Σκληρή μάχη δίνουν οι γιατροί, αυτή την ώρα (8/8) στον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ενός 22χρονου ελληνικής καταγωγής ο οποίος φέρεται να πήρε μέρος εκτεταμένα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι πληροφορίες που καταφτάνουν είναι δυσοίωνες, ωστόσο το προσωπικό του νοσοκομείου παλεύει για να αποφευχθεί το μοιραίο. Ταυτόχρονα άλλα 6 άτομα, 3 Έλληνες και 3 Κροάτες νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα αλλά χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το αποτέλεσμα των σφοδρότατων επεισοδίων μεταξύ οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και της ΑΕΚ. Παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική οδηγία της UEFA για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και των δύο ομάδων στα εκατέρωθεν παιχνίδια σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ζάγκρεμπ, ένα μεγάλο κομβόι από την πρωτεύουσα της Κροατίας κατέφτασε στην Αθήνα ανενόχλητο.

Κατά πληροφορίες 200 Κροάτες έφτασαν χωρίς να έρθουν αντιμέτωποι με τον παραμικρό έλεγχο και γύρω στις 23:05, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ξεκίνησαν τα επεισόδια. Το πρώτο σημείο σύγκρουσης των δύο πλευρών ήταν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Κιουτάχειας, έξω από το λεγόμενο «Κάστρο» των φίλων της «Ένωσης».

Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικές Αρχές επιβεβαιώνουν πως αυτό δεν ήταν το μοναδικό μέτωπο, καθώς και σε άλλα σημεία στη γύρω περιοχή δημιουργήθηκαν εστίες συγκρούσεων.

Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές πως οι Κροάτες προκάλεσαν προγενέστερα υλικές ζημιές και μικρής έκτασης συγκρούσεις μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπως και σε άλλα σημεία πέριξ του νεότευκτου γηπέδου της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά», ενώ βιντεοληπτικό υλικό απεικονίζει βανδαλισμούς και προσπάθειες εισόδου στο γήπεδο της «Ένωσης» με σκοπό τις περαιτέρω καταστροφές.

Ταυτόχρονα, άλλες ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού και εμπλοκή τους στις συγκρούσεις. Οι φερόμενοι φίλοι των «πράσινων» εικάζεται πως είχαν παρεισφρήσει στις τάξεις των Κροατών. Κάτι τέτοιο πάντως δεν επιβεβαιώνεται, ούτε όμως και διαψεύδεται από τις αστυνομικές Αρχές.

Παρ’ όλα αυτά πηγές του intronews.gr αναφέρουν πως η στόχευση του κομβόι μοιάζει να ήταν μελετημένη. Ενδεχομένως να υπήρξε έστω πληροφόρηση, πέρα από το προφανές, δηλαδή την επίθεση στο γήπεδο. Εκτιμάται πως η προανάκριση θα δώσει ασφαλείς απαντήσεις, ενώ και ο αριθμός των προσαχθέντων είναι υπεραρκετός για να διαπιστωθεί πως και ποιοι ήταν εκείνοι που οργάνωσαν τα επεισόδια.

Η κατάσταση πάντως αντιμετωπίστηκε και εκτονώθηκε αργότερα, μετά από παρέμβαση των ΟΠΚΕ και από ισχυρή δύναμη της ΥΑΤ. Στο πλαίσιο της επέμβασης καταστολής προσήχθησαν 83 άτομα. Την προανάκριση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους.