Το καλοκαίρι υπάρχει η εξής ιεροτελεστία: Όταν οι πρώτες ζέστες κάνουν την εμφάνισή τους, τότε οι εξορμήσεις είναι μονόδρομος. Και ευτυχώς ζούμε σε μια χώρα που υπάρχουν πολλοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα, ιδανικοί για να περάσει κανείς το Σαββατοκύριακό του, να κάνει τα μπάνια του σε παραλίες καταγάλανες, να φάει καλά και γενικά να επιστρέψει πίσω στην πόλη γεμάτος/η τις μπαταρίες.

Η Τζια ή Κέα, όπως θέλετε πείτε την, είναι αυτός ο ιδανικός προορισμός. Το νησί που πρέπει να επισκεφθείς τον Μάιο και τον Ιούνιο, για να σημάνεις την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Ξέρεις, αυτών των καλών, που διοργανώνεις κάτι μήνες πριν και περιμένεις πως και πως.

Ο λόγος που γράφω για την Τζια δεν είναι μόνο γιατί της έχω αδυναμία, αλλά γιατί σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με φίλους, αντιλήφθηκα ότι  θεωρείται κάπως υποτιμημένη. Στο μυαλό των περισσοτέρων είναι ένα ακριβό νησί. Και εν μέρει θα συμφωνήσω. Ένα κομμάτι της είναι ακριβό. Είναι το μέρος όπου τα σκάφη κάνουν παρέλαση, το λεγόμενο Βουρκάρι. Αλλά η Τζια είναι πολλά παραπάνω.

Το πρώτο και σημαντικό: Είναι μόλις μία ώρα από το Λαύριο. Και ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν μιλάμε για Σαββατοκύριακο. Τα υπόλοιπα που κάνουν το κυκλαδίτικο νησί τον απόλυτο προορισμό είναι όσα ακολουθούν:

Καθαρές και καταγάλανες παραλίες

Οι παραλίες σε ένα νησί είναι το Α και το Ω. Η Τζια θα σε ανταμείψει ευχάριστα σε αυτό το κομμάτι. Δύο παραλίες της είναι top. Το αρνητικό είναι πως για να φτάσεις σε αυτές, πρέπει να περάσεις από έναν χωματόδρομο, αλλά είναι μικρή λεπτομέρεια μπροστά στο μεγαλείο των καταγάλανων νερών που θα κολυμπήσεις.

Ξύλα και Σπαθί είναι ίσως από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Χωρίς καμία δόση υπερβολής. Τα Ξύλα είναι ένας μικρός κόλπος στα δυτικά του νησιού, με νερά καθαρά και παγωμένα. Μπορείς να κάτσεις στις ξαπλώστρες της καντίνας, η οποία προσφέρει και καθαρές πετσέτες μαζί, σε περίπτωση που έχεις ξεχάσει τη δική σου ή τελοσπάντων χρειαστείς μία παραπάνω, και ωραίο κρύο καφέ. Αν πάλι έχεις τα δικά σου σύνεργα, μπορείς κάλλιστα να στήσεις ομπρέλα εκεί δίπλα.

νησί

Από την άλλη, το Σπαθί είναι ένας μεγαλύτερος κόλπος με εξίσου υπέροχα νερά. Εδώ έχεις την επιλογή της καφετέριας που σερβίρει και φαγητό. Οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες σε αριθμό, αλλά και πάλι, αν είσαι οργανωμένος/η, μπορείς να βάλεις ομπρέλα.

Η Ιουλίδα είναι βγαλμένη από παραμύθι

Η Ιουλίδα είναι η χώρα της Τζιας. Είναι όμορφη; Πανέμορφη. Μικρή, χωρίς αμάξια και ιδανική για περπάτημα. Είναι χτισμένη στον βράχο και όσο ανηφορίζεις συναντάς ταβέρνες και μπαρ. Δεν είναι πολλά στο σύνολο τους, αλλά ξέρεις ότι θα φας καλά σε όλα. Όσο για το ποτό σου συστήνω το Leon bar που έχει για τράπεζια βαρέλια κρασιού. Και αν θες να προτείνω ένα συγκεκριμένο εστιατόριο για πολύ καλό φαγητό τότε αυτό είναι Ο Παπαρούνας.

Όταν σιγά σιγά ο ήλιος πέφτει, η Ιουλίδα μετατρέπεται σε ένα καμβά με χρώματα, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο όμορφος εξαιτίας της αρχιτεκτονικής της. Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, καθώς και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, αλλά και το παλιό-ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας.

Βουρκάρι για βόλτα και ποτό

Το Βουρκάρι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος. Τι εννοώ; Είναι για να κάνεις περατζάδα μπροστά από τα σκάφη, που μεταξύ μας δεν χορταίνεις να τα βλέπεις, να πιεις κοκτειλάκι στο Breeze και μετά να επιστρέψεις στη βάση σου. Είναι το πιο ακριβό σημείο της Τζιας, εξού και δεν θα συναντήσεις ένα σουβλατζίδικο εκεί, για ευνόητους λόγους. Οι τουρίστες που αράζουν στο Βουρκάρι με τα σκάφη τους, έχουν τον δικό τους σεφ. ΑΛΛΑ (το τονίζω καλά βλέπεις), αν θες μια ημέρα να φας θαλασσινά πρώτης ποιότητας και γενικά να ευχαριστηθείς την απόλαυση μιας ελληνικής κουζίνας, με ένα τσακ πιο ακριβές τιμές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στον Αρίστο. Στον λόγο μου, η καλύτερη γαριδομακαρονάδα έβερ.

Στην Κορησσία για καφέ/φαγητό/ποτό

Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Όταν έχεις στη διάθεσή σου όλα τα υπόλοιπα μέρη στη Τζια, τη Κορησσία, το λιμάνι του νησιού δηλαδή, ίσως και να τη σνομπάρεις. Μέγα λάθος. Εκεί επικρατεί η χαρά του φαγητού, του παγωτού και του φοβερού καφέ. Δεν έχω να σου προτείνω ένα συγκεκριμένο εστιατόριο για φαγητό μιας και όλα είναι εξαιρετικά εκεί, αλλά ίσως έχω μια παραπάνω αδυναμία στη Λαγουδέρα. Για τον καφέ όμως, μην τυχόν και δεν πας στο Captain Louis.

Που να κλείσεις οικονομικά δωμάτια

Πάμε τώρα στο βασικό κομμάτι. Ακριβώς επειδή μιλάμε για ένα πσκ και είναι λογικό να μην θέλεις να σπαταλήσεις χρήματα, μιας και οι κύριες διακοπές είναι μπροστά, έκανα την έρευνα μου και βρήκα τα δωμάτια που είναι μάξιμουμ 250 ευρώ, για δύο άτομα, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Στην Ιουλίδα υπάρχει το Kea Village, στην Κορησσία το Keos Katoikies, το Villa Cavo d’Oro, το Amphoras  Apartments. Συστήνω πάντως να κλείσεις τηλεφωνικά, γιατί βρίσκεις περισσότερα και ακόμα πιο οικονομικά δωμάτια.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μύκονος: 4 ξενοδοχεία με προσιτές τιμές και άψογη κριτική σε high season

4 νησιά που δεν περιμένεις με τίποτα να είναι τόσο ακριβά φέτος

Δύο ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης