Μεγαλύτερη έκταση απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί έχει η υπόθεση του 59χρονου τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων, ο οποίος εξέδιδε ιατρικές γνωματεύσεις σε εκδιδόμενες, χωρίς εκείνες να περάσουν από έναν τουλάχιστον υποτυπώδη ιατρικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του intronews.gr, ο 59χρονος εκμεταλλεύτηκε τη νευραλγική θέση που είχε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής και κατ’ επέκταση της χώρας. Για να εξασφαλίσει ένα σημαντικό και βεβαίως αφορολόγητο εισόδημα, είχε φροντίσει να διαδώσει στην κοινωνία των εκδιδόμενων γυναικών πως μπορεί να εξασφαλίσει ιατρικές γνωματεύσεις, ώστε να συνεχίσουν εκείνες να δουλεύουν χωρίς πρόβλημα.

Ένας πυρήνας τουλάχιστον 30 γυναικών, γνώριζε καλά πως η διαδικασία αυτή ήταν παράνομη, γι’ αυτό και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για δωροδοκία υπαλλήλου. Ωστόσο τουλάχιστον 70 γυναίκες δεν είχαν πραγματική εικόνα για το τι συνέβαινε. Δίνοντας μονάχα αίμα για εξέταση που δεν γινόταν ποτέ, θεωρούσαν πως αυτή είναι η συνήθη διαδικασία. Πίστευαν δηλαδή πως τα 60 με 80 ευρώ που έδιναν, αφορούσαν κάποια παράβολα ή κάποια συμμετοχή στην εξέταση.

Ο 59χρονος έχοντας δημιουργήσει αντίγραφο σφραγίδας μίας γιατρού, συνέθετε τις γνωματεύσεις, προκαλώντας σοβαρό κενό ασφαλείας στον κόσμο της νύχτας και διακινδυνεύοντας την υγεία των εκδιδόμενων γυναικών όπως και των πελατών τους.

Η δράση του ξεκίνησε τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο ενώ κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά, σφραγίδες όπως και επίμαχες ιατρικές γνωματεύσεις.

Η ανακοίνωση της ΥΕΥ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος, πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη 9 Μαΐου 2023, υπάλληλος νοσοκομείου της Αττικής, κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, καθώς  και για παράβαση καθήκοντος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάλληλος νοσοκομείου εξέδιδε και χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά υγείας σε εκδιδόμενες γυναίκες έναντι χρηματικού ποσού, χωρίς αυτές να προβαίνουν στις προβλεπόμενες και απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο εν λόγω υπάλληλος με αρμοδιότητα την επεξεργασία και ανάλυση των ληφθέντων δειγμάτων αίματος από εξεταζόμενους και έχοντας πρόσβαση στα υπηρεσιακά έγγραφα και αρχεία της Υπηρεσίας του, προέβαινε στη συμπλήρωση και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, να έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες μολυσματικές νόσους, με τις οποίες (βεβαιώσεις) στη συνέχεια εφοδίαζε τις ενδιαφερόμενες γυναίκες.

Ειδικότερα, μετά την έκδοση αποτελεσμάτων για εξετάσεις που ήταν αρμόδιος ο ίδιος, αλλά και εξετάσεων μη αρμοδιότητάς του, προέβαινε στη βεβαίωση – επικύρωσή τους, υπογράφοντας ο ίδιος επ’ ονόματι αρμόδιου ιατρού και θέτοντας πλαστή στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου σε αυτά.

Με τον τρόπο αυτό παρέκαμπτε την προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα έπρεπε να ελεγχθούν – θεωρηθούν από ιατρό και ακολούθως οι σχετικές βεβαιώσεις να χορηγηθούν στις ενδιαφερόμενες από την γραμματεία του Νοσοκομείου.

Ο συλληφθείς, κυρίως από αρχές του 2023, ενήργησε με τον προαναφερόμενο τρόπο σε τουλάχιστον εκατόν μία (101) ταυτοποιημένες περιπτώσεις – βεβαιώσεις, από διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό τον πορισμό παράνομου εισοδήματος, ενώ για κάθε περίπτωση λάμβανε το χρηματικό ποσό των 60-80 ευρώ. 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, φορητός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, 4 ιατρικές εξετάσεις και 2 πλαστές σφραγίδες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.