Νέες δορυφορικές εικόνες από την Maxar, δείχνουν σταδιακή αύξηση των ρωσικών εναέριων δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνοτα. Η τεχνολογική εταιρεία, αναφέρει πως μια μονάδα ελικοπτέρων που περιλαμβάνει και τανκ, επανδρωμένα άρματα και στρατιωτικός εξοπλισμός υποστήριξης, έχουν αναπτυχθεί στον εναέριο χώρο του Millerovo, που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Η περιοχή, βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας και ελέγχεται από υπέρμαχους της Ρωσίας, μέλη της Luhansk People’s Republic.

Λίγο πιο βόρεια, η Maxar Technologies, εντόπισε νέα μονάδα ελικοπτέρων κοντά στην περιοχή Valuyki, περίπου 27 χιλιόμετρα ανατολικά των ουκρανικών συνόρων. Επιπλέον, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες, έδειξαν πως περίπου 20 ελικόπτερα, παραμένουν σε ετοιμότητα κοντά στο Belgorod, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων της βαλκανικής χώρας.

Αυτή την στιγμή στην Κριμαία, βρίσκονται 70 ελικόπτερα, εκ των οποίων περισσότερα από 60 πρωτοπαρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε εναέρια βάση στην λίμνη Donuzlav, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.

Ντόνετσκ: Εκκενώνεται η περιοχή που ανήκει στους αυτονομιστές – Συνάντηση Δένδια με Lavrov στη Μόσχα

Η αύξηση των δυνάμεων πραγματοποιείται παρά τις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που ήθελαν τις στρατιωτικές μονάδες να απομακρύνονται από τα ουκρανικά σύνορα και να επιστρέφουν στη βάση τους. Η ρωσική κυβέρνηση μάλιστα, είχε προχωρήσει νωρίτερα στην δημοσίευση βίντεο που έδειχναν τρένα να απομακρύνουν από την περιοχή έναν μεγάλο αριθμό τανκ, ως απόδειξη πως όσα δηλώνουν είναι αληθή.

 «Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο μυαλό του Vladimir Putin»

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας κος. Mykhailo Podoliak , είπε στο CNN πως είναι απίθανο να πουν με βεβαιότητα τί ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη. Τα σχόλια του Podoliak, έρχονται λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρωθυπουργού Joe Biden, που δηλώνει πεπεισμένος πως ο Vladimir Putin, έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Από τη στιγμή αυτή, είμαι πεπεισμένος ότι έχει λάβει την απόφαση. Έχουμε λόγους να το πιστεύουμε αυτό. Κοιτάξτε. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι θα στοχοποιήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Αλλά θα το πω ξανά: Η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιλέξει τη διπλωματία. Δεν είναι πολύ αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κος.Biden.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, δηλώνει πως η συγκεκριμένη πεποίθηση του Αμερικανού προέδρου, βασίζεται σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, παρότρυνε τις κυβερνήσεις να δώσουν έμφαση στην σημασία των όσων είπε ο J.Biden, πως υπάρχει ακόμη πιθανότητα για διπλωματική αντιμετώπιση της κατάστασης και πως αυτήν την πιθανότητα θα εκμεταλλευτούν προς όφελος της Ουκρανίας.

Μεγάλη ανησυχία για τους αθώους κατοίκους του Κιέβου

Περίπου οι μισές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία και βρίσκονται σε θέση επίθεσης, δήλωσε κυβερνητικό μέλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των μαχητικών γκρουπ αυξήθηκε κατά 120 με 125. Ένα μόνο μαχητικό γκρουπ αποτελείται από 1000 στρατεύματα.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σπρώχνει τις δυνάμεις του προς τα ουκρανικά σύνορα και πως τις τελευταίες 48 ώρες οι δυνάμεις επίθεσης έχουν αυξηθεί κατά 40%-50%.

Την ίδια στιγμή, η καμπάνια αποσταθεροποίησης των σχέσεων με την Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει, με την Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για γενοκτονία στο Ντονμπάς.

Την Παρασκευή, στρατιωτικό όχημα στην πόλη του Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας, εξεράγη, κοντά σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Anton Gerashchenko, αποκάλεσε την επίθεση μια στημένη πρόκληση.

Οι δηλώσεις Biden

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, δήλωσε την Παρασκευή πως είναι στο χέρι του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, το αν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο ασφαλείας που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο στην Γερμανία.

