Αναμφισβήτητα όταν κάποιος γνωρίσει την Τζένη Συκιώτη, θα αντιληφθεί ότι το πρώτο της μέλημα είναι να προσφέρει. Από το απλό αλλά εγκάρδιο χαμόγελό της στους γύρω της, μέχρι την φροντίδα στην πόλη που μεγάλωσε και αγάπησε, την Θεσσαλονίκη.

Η ίδια έζησε και μεγάλωσε στον δήμο Παύλου Μελά, με την τετραμελή οικογένειά της με την οποία έχει πολύ στενές σχέσεις και την στηρίζει σε όλα της τα βήματα.

Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο, η 18χρονη τότε Τζένη, επέλεξε να ακολουθήσει την σχολή των Πολιτικών Επιστημών.

«Ήθελα να μάθω πως στήνεται ένα κράτος»

«Ήταν συνειδητή επιλογή, καθώς από μικρή έβλεπα ειδήσεις. Μου άρεσαν πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν μου άρεσε το debate στα κανάλια, η πολιτική τοποθέτηση ή η δημοσιογραφία. Δεν είχα κατασταλάξει. Όταν λοιπόν έφτασα στο σημείο να αποφασίσω, επηρεάστηκα από συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων που είχα παρακολουθήσει και είπα ότι θέλω να ασχοληθώ, να το σπουδάσω, να δω πως στήνεται ένα κράτος κι έτσι ακολούθησα την σχολή των Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο.

Όταν τελείωσα τη σχολή αναρωτιόμουν για το τι θα κάνω, πως θα βιοποριστώ, να έχω εφόδια. Έπειτα άρχισα να σκέφτομαι τι μετεκπαιδεύσεις, τι μπορώ να κάνω, καθώς πιστεύω στη δια βίου μάθηση, την εξέλιξη, την τεχνολογία, την επιστήμη. Όλα αυτά αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς μαζί τους ώστε να γινόμαστε καλύτεροι», δηλώνει στο intronews.gr.

Στη συνέχεια η ίδια, απέκτησε το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ενώ μάλιστα η αγάπη της για της ξένες γλώσσες δεν μπορεί να… κρυφτεί καθώς μιλά άπταιστα τέσσερις: Αγγλικά, Ρουμανικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Τζένη Συκιώτη

«Ταξιδεύω συχνά στο εξωτερικό αλλά η βάση μου είναι η Θεσσαλονίκη»

Η Τζένη πάντα ήθελε να γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες και γι’ αυτό το λόγο ταξιδεύει συχνά και έχει διαμείνει για χρόνια στο εξωτερικό, αλλά πάντα η βάση της ήταν και παραμένει η Θεσσαλονίκη. «Τα ταξίδια μου σε ξένες χώρες με έκαναν έναν άνθρωπο με γνώσεις, πιο ελεύθερο στην έκφραση και την αντίληψη», σημειώνει στο intronews.gr.

Σχετικά με την επαγγελματική της σταδιοδρομία, η ίδια διατηρεί μία εξαιρετικά δυναμική παρουσία ως διοικητικός σύμβουλος σε μονάδες βιοτεχνολογίας σε εργαστήρια βλαστικών κυττάρων στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε ιδιωτική τράπεζα βλαστικών κυττάρων.

«Έχω αγάπη για αυτό που κάνω, είναι ένας χώρος χαρούμενος, συναναστρέφεσαι με έγκυες γυναίκες, με νοσοκομεία και κλινικές αλλά για ένα χαρμόσυνο γεγονός, επομένως είναι πολύ ωραίο το feedback που παίρνεις από όλο αυτό», αναφέρει μιλώντας στο intronews.gr και στη συνέχεια εξηγεί τι ακριβώς είναι τα βλαστικά κύτταρα και τη σημαντικότητά τους καθώς έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν σωρεία ασθενειών.

«Τα βλαστικά κύτταρα περνούν από τη μανούλα στο παιδί κατά τον τοκετό. Περνώντας λοιπόν στο μωράκι, παίρνουν διάφορες ιδιότητες και ουσιαστικά παίρνουν την πορεία τους. Εμείς κάνουμε τη συλλογή από τον ομφάλιο λώρο, γίνεται η συλλογή από τους γυναικολόγους κατά τον τοκετό και έρχονται στα εργαστήριά μας όπου εκεί, ειδικοί βιολόγοι επεξεργάζονται και αποθηκεύουν τα βλαστικά κύτταρα ως μόσχευμα.

