Μία μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης καθώς κατάφερε και έβαλε στο χέρι όχι μόνο ένα τεράστιο φορτίο κοκαΐνης αλλά και συνολικά πέντε άτομα, αλβανικής καταγωγής οι οποίοι φέρονται ν’ αποτελούν τον κορμό της εν Ελλάδι διακίνησης του εν λόγω ναρκωτικού.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν στην ουσία από τέσσερα άτομα, συγγενικά μεταξύ τους, ενώ ένας ακόμη αλβανικής καταγωγής με ελληνική υπηκοότητα συμμετείχε στη ροή των εργασιών για τη διακίνηση της κοκαΐνης.

Παράλληλα, μία σειρά από γεγονότα οδήγησαν τις Αρχές να κατασχέσουν περισσότερα από 580 κιλά κοκαΐνης, τα οποία όλα ήταν συσκευασμένα με ιδιαίτερο τρόπο προκειμένου να παραπλανούν τυχόν ελέγχους. Δεν είναι τυχαίο πως κάποια από τα δεκάδες πακέτα είχαν ετικέτες… iphone, και από προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Η τεράστια ποσότητα των ναρκωτικών εντοπίσθηκε σε δύο οχήματα και στο σπίτι όπου διέμεναν τρία εκ των μελών του κυκλώματος.

Κατηγορίες και το «καρφί»

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση.

Όπως αναφέρουν πηγές, η Αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται πως ανάμεσα στο πόδια της περιφερόταν αυτό το τεράστιο φορτίο κοκαΐνης, όταν μέσω των γραφείων της DEA (της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών) στην Ελλάδα έφτασαν συγκεκριμένες πληροφορίες. Το ειδικό σημείωμα ανέφερε πως τα ναρκωτικά προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική και υπό αυτές τις συνθήκες επενέβησαν και οι αμερικανικές Αρχές.

Συσκευασίες Κοκαΐνης

Προσπάθησαν να διαφύγουν με τα πακέτα κοκαΐνης

Όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να σφίγγουν τον κλοιό με τις παρακολουθήσεις τους, γύρω από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν θέμα χρόνου προκειμένου να γίνει το λάθος. Οι Αρχές κατάφεραν και εντόπισαν στις περιοχές Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών δύο εκ των δραστών, να κινούνται με αυτοκίνητα τα οποία είχαν νοικιάσει.

Αν στην πρώτη περίπτωση ο έλεγχος ολοκληρώθηκε ήσυχα, στη δεύτερη περίπτωση ο διωκόμενος προσπάθησε να εμβολίσει τα οχήματα των αστυνομικών και να διαφύγει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα δύο αυτοκίνητα, αλλά και στο σπίτι που διέμεναν τρείς εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 585 κιλά και 208 γραμμάρια κοκαΐνης, συσκευασμένα σε 500 δέματα
  • 7.440 ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών
  • 7 τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις
  • Ανιχνευτής μετάλλων και λοιπά αντικείμενα.
  • Κατασχέθηκε επίσης, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης.
Πακέτα κοκαΐνης

Η παρουσίαση της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου. Πρώτος πήρε τον λόγο ο υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος:

«Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε υπόθεση που αφορά στην κατάσχεση μιας από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που έχουν εντοπισθεί στην ελληνική επικράτεια.

Αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από συνεργασία με το γραφείο D.E.A. Αθηνών, προχώρησαν στην κατάσχεση περισσότερων των 580 κιλών κοκαΐνης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα-μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τέσσερις αλλοδαποί κι ένας ημεδαπός, περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, ενώ η κατασχεθείσα ποσότητα εντοπίσθηκε σε δύο οχήματα και σε οικία όπου διέμεναν τρία εκ των μελών του κυκλώματος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω το έργο όλων όσων συμμετείχαν σ’ αυτή τη σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία και να τονίσω ότι οι αστυνομικές έρευνες σε τέτοιες υποθέσεις συνεχίζονται μέχρι την πλήρη διαλεύκανσή τους».

Στη συνέχεια ο υπαστυνόμος Α’ Κωνσταντίνος Μαυροματίδης μίλησε για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης:

«Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών πέτυχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο D.E.A. Αθηνών, όταν κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

Απετράπη η διοχέτευση περισσοτέρων των (580) κιλών κοκαΐνης σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων με τη σύλληψη τεσσάρων (4) αλλοδαπών ηλικίας 50, 42, 21 και 33 ετών κι ενός 35χρονου ημεδαπού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση.

Σημειώνεται ότι, ο 50χρονος εκ των συλληφθέντων αποτελεί ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, με ρόλο την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της λατινικής Αμερικής και την περαιτέρω διακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Οι πέντε συλληφθέντες, περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, είχαν διακριτούς ρόλους.

Στο πλαίσιο των ερευνών και κατόπιν φυσικής επιτήρησης των μελών του κυκλώματος, οργανώθηκε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες 28 Σεπτεμβρίου 2023 από αστυνομικούς του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, κατά την οποία εντοπίστηκαν, διαδοχικά, στις περιοχές Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών δύο εκ των δραστών, να κινούνται με ενοικιαζόμενα επιβατικά αυτοκίνητα. Το ένα εξ’ αυτών ακινητοποιήθηκε προκειμένου να ελεγχθεί, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος, στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα και προσέκρουσε σε περίφραξη κτιρίου, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός».

Photo credits: ΕΛ.ΑΣ.