«Αυτό βρίσκεται στην δική του κρίση», είπε ο Biden όταν ερωτήθη από δημοσιογράφους, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μίλησε δεκάδες φορές με τον Zelensky, ίσως και περισσότερες και πως η προσπάθεια για μια διπλωματική λύση ίσως αυτή τη στιγμή είναι η πιο σοφή επιλογή». Ωστόσο τόνισε και πάλι πως αυτό είναι στην κρίση του Ουκρανού προέδρου.

Για μια ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Ρωσία πως η εισβολή στην Ουκρανία, θα επιφέρει σκληρές επιπτώσεις, ωστόσο δήλωσε πως  δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Εν κατακλείδι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι μας, θα υποστηρίξουν τους Ουκρανούς πολίτες. Η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Η Ανατολή είναι ενωμένη και ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε σκληρές ποινές σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», συνέχισε ο Biden.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ρωσία συμφώνησε με τον κρατικό γραμματέα των ΗΠΑ, Antony Blinken να συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergey Lavrov. Τόνισε πως αν η Ρωσία ενεργοποιήσει την στρατιωτική δραστηριότητα πριν από αυτή την ημερομηνία, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως έκλεισε μια για πάντα την πόρτα για διπλωματική λύση.

Biden noted that Russia agreed that US Secretary of State Antony Blinken and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov should meet on February 24 in Europe.

«Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα σε αυτή την περίπτωση. Όχι μόνο από τις ποινές που θα εφαρμόσουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας αλλά και από την οργή του κόσμου».

Αυστηρό μήνυμα στον Vladimir Putin ότι «θα βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ» στα σύνορα του εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία έστειλε ο Jens Stoltenberg, σημειώνοντας ότι η διεθνής «ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη».

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε: «Αν ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να έχει λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του, τότε θα έχει περισσότερο ΝΑΤΟ. Κι αν θέλει να διχάσει το ΝΑΤΟ, το μόνο που θα πετύχει είναι μια ακόμη πιο ενωμένη συμμαχία».

Ο J.Stoltenberg  τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία, δεν απειλούμε τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο. Αλλά θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας». Και πρόσθεσε: «Η παρούσα κρίση αφορά πολλά περισσότερα από την Ουκρανία», αφορά στο «πώς ευχόμαστε να οργανώσουμε τις σχέσεις μεταξύ κρατών. Η Μόσχα προσπαθεί να ανατρέψει την ιστορία και να σταματήσουμε να δεχόμαστε νέα μέλη [στο ΝΑΤΟ]», μια προσπάθεια από τη Ρωσία να ασκήσει έλεγχο στη δυτική στρατηγική ασφάλειας.

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στο μεταξύ στο κόκκινο στην ανατολική Ουκρανία με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών να κηρύττουν γενική κινητοποίηση.

Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας στρατιώτης του σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας. «Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Από την άλλη πλευρά ρωσικά κρατικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ουκρανική οβίδα έπεσε μέσα σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή Ταρασόφσκι της περιφέρειας Ροστόφ κοντά στο χωριό Μιτιακίνσκαγια. Ουδείς τραυματίστηκε, αλλά τα ρωσικά ΜΜΕ έδειξαν έναν μικρό κρατήρα σε απόσταση περίπου ενός χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

H Ρωσία αρνείται ανάμειξή της σε κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο του φραστικού πολέμου με την Ουάσιγκτον, απέρριψε σήμερα τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Biden ότι βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook, είναι «ανυπόστατοι» οι ισχυρισμοί της της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Anne Neuberger ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις DdoS, που προκάλεσαν τη διακοπή για μερικές ώρες των διαδικτυακών υπηρεσιών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων.

Εν τέλει, ο Ουκρανός πρόεδρος μεταβαίνει στη Γερμανία για σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου με δυτικούς ηγέτες.

Η Λιθουανία ζητά ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στις χώρες της Βαλτικής

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζήτησε ενίσχυση της ασφάλειας των κρατών της Βαλτικής με αμερικανικά στρατεύματα, ύστερα από συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.

«Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ αλλάξει την κατάσταση της ασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος Gitanas Nausėda σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση σήμερα στο Βίλνιους. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια (των κρατών της Βαλτικής) με επιπλέον στρατεύματα από τις ΗΠΑ και να αυξηθεί η συνεργασία στις στρατιωτικές προμήθειες», πρόσθεσε.