Το μεγαλύτερο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου επέστρεψε. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της πράσινης καθίζησης έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του και η αντιπαλότητα δεν δημιουργεί αυτόν τον ενθουσιασμό του παρελθόντος, παραμένει το πιο γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της Super League. Όταν όμως μπαίνουν στη μέση οι οπαδοί, τότε μάλλον είναι το πιο άσχημο εξαγώγιμο προϊόν.

Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο πανδημίας, διάστημα στο οποίο τα γήπεδα ήταν άδεια, έλεγαν πολλοί ότι λείπει η αίσθηση του να πας στο γήπεδο, να βρεθείς μαζί με άλλους φιλάθλους-οπαδούς και να περάσετε 2 όμορφες ώρες σε ένα γήπεδο που έχετε βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Πάντοτε όταν κάτι λείπει, ξεχνάμε όλα τα άσχημα του. Κι η σκληρή αλήθεια είναι πως η πανδημία δεν αλλοίωσε ούτε στο ελάχιστο τα άσχημα του Έλληνα οπαδού όπως τα είδαμε στο βράδυ της Κυριακός στο στάδιο Καραϊσκάκη κι όπως τα έχουμε δει και σε άλλα γήπεδα και θα τα δούμε σίγουρα και στην Τούμπα, όταν πάει εκεί ο Ολυμπιακός, και στη Λεωφόρο, και στο ΟΑΚΑ, και στο Χαριλάου. Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Στην αθλητική κατρακύλα πάμε all together.

Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ήταν ένα ντέρμπι που δεν είχε τρομερά μεγάλες συγκινήσεις σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός ήταν μόνο μια σκάλα ανώτερος μέσα στο χορτάρι, αν και θεωρητικά βρίσκεται σίγουρα δύο επίπεδα πιο πάνω από τον Παναθηναϊκό που έχει προπονητή 4 μηνών και τώρα μοντάρεται, οι μεγάλες ευκαιρίες δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές και σίγουρα δεν θα έμπαινε ούτε καν στο top-50 των ντέρμπι.

Ευθύνη γι΄αυτό όμως δεν έχουν μόνο οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες εν γένει. Έχουν και οι οπαδοί που επιμένουν σε αυτό το αποκρουστικό θέαμα με τα καπνογόνα και τους πυρσούς που ανάβουν αθρόα, είτε στο ξεκίνημα είτε στη διάρκεια του ματς (ιδίως αν μπει γκολ) και καταστρέφουν το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός χθες αδικήθηκε ξεκάθαρα από τη συμπεριφορά των οπαδών του, γιατί έχασε τον ρυθμό του. Όταν μέχρι και η διοίκηση της ίδιας σου της ομάδας σε κράζει και σου λέει πως την αναγκάζεις να κλείσει θύρες, τότε ξεκάθαρα το πρόβλημα είσαι εσύ.

https://www.youtube.com/watch?v=lHGDire4bSc

Ο Ολυμπιακός αδικήθηκε από τους ίδιους τους υποστηρικτές του

Αντίστοιχες ατμόσφαιρες έχουμε δει κατά κόρον και στα άλλα γήπεδα. Θυμάμαι ένα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ που δεν πρέπει να υπήρχε θέση χωρίς καπνογόνο. Το γήπεδο έμοιαζε από ψηλά με πολεμικό πεδίο. Και οι δημοσιογράφοι/θεατές να μιλάνε για εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και άλλα τραγικά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, να είναι υποχρεωμένοι δηλαδή οι υπόλοιποι στο γήπεδο να μη μπορούν να αναπνεύσουν, να μη βλέπουν καθαρά για ένα παιχνίδι που πλήρωσαν, να πάει πίσω το πρόγραμμα τους γιατί είχαν υπολογίσει 2 ώρες κι όχι 2.5, έχουμε μέσα σε όλα και τον διαρκή εγκωμιασμό της βίας.

Πανό απλωμένα στα γήπεδα από τους οργανωμένους που μιλάνε για τρεξίματα, για κυνηγητά, για ξύλο, ενίοτε πανηγυρίζουν και για δολοφονίες.

Αν κύριοι δημοσιογράφοι σας έλειψε αυτή η ατμόσφαιρα, αν αυτό το χαρακτηρίζετε ως εντυπωσιακό, τότε σε λάθος θέση βρίσκεστε.

Έλληνα οπαδέ, δε μας έλειψες καθόλου και καλά θα κάνουν οι ίδιες οι ομάδες να τιμωρούν άμεσα τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και τα συνδρομητικά κανάλια να έχουν ρήτρες προστίμων προς τις ομάδες γιατί οι τηλεθεατές που τους πληρώνουν, δε μπορούν να δουν ήρεμα ένα παιχνίδι και δη το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Προφανώς και δεν είναι έτσι οι φίλαθλοι. Αλλά είναι και σε θέση αδυναμίας για να λάβουν δράση. Δε μπορούν να τα βάλουν με αυτά τα 200-300 οργανωμένα τυπάκια που κινούνται σαν στρατός και είναι διατεθειμένοι να παίξουν ξύλο ακόμα και με ομοϊδεάτες τους για να δείξουν ότι αγαπάνε περισσότερο την ομάδα, άρα τους ανήκει…

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός είναι, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη ομάδα που διά της διοίκησης της κατακρίνει με επίσημη ανακοίνωση αυτά που έγιναν με τα καπνογόνα στο Καραϊσκάκη. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και οι υπόλοιπες ομάδες που με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθούν στην ίδια θέση.