Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix, «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», λόγω της ηθοποιού που επιλέχθηκε να την υποδυθεί. Ο ρόλος δόθηκε στην 37χρονη Βρετανίδα ηθοποιό Adele James με τους ιστορικούς να εκφράζουν την… οργή τους για το χρώμα του δέρματος της.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία συζήτηση στο Hollywood σχετικά με τη σωστή απεικόνιση ιστορικών προσώπων και την αποφυγή του γνωστού whitewashing, δηλαδή της αποτύπωσης ως λευκού ενός προσώπου που προέρχεται από διαφορετική φυλή.

Για την ιστορία, η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής που γεννήθηκε το 69 π.Χ και έζησε στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το indiewire.com, οι μελετητές επιβεβαίωσαν ότι η Κλεοπάτρα ήταν Μακεδονικής-Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της Πτολεμαίου ΙΒ΄, ωστόσο η καταγωγή της μητέρας της είναι άγνωστη.

Καταγγελία από Αιγύπτιο δικηγόρο

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Αιγύπτιος δικηγόρος Mahmoud al-Semary υπέβαλε καταγγελία στον εισαγγελέα της χώρας προκειμένου να ζητήσει να αποκλειστεί το Netflix στην Αίγυπτο λόγω της προώθησης της «αφροκεντρικής σκέψης», συμπεριλαμβανομένων «συνθημάτων και κειμένων που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Al-Semary ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» παραβιάζει τους νόμους των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης. Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων του Καΐρου Zahi Hawass αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα μιλώντας στην εφημερίδα al-Masry al-Youm, λέγοντας ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν μικτής φυλής.

«Αυτό είναι ψέμα. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη», είπε ο Hawass μιλώντας στο BBC. Ο Hawass κατηγόρησε το Netflix ότι «προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά γεγονότα ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού έχει στοιχεία από την Υποσαχάρια Αφρική».

Σύμφωνα με το indiewire.com, Το Neflix κατηγορείται για blackwashing ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για κουλτούρα ακύρωσης και σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας.

Το επίσημο τρέιλερ διάρκειας δύο λεπτών που ανέβηκε στις 12 Απριλίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Εν τω μεταξύ, το Netflix αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο επίσημο τρέιλερ, όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις.

Η τοποθέτηση της Πίνκετ Σμιθ

Από την πλευρά της η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία αφηγείται στο ντοκιμαντέρ, δήλωσε πως το Netflix είχε σαν στόχο να «εκπροσωπήσει τις μαύρες γυναίκες».

«Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς και για την κόρη μου, για να μπορεί η κοινότητά μου να γνωρίζει αυτές τις ιστορίες επειδή υπάρχουν πάρα πολλές!», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «είναι λυπηρό το ότι δεν έχουμε πρόσβαση στην ιστορία αυτών των τόσο ισχυρών γυναικών που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των αφρικανικών εθνών».

Σύμφωνα με το indiewire.com, το Netflix σημείωσε πως η συγκεκριμένη επιλογή για τον ρόλο αποτέλεσε ένα νεύμα σε μία αιώνια συζήτηση αναφορικά με τις φυλές.

Η αιγυπτιολόγος Sally-Ann Ashton χαρακτήρισε «περίεργο» να αναδείξει το ντοκιμαντέρ του Netflix την Κλεοπάτρα ως αποκλειστικά ευρωπαϊκής καταγωγής.

«Η Κλεοπάτρα ήταν στην Αίγυπτο πολύ πριν από τον αραβικό εποικισμό στη Βόρεια Αφρική. Αν η μητρική πλευρά της οικογένειάς της ήταν αυτόχθονες γυναίκες, θα ήταν Αφρικανές, και αυτό θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στις σύγχρονες αναπαραστάσεις της Κλεοπάτρας», δήλωσε χαρακηριστικά.

Η αντίδραση της Adele James

Η 37χρονη ηθοποιός πάντως από πλευράς της, απαντά, λέγοντας σε όσους αντιδρούν να μην παρακολουθήσουν την παράσταση εάν δεν τους αρέσει το casting.

Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Απλώς ενημέρωσα, αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή στον λογαριασμό μου. Θα αποκλειστείς χωρίς δισταγμό!!! Αν δεν σας αρέσει το casting μην παρακολουθήσετε την παράσταση».