Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κανείς χρήματα. Ένας από τους πιο ευφάνταστους είναι αυτός που ανακάλυψε ένας 52χρονος Χανιώτης. Αγόραζε ανθρώπινα οστά από το διαδίκτυο και τα τοποθετούσε σε περίτεχνες προθήκες. Κι έτσι, τα «μαϊμού» λείψανα αγίων ήταν έτοιμα προς πώληση.

Τα δε ποσά που αναζητούσε ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Σε μία περίπτωση ζήτησε το ποσό των 3.000 ευρώ για ένα «πακέτο» με 17 «μαϊμού» λείψανα αγίων σε 7 προθήκες. Μόνο που σ’ εκείνη την αγοραπωλησία, έπεσε και στη φάκα.

Ο 52χρονος φροντιστής σε προνοιακή δομή (σ.σ. όχι σε γηροκομείο) στα Χανιά, έπεσε στα χέρια των Αρχών, έπειτα από μυστική επιχείρηση της Ασφάλειας της περιοχής. Όταν ο μυστικός αστυνομικός ήρθε σε επαφή μαζί του, έπειτα από πληροφορία που απέσπασε το ΤΑΕ Μυλοποτάμου, κανόνισαν ραντεβού για την περασμένη Τετάρτη (8/3), στην πλατεία Δικαστηρίων. Τα χαρτονομίσματα ήταν προσημειωμένα και έτσι ο… ιερός πωλητής έχασε και τα δήθεν λείψανα Καθολικού αγίου, και τα χρήματα, αλλά και την ελευθερία του. Την τελευταία τουλάχιστον, προσωρινά, αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αυτό βεβαίως ήταν το ένα κομμάτι της «επιχείρησής» του, αφού φέρεται να είχε πάθος με οποιοδήποτε καλλιτέχνημα έχει σχέση με τη θρησκεία, όπως ιερατικά κοσμήματα και εικόνες.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του δράστη, όπου βρέθηκαν ακόμη 19 προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά και μέρη οστών, εικόνες αγίων, ιερατικά κοσμήματα και ένας σταυρός ενώ κατασχέθηκε κι ένα πιστόλι, οικογενειακό κειμήλιο του συλληφθέντα, δύο γεμιστήρες και διακόσια επτά φυσίγγια.

«Μαϊμού» λείψανα αγίων με τη… σφραγίδα του Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Οι Αρχές σαφώς έπρεπε να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουμε να κάνουμε με αληθινά λείψανα. Ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτή την εξέταση, ήταν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός. Ο ιεράρχης της κρητικής Εκκλησίας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για ιερά λείψανα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά από την επίσημη σφραγίδα του ιεράρχη, οι Αρχές απέστειλαν τα οστά σε ειδικούς ανθρωπολόγους ώστε να ελέγξουν αν πρόκειται για αληθινά ανθρώπινα οστά. Αφού ελεγχθούν για την αυθεντικότητά τους, αν χρειαστεί θα εξεταστούν από υπηρεσίες Αρχαιοτήτων, όπως και από γενετιστές.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες χθες, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, σε περιοχή του Δήμου Χανίων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου ημεδαπός, κατηγορούμενος για απάτη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο  δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και την εν γένει προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή  Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης  και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ο ανωτέρω ημεδαπός, ο οποίος διέθετε έναντι αμοιβής προθήκες περιέχουσες -κατά τα λεγόμενά του-  τμήματα οστών αποδιδόμενα σε Αγίους της  Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εικόνες και ιερατικά αντικείμενα.

Για τον τερματισμό της δράσης του, οργανώθηκε κεκαλυμμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία ο ανωτέρω συνελήφθη όταν παρέδωσε σε υποψήφιο αγοραστή 7 προθήκες και θήκες που περιείχαν συνολικά 17 οστά, τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήταν Λείψανα Αγίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

μαϊμού λείψανα αγίων

Σε έρευνα που ακολούθησε σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19 προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά, μέρη οστών,
  • πιστόλι, δύο γεμιστήρες και 207 φυσίγγια,
  • εικόνες Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και σταυρός.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Με πληροφορίες από neakriti.gr

Photo credits: Shutterstock, ΕΛ.ΑΣ.