Σε μια γενική θεώρηση των πραγμάτων, δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να προσμένει κανείς με αγωνία ένα ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. Με την έννοια πως αρκεί το άκουσμα των (ένδοξων) ονομάτων των δύο αντιπάλων για να μπει κανείς σε mode «δεν μπορώ να περιμένω». Το αθηναϊκό ντέρμπι αιχμαλωτίζει πάντα το ενδιαφέρον, no matter what. Εσχάτως όμως, έγινε ακόμα πιο ελκυστικό.

Η αποψινή σύγκρουση των δύο ομάδων (21:00, COSMOTE SPORT 1), στη Λεωφόρο για την 5η αγωνιστική της Super League, καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες. Τόσο λόγω της ταυτότητας των αντικρουόμενων πλευρών, όσο και λόγω του μομέντουμ που έχουν χτίσει. Του πού πάνε και πώς το πάνε, καθώς και από πού έρχονται και σε τι στοχεύουν.

Η «μαγιά» υπάρχει ώστε να δούμε σήμερα ενδεχομένως το θεαματικότερο ντέρμπι της σύγχρονης εποχής. Το αν αυτό θα γίνει και πράξη, προφανώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων και είναι μια μεταβλητή με αρκετούς αγνώστους. Δικαιούμαστε όμως να το περιμένουμε. Ειδικά για ένα ματς που μοιάζει να έχει εξελιχθεί ως το σημαντικότερο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου στην παρούσα φάση…

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: 5 λόγοι που το αποψινό μπορεί να είναι το απόλυτο ντέρμπι

Προπονητές

Κοιτάς στους πάγκους και δεν βλέπεις απλώς προπονητές. Βλέπεις δύο ανθρώπους που εμπνέουν, δύο ανθρώπους που προσφέρουν τα μέγιστα σε όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα με τις γνώσεις, το ήθος και το χαρακτήρα τους.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ματίας Αλμέιδα αποτελούν «θησαυρό» για τα μέρη μας. Εκφράζουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, στο εντελώς άλλο άκρο από την τοξικότητα που για χρόνια είχε παγιωθεί εκεί έξω.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η πράσινη όσο και η κιτρινόμαυρη εξέδρα πίνουν νερό στο όνομα των προπονητών (των ομάδων) τους. Υπάρχει αγάπη εδώ και ο κόσμος δεν είναι μεν αλάθητος, αλλά σε κάτι τέτοια, έχει αλάνθαστο κριτήριο.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ
EUROPA LEAGUE 2023-2024 / ΠΑΟ – ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ποιότητα ρόστερ

Και από τις δύο πλευρές, το ταλέντο ξεχειλίζει. Αμφότεροι διαθέτουν παίκτες που κάνουν τη διαφορά με μια ενέργεια, παίκτες που αξίζει να πληρώσεις εισιτήριο για να δεις από κοντά. Και δεν λέμε ονόματα γιατί παίζει να γράψουμε και τις 2 (πιθανές) 11άδες, τόσο μεγάλο είναι το ποιοτικό upgrade!

Κάτι που χτίστηκε μεθοδικά, χρόνο με το χρόνο, μέσα από σωστές επιλογές ξένων κατά βάση παικτών. Θα θέλαμε μόνο να ήταν λίγο περισσότεροι οι Έλληνες όχι για κάνα άλλο λόγο, αλλά επειδή πάντα το ντόπιο στοιχείο δίνει ένα «τικ» παραπάνω, σε κάθε ντέρμπι.

Μομέντουμ

Το Τριφύλλι επικράτησε της Βιγιαρεάλ, μιας ισπανικής ομάδας δηλαδή (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) πιο καθαρά από… πεντακάθαρα. Το 2-0 ήταν ως και φτωχό για να αποδώσει το πόσο καλύτερα έπαιξε από την αντίπαλό του. Συνδυάζοντας ρεαλισμό και δημιουργικότητα, σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά που θύμισε γιατί τον λέμε Panathinaikos και Πρέσβη.

Οι Κιτρινόμαυροι από μεριάς τους, πήγαν στο γήπεδο μίας εκ των πιο φορμαρισμένων ομάδων της Premier League, που τη θαυμάζουν σε όλο τον κόσμο για το πώς λειτουργεί και πώς αγωνίζεται. Ήταν ΑΕΚάρα στο Μπράιτον. Ο Ματίας Αλμέιδα το έλεγε πως πίστευε στο διπλό, οι Άγγλοι δημοσιογράφοι γελούσαν ειρωνικά, αλλά… δάγκωσαν τελικά τα πληκτρολόγια τους.

Η ΑΕΚ άφησε την κατοχή στους Γλάρους και τους χτύπησε μαεστρικά. Δεν πτοήθηκε ούτε πανικοβλήθηκε από το ότι ισοφαρίστηκε δύο φορές με πέναλτι. Συνέχισε το παιχνίδι της, συνέχισε να παίζει με φιλοδοξία και σχέδιο, ανταμείφθηκε. Και αυτό ήταν το σωστό.

Οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι ενισχύουν τις δύο ομάδες με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία προ της μεταξύ τους κόντρας. Είναι ισχυρή απόδειξη πως το πλάνο που έχουν θέσει στα σκαριά είναι το σωστό και αν συνεχίσουν έτσι, πράγματα μεγάλα και τρανά τους περιμένουν. Επιβεβαίωση λέγεται και δίνει φτερά στα πόδια…

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ
EUROPA LEAGUE 2023-2024 / ΜΠΡΑΙΤΟΝ – ΑΕΚ

Τρόπος παιχνιδιού

Δημιουργικότητα. Τόλμη. Φαντασία. Πίεση ψηλά. Ταχύτητα. Πειθαρχία στο πλάνο με στιγμές αυτοσχεδιαστικού «κάτι παραπάνω». Μιλάμε για ομάδες που παίζουν μπαλίτσα. Έχουν γνώση του πόσο καλές μπορεί να είναι και δεν κρύβονται πίσω από καταστάσεις.

Διεκδικούν αυτό που θέλουν, έχοντας πλάνο, οργάνωση και πειθαρχία. Και όχι μόνο στα ματς που είναι το φαβορί. Να, στα πρόσφατα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Δεν «έκλεψαν» το παραμικρό. Δεν είναι δηλαδή πως κάθισαν πίσω να περιμένουν, πως έδιωχναν την μπάλα άτακτα και σε φάση «γιουρούσι» και βρήκαν γκολ από το πουθενά για να κερδίσουν. Κάθε άλλο. Έκαναν παιχνίδι, όρισαν τέμπο και συνθήκες. Κυνήγησαν και έφτιαξαν την τύχη τους.

Η περσινή μεταξύ τους κόντρα για τον τίτλο

Χέρι-χέρι, βήμα-βήμα. Η κάθε στιγμή είχε σημασία, όλη η πλοκή ήταν αντάξια ενός θρίλερ που δεν σε αφήνει δευτερόλεπτο να χαλαρώσεις. Η περσινή μάχη μέχρι εσχάτων των δύο ομάδων για τον τίτλο ήταν από τις πλέον εντυπωσιακές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η τελική επικράτηση της ΑΕΚ έρχεται να δώσει ένταση στη γνωστή έκφραση «η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή». Γιατί η Ένωση χρειάστηκε να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό το level της για να καταφέρει να προσπεράσει στην τελική ευθεία τους Πρασίνους. Που θα ήταν επίσης άξιοι πρωταθλητές.

Σχηματίστηκε έτσι ένα φρέσκο δίπολο εξουσίας στο ελληνικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Είναι άμεση η συνέχεια τη φετινή σεζόν, ορατή η αντιπαλότητα και ο ηλεκτρισμός που αυτή γεννά ως μέγεθος. Το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ ιντριγκάρει όσο ποτέ…

Photo Credits: Eurokinissi