Ποιος θα περίμενε πως η μεταφορά ενός βιβλίου για τη μαφία στα 60s θα σηματοδοτούσε ένα νέο είδος για τον κινηματογράφο, το οποίο και θα αποκτούσε φανατικό κοινό; Κανείς λογικός, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του συγγραφέα του Νονού, Mario Puzo. Η φιλμογραφία του συγκεκριμένου είδους έχει παραδώσει κάποια διαμάντια στην παγκόσμια ταινιοθήκη, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι δημιουργοί docuseries.

Κάπως έτσι το Netflix εισάγει στη ζωή μας το Get Gotti, την πραγματική ιστορία του πανίσχυρου αφεντικού της μαφίας John Gotti, ο οποίος κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση στη νεοϋρκέζικη μαφιόζικη σκηνή εκτελώντας τον μέντορά του, Paul Castellano, αρχηγό της διαβόητης οικογένειας Gambino.
Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη σειρά τριών επεισοδίων είναι πως δεν μένει απλώς στην καταγραφή των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει νέες στοιχεία για τον άθλιο κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος και την άνοδο του John Gotti στην εξουσία, χάρη σε μαρτυρίες βασικών προσώπων.

Το FBI και η Ειδική Ομάδα για το Οργανωμένο Έγκλημα (OCTF) γνώριζαν την εμπλοκή του Gotti σε δολοφονίες, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν το ελάχιστο, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και απειλών που αντιμετώπιζαν οι πληροφοριοδότες.

Ο Gotti, πέρα από το νόμο, παραβίασε κάθε ηθικό κανόνα και δεοντολογία που διέπει τον κόσμο της μαφίας, ενορχηστρώνοντας τη δολοφονία του Πολ Καστελάνο, κάτι που φανερώνει την τόλμη και την αδιαφορία του για τους θεσμούς του κόσμου στον οποίον ενεργούσε. Το FBI και η OCTF ένωσαν τελικά τις δυνάμεις τους με σκοπό να τον συλλάβουν. Τι νέο μάθαμε στα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ;

Gotti

FBI και OCTF γνώριζαν τον δολοφόνο του Castellano

Μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ είναι πως τόσο το FBI όσο και η Ειδική Ομάδα για το Οργανωμένο Έγκλημα (OCTF) είχαν γνώση της εμπλοκής του John Gotti στη δολοφονία του Paul Castellano.

Πριν ο Gotti αναδειχθεί ως το νέο αφεντικό της οικογένειας Gambino, το FBI είχε πολλούς πληροφοριοδότες που επιβεβαίωσαν ότι βρισκόταν πίσω από τις κυνικές δολοφονίες του πρώην αφεντικού, Paul Castellano, και του υπαρχηγού, Tony Bilotti.

Ωστόσο, λόγω των απειλών, οι πληροφοριοδότες των Αρχών δεν μπορούσαν να καταθέσουν την εμπλοκή του Gotti ή τις ταυτότητες των οργάνων που έφεραν εις πέρας τις δολοφονίες. Ως εκ τούτου, ενώ το FBI γνώριζε ότι ο Gotti ήταν πίσω από τις δολοφονίες, δεν μπορούσαν να τον αγγίξουν.

Η OCTF αντιμετώπισε ένα παρόμοιο πρόβλξμα με το FBI. Η Ειδική Ομάδα, αντί πληροφοριοδοτών προτίμησε να παραβιάσει το κέντρο επιχειρήσεων του Gotti, το Bergin Hunt & Fish Club. Ενώ η OCTF μπόρεσε να πιάσει αρκετές συνομιλίες που παρέπεμπαν στα εγκλήματα του Gotti, το περιεχόμενο των καταγραφών δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένο για να δημιουργήσουν ακόμη μια υπόθεση. Τόσο το FBI όσο και η OCTF γνωρίζουν πως ο εγκληματικός εγκέφαλος πίσω από τις δολοφονίες Castellano/Bilotti είναι ο Gotti, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Αυτό αποδεικνύεται πως γίνεται μοτίβο: ο Gotti ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές.

John Gotti: Ο πιο επικίνδυνος μαφιόζος των τελευταίων δεκαετιών.

John Gotti: Ο celebrity μαφιόζος γνωστός ως «The Dapper Don»

Αμέσως μετά τις πρώτες αθωώσεις του, το αφεντικό της μαφίας όχι μόνο κατάφερε να γοητεύσει την κοινή γνώμη, αλλά έφτασε στα όρια της διασημότητας, με το προσωνύμιο «The Dapper Don» (Ο Κομψός Δον).

