Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας της Anna Ivankova. Η 46χρονη Κουβανή τρανς γυναίκα, βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (10/7) νεκρή, με το σώμα της να είναι πολύ βαριά σημαδεμένο. Υλικό από κάμερες που έχουν οι Αρχές, φαίνεται να έχει καταγράψει τον δολοφόνο και στο στόχαστρο είναι το αν υπήρξαν οικονομικές μεταξύ τους διαφορές.

Τα στοιχεία γύρω από τη δολοφονία της Anna Ivankova

Σύμφωνα με πληροφορίες του intronews.gr, οι Αρχές έχουν συλλέξει πολύτιμα στοιχεία που θεωρείται δεδομένο πως θα οδηγήσουν σε ύποπτα πρόσωπα. Ο κλοιός γύρω από τον δολοφόνο και βασανιστή της Anna Ivankova γίνεται ολοένα και πιο στενός. Οι αστυνομικοί της Σήμανσης έχουν εντοπίσει και δαχτυλικά αποτυπώματα τα οποία πρόκειται να ελεγχθούν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να προχωρήσει η ταυτοποίηση.

Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί αν ο δράστης ή οι δράστης είναι σεσημασμένοι. Ωστόσο τα στοιχεία δεν σταματούν εδώ, αφού γύρω από το σπίτι της Anna Ivankova στην οδό Φυλής στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχουν πολλές κάμερες και ήδη οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν συλλέξει μπόλικο βιντεοληπτικό υλικό.

Anna Ivankova

Τα «εργαλεία» του βασανισμού της

Σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, τα ύποπτα σημάδια που εντόπισε και ο ιατροδικαστής κατά τη νεκροψία της 46χρονης, ενδεχομένως να έχουν πραγματοποιηθεί με ανδρική ζώνη. Θυμίζουμε πως στην πλάτη της άτυχης Anna Ivankova είχαν εντοπιστεί πληγές σαν χαρακιές. Η εκτίμηση που προκύπτει από πολύπειρους αξιωματικούς αναφέρει ότι το «μαστίγωμα» συνέβη κατ’ επανάληψη, χωρίς να προσδιορίζεται το πλαίσιο στο οποίο προέκυψαν αυτοί οι τραυματισμοί.

Επίσης έχει εντοπιστεί και το αντικείμενο που έδωσε προκάλεσε στην Anna Ivankova το αιμορραγικό σοκ, το οποίο ήταν και η αιτία θανάτου της. Ο λόγος για ένα ψαλίδι πάνω στο οποίο υπάρχουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Δαχτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν και στην κάσα του παραθύρου από το οποίο εικάζεται πως διέφυγε ο δολοφόνος.

Anna Ivankova
Η αδικοχαμένη Anna Ivankova στην είσοδο του διαμερίσματός της

Τα στοιχεία του διαβατηρίου και τα ταξίδια σε Σερβία και Ρωσία

Ένα ακόμη στοιχείο που απασχολεί ιδιαίτερα τις Αρχές σχετικά με την Anna Ivankova, έχει να κάνει με τα στοιχεία που προκύπτουν από το διαβατήριό της. Στα χέρια των Αρχών υπάρχει αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο όπως επίσης και κάποια άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Η Anna Ivankova φέρεται να έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στη Ρωσία, καθώς φαίνεται πως συγγενικά πρόσωπα κατάγονται από εκείνη τη χώρα, ενώ στην Ελλάδα φαίνεται να ήρθε μέσω Σερβίας. Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί πως η 46χρονη είχε λατινογενές όνομα άρρενος (H.B.T. τα αρχικά), ενώ το Anna Ivankova νομιμοποιήθηκε πιθανότατα στη Ρωσία.

Κανένα misgendering από την Αστυνομία

Παρά το γεγονός πως πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως και άλλοι πολίτες της ελληνικής κοινωνίας, έσπευσαν να κατηγορήσουν την Αστυνομία για misgendering (σ.σ. προσφώνηση σε λάθος γένος) σε βάρος της 46χρονης Anna Ivankova, από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε προβεί σε κανέναν προσδιορισμού φύλου.

Όπως άλλωστε καταγράφηκε στο χρονικό της δημοσιογραφικής έρευνας για τον χαμό της 46χρονης, η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας μιλούσε αυστηρώς για «άτομο» και όχι για «άνδρα».

Επ’ αυτού, προέκυψε επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο με αφορμή υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Άγιο Παντελεήμονα και κάνουν λόγο για misgendering της ΕΛ.ΑΣ., αγνόηση της σχετικής νομοθεσίας και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις ορθές ορολογίες που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, σεβόμενη την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει αναλάβει δράσεις και προγράμματα για την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα το αστυνομικό προσωπικό να σέβεται τις προτιμήσεις και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων καθώς και να χρησιμοποιεί ορθή γλώσσα αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη ενημέρωση για το περιστατικό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ουδέποτε αναφέρθηκε σε «άνδρα» όπως εσφαλμένα περιγράφεται στα δημοσιεύματα αλλά σε «άτομο». Ειδικότερα η ενημέρωση που εκδόθηκε την 21:52 ώρα της Δευτέρας, 10 Ιουλίου 2023, ήταν η ακόλουθη:

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ Δ.Α.Α.»

Αυτονόητο είναι ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των διαδικασιών της, ώστε να διασφαλίζεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Photo credits: Facebook