Τι μπορεί να κάνει αυτό το μόσχευμα; Είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία έχουν τη δυναμική της μεταβλητότητας και μπορούν στο μέλλον να γίνουν ένα εργαλείο των γιατρών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν κάποιες ασθένειες. Δεν είναι φάρμακο, είναι μόσχευμα.

Στις ιδιωτικές τράπεζες κρατούν οικογένειες τα δικά τους βλαστικά κύτταρα. Υπάρχουν πάντα και οι δημόσιες στις οποίες μπορούν να γίνουν δωρεά και δωρεάν», αναφέρει η ίδια και προσθέτει: «Στην Ελλάδα τα βλαστικά κύτταρα υπάρχουν από το 2006 αλλά το νομοθετικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί το 2017, καθώς δεν γνωρίζαμε αν τα βλαστικά κύτταρα ήταν όντως χρήσιμα, στην πορεία των χρόνων το βλέπουμε όλο αυτό, επομένως είναι λογικό να στήνεται το νομοθετικό πλαίσιο.

Θέλει τη συμβολή πολλών επιστημών ώστε να γίνει η σωστή δουλειά. Και βέβαια από την μεριά του κράτους χρειάζεται η διασφάλιση, τόσο των εργαστηριών όσο και του καταναλωτή, ότι η υπηρεσία που θα αγοράσει θα αντιπροσωπεύει την τιμή και τον λόγο που θα το κάνει».

Τζένη Συκιώτη βλαστοκύτταρα

Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ευ Πόλις» και τον Δημήτρη Δεμουρτζίδη

Η ίδια ενεργή πολίτης της Θεσσαλονίκης, αλλά και επιχειρηματίας στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν εφησυχάζει. Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, πλάι στον νυν δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον συνδυασμό «Ευ Πόλις».

«Ζώντας στον δήμο Παύλου Μελά, θεωρώ ότι έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης έχει κάνει μία σπουδαία δουλειά. Ένας άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες και την ηθική της οικογένειας, θέλει να προσφέρει, πιστεύει στη δύναμη των παιδιών, των μαμάδων, είναι κοντά τους και έχει ξεκινήσει αρκετές δομές. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν και στην ομάδα του ώστε να συνεχίσει το έργο του», αναφέρει στο intronews.gr.

«Επιδιώκουμε μία πόλη πιο πράσινη, φιλική προς τα παιδιά και ευνοϊκή προς τις τοπικές επιχειρήσεις»

Η Τζένη Συκιώτη, μιλά ως πολίτης που αγαπάει και νοιάζεται την πόλη της. Οραματίζεται μία πόλη πιο πράσινη, με περισσότερα πάρκα, φιλική προς τα παιδιά και τους ανθρώπους της αλλά και ευνοϊκή προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τζένη Συκιώτη

«Αν ο κόσμος με εμπιστευτεί, έχω τη διάθεση να τρέξω, να ψάξω, να βάλω το λιθαράκι μου»

«Θέλουμε να ανθίζουν οι επιχειρήσεις, να μην φεύγει ο κόσμος, να δεχόμαστε την πολιτική της ανακύκλωσης, να μπορούμε να ενσωματώσουμε στην πόλη μας τα ζωάκια, να γίνουμε πιο προσιτοί. Μιλώντας ως πολίτης έχω τη διάθεση να τρέξω, να ψάξω αλλά να μην είμαστε οραματιστές. Θα βρούμε τους πόρους για όλα αυτά; Θα μπορέσει το κράτος να στηρίξει αναπτυξιακές δομές; Αν δεν μπορέσει θα βρούμε κονδύλια από ξένους πόρους; Θέλει προσπάθεια και αγώνα», λέει η ίδια με ειλικρίνεια και συμπληρώνει το εξής: «Αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ήθελα πολύ να γίνω ένα γρανάζι στον τροχό του δημάρχου, να βάλω και εγώ ένα δικό μου λιθαράκι. Να πω ότι βοηθάω ομαδικά και συλλογικά στο όραμα και το εντυπωσιακό πρόγραμμα του κ. Δεμουρτζίδη».