Όργιο φημών και εικασιών σκιαγραφείται πίσω από τη δολοφονία του 39χρονου Ορχάν Μπαϊράμι. Ο… Balkan πόλεμος μεταξύ συμμοριών, διακινητών ναρκωτικών, εξτρεμιστών ισλαμιστών, σχηματίζεται στον απόηχο της εκτέλεσης στην περιοχή Χανιώτη Χαλκιδικής.

Η δολοφονία του επονομαζόμενου και ως «Όκι» αγγίζει στις σκοτεινές διαδρομές του υποκόσμου της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Συμβόλαιο θανάτου

Ήδη τα Μέσα τόσο της Αλβανίας όσο και της Βόρειας Μακεδονίας (υπάρχουν αναφορές και στα βοσνιακά) βρίθουν από εικασίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκτελέστηκε ο συγκεκριμένος άνδρας.

Ναρκωτικά, λαθρεμπόριο νοθευμένων ποτών, ξέπλυμα χρήματος, ακόμη και η… απλή εκδίκηση αλλά και άλλες σκοτεινές δραστηριότητες βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Οι ελληνικές Αρχές φαίνεται να συμμερίζονται το σενάριο του πληρωμένου συμβολαίου θανάτου. Οι πραγματικοί όμως λόγοι για την εκτέλεσή του παραμένουν φευγαλέοι και σε επίπεδο ασκήσεων επί χάρτου.

Balkan πόλεμος και εξτρεμιστές

Κυρίως οι Σκοπιανοί πάντως, συνδέουν τη δολοφονία του Μπαϊράμι με μία βεντέτα δύο δεκαετιών μεταξύ δύο αντιμαχόμενων συμμοριών. Ο εκλιπών φαίνεται πως είχε παρτίδες με τη συμμορία του Duqanxhik, ενώ απέναντι βρίσκεται η συμμορία Bellanoca.

Στις 6 Μαρτίου μάλιστα, ένας στενός συνεργάτης του 39χρονου, ο Γετόν Κριβανγιέβεν, αποκαλούμενος και ως «Ζίλια», εκτελέστηκε με πανομοιότυπο τρόπο σε μπαρ στα Σκόπια. Μόνο που εκείνη τη φορά χρησιμοποιήθηκαν πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ. Οι δράστες τότε, είχαν εγκλωβίσει τον φίλο του Μπαϊράμι σε ένα σίσα-μπαρ στην παλιά πόλη των Σκοπίων. Με τουλάχιστον 50 σφαίρες σκότωσαν τον Κριβανγιέβεν, όπως και έναν συνεργάτη του, τον Ενές Ισένι.

Balkan
Το σκηνικό θανάτου στα Σκόπια (πηγή: Portalb.mk)

«Χτύπημα» στην Πρίστινα

Των παραπάνω γεγονότων ακολούθησε η δολοφονία ενός αλβανικής καταγωγής μπράβου, του Ντάτσι Μπλερίμ στις 15 Ιουνίου στην Πρίστινα του Κοσόβου. Μάλιστα, οι πεποιθήσεις των Αρχών της περιοχής μιλούσαν για αντίποινα για τον θάνατο του Κριβανγιέβεν.

Παρ’ όλα αυτά όμως, τα Μέσα των Σκοπίων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς οι εκτελεστές του Μπλερίμ εικάζεται πως ήταν εξτρεμιστές ισλαμιστές και μάλιστα με πολεμική εμπειρία σε Συρία και Ιράκ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την ιστορία… Balkan τρέλας.

Balkan πόλεμος, Ντάτσι Μπλερίμ
O Ντάτσι Μπλερίμ, ένα ακόμη θύμα στον Balkan χορό θανάτου

Ζήτημα τιμής για καρτέλ ναρκωτικών στο Ελμπασάν

Εξίσου «δυνατό» από πλευράς πιθανοτήτων, σενάριο, φαντάζει αυτό που επικαλούνται συγκεκριμένα Μέσα στις βαλκανικές χώρες.

Έχει να κάνει με μία συναλλαγή της συμμορίας που συνδιαλεγόταν με τον Μπαϊράμι, με μία αντίστοιχη από το Ελμπασάν της Αλβανίας. Το γκρουπ του Μπαϊράμι φέρεται να αγόρασε ένα φορτίο ναρκωτικών, πιθανότατα κοκαΐνης, ωστόσο στη συναλλαγή κάτι δεν πήγε καλά.

Η συμμορία του Μπαϊράμι φέρεται να κακολόγησε τους διακινητές ναρκωτικών του Ελμπασάν κάνοντας λόγο για νοθευμένη κοκαΐνη. Το ζήτημα έγινε θέμα τιμής και ενδεχομένως η αλβανική συμμορία να προχώρησε στην εκτέλεση του Μπαϊράμι.

Τα στενά χρονικά όρια

Όπως προκύπτει πάντως από τις πληροφορίες που συρρέουν από τον Balkan χορό του θανάτου, η εκτέλεση του Μπαϊράμι «έπρεπε» να πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο. Και αυτό διότι ο Μπαϊράμι αναμενόταν είτε να επιστρέψει στη χώρα του, είτε ν’ αναχωρήσει για κάπου αλλού, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έπρεπε να αποδεσμεύσει το πολυτελές ακίνητο που είχε νοικιάσει στη Χανιώτη της Χαλκιδικής.

Εικάζεται πως μέχρι τη στιγμή του μοιραίου, οι άγνωστοι δράστες γνώριζαν πάρα πολύ καλά τις κινήσεις του θύματός τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα γνώριζαν που θα βρισκόταν στη συνέχεια. Άλλωστε, το περιβόητο «Coming Soon» που είχε γραφτεί στα κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με τη συνέχεια των εκτελέσεων, απ’ ότι φάνηκε δεν ήταν προειδοποίηση, αλλά μάλλον υπόσχεση.

Το χρονικό

Οι εκτελεστές προσέγγισαν το πολυτελέστατο συγκρότημα από 11 πανάκριβες βίλες γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εκεί, εντόπισαν τον 39χρονο Ορχάν Μπαϊράμι όπως και τον 45χρονο Σεάντ Σλέζοβιτς. Πρόκειται για δύο υπηκόους της Βόρειας Μακεδονίας, με τον πρώτο να φέρεται ως επιχειρηματίας, μέτοχος σε καζίνο και έμπορος ποτών και τον δεύτερο ν’ αποτελεί συνέταιρο ή συνεργάτη του.

Στην παρέα των θυμάτων ήταν ακόμη δύο γυναίκες και ένας άντρας. Οι εκτελεστές έφτασαν στο σημείο με μηχανή και με αστραπιαίες κινήσεις πυροβόλησαν τους δύο άνδρες με 32άρι πιστόλι, πιθανότατα Glock.

Οι Αρχές, οι οποίες κλήθηκαν μέσω του «112», λίγο αργότερα εντόπισαν στο σημείο τουλάχιστον 19 κάλυκες. Ο 39χρονος «Όκι» έπεσε ακαριαία νεκρός, ενώ ο 45χρονος τραυματίστηκε σοβαρά.

Και οι δύο άνδρες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και από εκεί σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 45χρονος νοσηλεύεται πλέον, εκτός κινδύνου.