Ήταν συχνό θέμα στα μέσα ενημέρωσης και εμφανιζόταν ακόμη και σε περιοδικά όπως το Time, αλλά ίσως η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη του ντοκιμαντέρ για αυτή τη στιγμή στη ζωή του μαφιόζου είναι ότι το υψηλό του status προσέλκυσε πολλές διασημότητες από άλλους χώρους.

Σύμφωνα με το πρώην μέλος της οικογένειας του εγκλήματος Gambino, Anthony Ruggiano Jr., διασημότητες όπως ο Andy Warhol, ο David Bowie και η Brooke Shields έκαναν παρέα με την οικογένεια Gambino. Το γεγονός ότι πρώτης γραμμής διασημότητες ήταν πρόθυμες να συσχετιστούν με τον μαφιόζο δείχνει πόσο «άθικτος» έδειχνε στα μάτια του κόσμου ο Gotti.

Ο ανταγωνισμός OCTF και FBI

Τόσο η OCTF όσο και το FBI συμφώνησαν ότι οι επικίνδυνες εγκληματικές ενέργειες του John Gotti έκαναν τη σύλληψή του Νούμερο 1 προτεραιότητα, αλλά στα τρία επεισόδια παρακολουθούμε τις διαφορές και τον ανταγωνισμό για το ποιος θα τον συλλάβει.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Netflix, οι δύο οργανισμοί ανταγωνίστηκαν για τη δόξα της σύλληψης του Νονού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο ομάδες να αποκρύπτουν πληροφορίες, όπως η OCTF να κατηγορεί τον Gotti για τον πυροβολισμό του O’Connor χωρίς να το γνωρίζει το FBI ή το FBI να μην κοινοποιεί πληροφορίες στην OCTF που θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας. Ο Gotti γνώριζε ότι και οι δύο οργανώσεις πάλευαν για να τον συλλάβουν, κάτι που πιθανότατα τον διευκόλυνε και του κέρδιζε χρόνο.

Gotti

Οι περίεργες μέθοδοι του FBI για να τον πλησιάσει

Στο ντοκιμαντέρ, μέλη του FBI και του OCTF συζητούν τη χρήση κοριών για να αποκτήσουν στοιχεία για τα εγκλήματα του John Gotti, αλλά το FBI συγκεκριμένα είχε μερικές μοναδικές τακτικές για να το κάνει.

Σε μια προσπάθεια να κάνουν τον μαφιόζο να μιλήσει για τον Paul Castellano, το FBI ζήτησε από την εκπομπή America’s Most Wanted να κάνει ένα επεισόδιο για τη δολοφονία του Castellano. Ενώ η ανορθόδοξη τακτική ήταν απελπισμένη, το σχέδιο λειτούργησε, ωθώντας πρόσωπα όπως ο Gotti και ο Sammy Gravano να συζητήσουν ανοιχτά για τον Castellano και το μίσος τους για εκείνον στην εκπομπή. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια μέθοδο, το FBI μπόρεσε να βρει ένα ξεκάθαρο κίνητρο για τη δολοφονία του Castellano χρησιμοποιώντας τα λόγια του ίδιου του Gotti.

H… δικανική δεινότητα ενός μαφιόζου

Μια από τις τεράστιες αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ ήταν ο τρόπος που ο John Gotti ήταν σε θέση να αθωώνεται στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος; «Μετέφερε» τις δίκες στο δικό του γήπεδο.

Είτε ήταν ο σωματικός εκφοβισμός προς τον Romual Piecyk σε σημείο που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Gotti στο δικαστήριο ως το άτομο που τον επιτέθηκε είτε με συμβιβασμούς ενόρκων, ο αρχηγός της Φαμίλιας Gambino είχε τρόπους να διασφαλίσει ότι η έκβαση των δικαστικών υποθέσεων θα ήταν υπέρ του.

Υπό το πρίσμα αυτών των βρώμικων τακτικών που χρησιμοποίησε ο Gotti στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με τον αδίστακτο δικηγόρο του, δεν είναι περίεργο που το αφεντικό της οικογένειας Gambino κατάφερε να αποφύγει την καταδίκη για τόσο καιρό, παρόλο που δικαζόταν για εγκλήματα που αποδεδειγμένα διέπραξε.