και ανθρώπους που ταξιδεύουν από και προς τη Γάζα.

Ράφα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η διέλευση των συνόρων της για τη Γάζα;

Αλλά για δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, τίποτα δεν περνούσε από τη διάβαση, η οποία βρίσκεται κοντά στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διπλωματικές συνομιλίες για να επιτραπεί η διέλευση ανθρώπων και προμηθειών. Εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών στη Γάζα και του επίμονου βομβαρδισμού του θύλακα από το Ισραήλ, ισραηλινά πλήγματα έχουν χτυπήσει τη διάβαση τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Από τότε που άνοιξαν τα σύνορα στις 21 Οκτωβρίου μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Εθνών, τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να μπαίνουν μέσα, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι οι προμήθειες έχουν καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών της Γάζας για τροφή, νερό και φάρμακο.

Την Τετάρτη, ορισμένοι ξένοι υπήκοοι και βαριά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να φεύγουν από τη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, την πρώτη φορά που επετράπη στους ανθρώπους να περάσουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μετά την έναρξη της πλήρους πολιορκίας.

Πώς μοιάζει το πέρασμα της Ράφα

Στην παλαιστινιακή πλευρά, δύο γιγάντιες τοξωτές κατασκευές διασχίζονται η μία την άλλη πάνω από ένα σύντομο κτήριο που είναι περιφραγμένο με πέτρα, με περίτεχνες μεταλλικές πύλες να εμποδίζουν το δρόμο. Τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι που ελπίζουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα περίμεναν κοντά σε αυτήν την περιοχή.

Αφού περάσουν από αυτές τις πύλες, οι ταξιδιώτες συναντούν μια άλλη παλαιστινιακή πύλη όπου ελέγχονται τα διαπιστευτήριά τους. Στη συνέχεια συνήθως επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο για να ταξιδέψουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι το αιγυπτιακό τμήμα της διάβασης. Δεν επιτρέπεται η διέλευση ιδιωτικών οχημάτων.

Στην αιγυπτιακή πλευρά υπάρχει μια ευρεία κατασκευή με κίτρινη πρόσοψη. Μια μακρά σειρά από φορτηγά βοήθειας εκτείνεται τώρα στο δρόμο, περιμένοντας να περάσει στη Γάζα.

πέρασμα της Ράφα

Γιατί η Ράφα είναι σημαντική για τη Γάζα; Οι περιορισμοί στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών από και προς τη Γάζα, που επιβλήθηκαν τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, έχουν υπονομεύσει τις συνθήκες διαβίωσης στον θύλακα. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν εξαρτήσει την είσοδο από τη Γάζα από την απόκτηση άδειας από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η Αίγυπτος έχει κρατήσει κατά καιρούς την πύλη κλειστή ως απάντηση στις συνθήκες ασφαλείας. Πέρυσι, η πύλη της Ράφα ήταν ανοιχτή για 245 ημέρες, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ανέφερε ότι περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι είχαν εισέλθει και 144.000 βγήκαν.

Αγαθά όπως καύσιμα, το μαγειρικό αέριο και τα υλικά κατασκευής συνήθως περνούν από την κοντινή πύλη Salah a-Din, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 2018. Πριν από αυτό, τα οικιακά αγαθά διακινούνταν κυρίως μέσω υπόγειων τούνελ, δήλωσε η Tania Hary, εκτελεστική διευθύντρια της Gisha, έναν Ισραηλινό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων.

Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, η βοήθεια θα έμπαινε στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, στη γωνία των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, είπε η κ. Χάρι.

Πώς επηρέασε ο πόλεμος τη Ράφα;

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει ότι το πέρασμα έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χαμάς, της ένοπλης ομάδας που ελέγχει τη Γάζα. Μετά από ανάλυση βίντεο και δορυφορικών εικόνων, οι New York Times επαλήθευσαν πολλά χτυπήματα που έπληξαν κοντά στη διάβαση.

Τις περασμένες εβδομάδες, ορισμένοι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων που περίμεναν στα σύνορα με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν για να μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα είπαν ότι είχαν εκκενωθεί μετά το χτύπημα της διάβασης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι το Ισραήλ θα απόσχει να βομβαρδίσει την περιοχή της διέλευσης της Ράφα.

Ράφα: Γιατί είναι τόσο σημαντική η διέλευση των συνόρων της για τη Γάζα;

Ποια είναι η κατάσταση τώρα;

Την Τετάρτη, μετά από εβδομάδες αναμονής και ψεύτικες εκκινήσεις, ο κόσμος άρχισε να κινείται μέσα από τις πύλες της Ράφα. Η αρχή για τα συνοριακά περάσματα της Γάζας δημοσίευσε μια λίστα με περίπου 500 ονόματα ατόμων στα οποία θα επιτραπεί να περάσουν τα νότια σύνορα στην Αίγυπτο την Τετάρτη, με περισσότερα να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Περιλαμβάνουν άτομα με διαβατήρια από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Ιορδανία. Μέλη του προσωπικού από οργανώσεις βοήθειας, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα. Η Αίγυπτος άρχισε επίσης να δέχεται σοβαρά τραυματίες για θεραπεία σε νοσοκομεία, ανέφεραν τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι 81 τέτοιοι ασθενείς θα περάσουν την πρώτη μέρα, μαζί με οικογενειακές συνοδούς.

Εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπαν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα για να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν τις αυστηρές ισραηλινές επιθεωρήσεις ως τον κύριο παράγοντα που επιβραδύνει τη διαδικασία.

Το Ισραήλ έχει τώρα συμφωνήσει να επιτρέψει περίπου 80 φορτηγά την ημέρα, είπαν δύο δυτικοί διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις – μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τα 100 ημερησίως που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται η Γάζα.

Η είσοδος καυσίμων, τα οποία χρειάζονται απεγνωσμένα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης νερού, παραμένει απαγορευμένη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: New York Times

*Photo Credits: Getty Images