Σάλος έχει ξεσπάσει μετά από το ντοκιμαντέρ «Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed», καθώς παρουσιάζει κρυφά έως τώρα, τα οποία προκαλούν σύγχυση στο κοινό του. Οι θαυμαστές του ζωγράφου, που όλοι αγαπήσαμε, αναστατώθηκαν από το ντοκιμαντέρ του Netflix που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το οποίο εμβαθύνει στη διαμάχη για την ιδιοκτησία του κτήματος του Ross.

Ενώ η ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζος Ροφέ αποκαλύπτει πολλά κουτσομπολιά για το θέμα – συμπεριλαμβανομένου του ότι ο Ross έκανε στα μαλλιά του περμανάντ- το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη σχέση του ζωγράφου με την Bob Ross Inc. και τους ιδρυτές της, Walt και Αnnette Kowalski.

Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με τους φίλους και την οικογένεια του Ross, ισχυρίζεται ότι οι Kowalski συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την κληρονομιά του αείμνηστου ζωγράφου για δικό τους κέρδος, κάτι που ο Ross δεν θα ήθελε να συμβαίνει.

Η Annette Kowalski γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Ross το 1982, όταν παρακολούθησε ένα από τα μαθήματα ζωγραφικής του, όταν του πρότεινε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Η Annette και ο σύζυγός της Walt προσφέρθηκαν ως επενδυτές σε αυτήν την προσπάθεια και κάλεσαν ακόμη και την οικογένεια Ross να μετακομίσει μαζί τους για να στήσουν την επιχείρηση.

Μετά από την επιτυχία της σειράς PBS του Ross «The Joy of Painting», η Bob Ross Inc. θα κατασκευάσει και θα διανείμει είδη χρωμάτων και άλλα εμπορικά προϊόντα με επωνυμία Bob Ross. Ακόμα θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για όσους επιθυμούν να διδαχθούν τον τρόπο ζωγραφικής του.

Oι Kowalski τα πήραν όλα από την οικογένεια του Bob Ross

Ο Steve Ross, ο γιος του Bob, ισχυρίζεται ότι οι Kowalski σχεδίασαν να αποκλείσουν την οικογένεια του Ross από την επιχείρηση μετά τον θάνατό του. Τελικά, τα κατάφεραν, παρότι ο ζωγράφος ήταν κάθετα αντίθετος με αυτή την κίνηση. Σύμφωνα με τα λόγια του Steve, οι Kowalskis και Ross είχαν έντονες αντιπαραθέσεις για το μέλλον της εταιρείας και την περιουσία του Ross, ενώ ο ζωγράφος πάλευε με λέμφωμα. 

Μετά από τον θάνατό του το 1995, οι Kowalski μήνυσαν τους άλλους δικαιούχους της περιουσίας του Ross, δηλαδή την τρίτη σύζυγο του Ross Lynda και τον ετεροθαλή αδερφό του Steve, Jimmie Cox, ο οποίος επίσης είχε τον έλεγχο του μεριδίου του Steve εκείνη την εποχή.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο Jimmie παρέδωσε όλα τα δικαιώματα στους Kowalski. Ο Steve προσπάθησε να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια, αλλά τελικά απέτυχε. Ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει καμία χρηματική αποζημίωση από την Kowalski ή την Bob Ross Inc. μέσα σε αυτά τα 26 χρόνια.

Αν και οι Kowalskis αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη στην ταινία, εξέδωσαν μια επίσημη δήλωση που αποκαλεί την ταινία του Rofé ως ανακριβή και με λανθασμένη απεικόνιση της εταιρείας τους. Σε πρόσφατη συνέντευξή οι παραγωγοί του «Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed», Melissa McCarthy και Ben Falcone, δήλωσαν ότι δεν πίστευαν στην επιτυχία της και «εξεπλάγησαν όταν αποκάλυψαν μερικά από τα γεγονότα».

Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, πολλοί άνθρωποι κοντά στον Ross αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ντοκιμαντέρ φοβούμενοι αντίποινα από τους Kowalski. «Όλοι φοβούνται μήπως τους κάνουν μήνυση», είπε ο Falcone. Οργή ξέσπασε στο Twitter, όπου πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #BoycottBRI, ζητούν μποϊκοτάζ της Bob Ross Inc. και παρακαλούν άλλους να μην αγοράσουν επίσημα εμπορεύματα. Μια αναφορά του Change.org με τίτλο «Μποϊκοτάρετε την Bob Ross Inc. Βοηθήστε τον Steve να αποκτήσει κέρδη από τις πωλήσεις» δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της οικογένειας Ross, καθώς και μια σελίδα GoFundMe αφιερωμένη στην αύξηση των νομικών τελών για τον Steve.