Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία, όπως γράφει σχετικά και το BBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 6,8%. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Ιούνιο του 1982.

https://www.intronews.gr/9408-2-akrives-poleis-2021

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,7%. Ανά κλάδο, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 33,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ενώ οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν ετήσια αύξηση 58,1%.

https://www.youtube.com/watch?v=RtE59_YvoQw

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, είχε προειδοποιήσει για νέα άνοδο των τιμών, λέγοντας πως «=τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφουμε μια μείωση των των ενεργειακών τιμών, όπως φαίνεται και από τις τιμές της βενζίνης σε ορισμένες πολιτείες. Τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν αύριο για την ενέργεια τον Νοέμβριο θα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, ούτε τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών σε κλάδους όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, που θα συνεχίσουν να υποχωρούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».