Ήταν γύρω στις 20:00 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (4/10) όταν η Άμεση Δράση κλήθηκε για βοήθεια. Ένα ένοπλο περιστατικό λάμβανε χώρα στη Μάνδρα Αττικής και συγκεκριμένα στη συνοικία Παπακώστα που είχε μετατραπεί σε… Καμπούλ.

Τα πράγματα ήταν σοβαρά. Υπήρχαν αναφορές για παρουσία τουλάχιστον δέκα ατόμων, χωρισμένων σε δύο ομάδες. Κάποιος εξ αυτών, ένοπλος, πυροβολούσε αδιακρίτως.

Στη δυτική Αττική το φαινόμενο είναι αρκετά σύνηθες. Σε μικρότερο βαθμό στην ανατολική. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει φροντίσει να τοποθετήσει άνδρες των ΟΠΚΕ κυρίως στη δυτική. Γι’ αυτό και ο χρόνος απόκρισης στην κλήση για επέμβαση ήταν εξαιρετικά μικρός.

Συμβατικές ομάδες της Άμεσης Δράσης δεν θα μπορούσαν να επέμβουν. Κι αυτό διότι δεν είναι το ίδιο εξοπλισμένες με τις ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί έφτασαν στην οδό Μαρίνου Αντύπα η οποία είναι κοντά σε οικισμό Ρομά. Εκεί βρέθηκαν στην… Καμπούλ.

Σαφώς και έλαβαν… καλωσόρισμα, με τον ένοπλο να ενεργεί πυροβολισμούς εναντίον τους. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να καλυφθούν. Η ανεπίσημη πληροφόρηση μιλούσε για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Η πραγματικότητα απέχει αρκετά από αυτό. Μέσα σε λίγα λεπτά οι αστυνομικές Αρχές κατάφεραν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Μετά την κατάπαυση πυρός, προχώρησαν σε συνολικά δέκα προσαγωγές, ωστόσο καμία από αυτές δεν μετετράπη σε σύλληψη. Όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

ΟΠΚΕ, δυτική Αττική, Καμπούλ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Καμπούλ και η επικινδυνότητα… μόνο στο πλαίσιο του δημοσιονομικού περιθωρίου

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία απλή ημέρα στη δουλειά. Στις δυνάμεις πρώτης γραμμής, ένα τέτοιο περιστατικό συναντάται ενίοτε και παραπάνω από μία φορά την ημέρα.

Εδώ και δεκαετίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα νύξεις στην πολιτική ηγεσία για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Το αίτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει πολύπλευρη διάσταση, όπως η αναγνώριση των θυσιών που κάνουν στην πλειοψηφία τους οι αστυνομικοί.

Όταν το intronews.gr επιχείρησε να φέρει το θέμα στο τραπέζι με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για ακόμη μία φορά πατήθηκε το… play στο μαγνητόφωνο.

«Είναι ένα ζήτημα που υπάρχει στην ατζέντα», ειπώθηκε αν και είναι σαφές πως οι αστυνομικοί σε κάθε ευκαιρία το φέρνουν στην επιφάνεια. Άλλωστε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να το αναφέρουν και να το απαιτούν. Σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, το δικαίωμα της απεργίας ως μέσο διεκδίκησης, δεν συμπεριλαμβάνεται καν ως πιθανότητα.

«Θα μπορούμε να μιλήσουμε διαφορετικά μόλις υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο», ήταν το επόμενο σχόλιο που ο καθείς μπορεί να στοιχηματίσει πως έχει περάσει δεκάδες φορές από τα αυτιά των συνομιλητών της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας.

Μέχρι τότε πάντως, οι σφαίρες θα συνεχίζουν να… σφυρίζουν, όχι μόνο στην… Καμπούλ της δυτικής Αττικής, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Καμπούλ
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)