Για να φτάσει κάποιος στο πιο διάσημο και απομονωμένο εστιατόριο, που έχει αστέρι Michelin, θα πρέπει να βρεθεί στο Leynar, ένα χωριό των νησιών Φερόες με περίπου 250 κατοίκους. Βέβαια, η τοποθεσία του αλλάζει και πλέον θα είναι ακόμα πιο απόμακρο. Συγκεκριμένα, θα περιμένει τους επισκέπτες στο Ilimanaq της Γροιλανδίας, έναν οικισμό με μόλις 53 κατοίκους στην δυτική ακτή του τεράστιου νησιού του Αρκτικού Κύκλου.

Τη χειμερινή περίοδο, προφανώς θα παραμείνει κλειστό καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία ταξιδιωτών σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής σεφ του εστιατορίου, Poul Andreas Ziska, πέταξε 1.300 μίλια δυτικά σε ένα σημείο 200 μίλια πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο για να ξεκινήσει το έργο της μετακόμισης του Koks στη Γροιλανδία. Για τα επόμενα δύο καλοκαίρια, το εστιατόριο θα στεγάζεται στο Ilimanaq Lodge, 40 λεπτά με βάρκα στον κόλπο από το Ilulissat, μια πόλη που είναι πιο γνωστή για τα παγόβουνά της.

Η μετακόμιση είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού από δυσκολίες που αντιμετώπιζε το εστιατόριο. Αφενός ήταν δύσκολο να λειτουργεί στον μικρό χώρο του κοντά στη λίμνη Leynar ενώ είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του μόνιμου νέου χώρου του στα Φερόες. Έτσι κι αλλιώς, η τοποθεσία στα Νησιά Φερόε που στεγάζει το εστιατόριο από το 2018, ήταν πάντα προσωρινή, με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν ένα μέρος για να χτίσουν το δικό τους. «Το σπίτι χτίστηκε το 1741 και οι οροφές του είναι περίπου 2 μέτρα ύψος, έτσι οι σερβιτόροι έπρεπε πάντα να σκύβουν κάτω», λέει ο Ziska. «Δεν νομίζω ότι οι αγρότες πίστευαν ποτέ ότι θα χρησιμοποιηθεί ως εστιατόριο».

Αλλά ακόμα και όταν βρήκαν ένα οικόπεδο, γραφειοκρατικά εμπόδια, ανησυχίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ένα σωρό άλλα εμπόδια τους εμπόδισαν να ξεκινήσουν την κατασκευή. «Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ακόμα δεν έχουμε πάρει άδεια για να φτιάξουμε το νέο εστιατόριο», λέει ο Ziska

Στη συνέχεια, η ομάδα του Koks προσεγγίστηκε από την World of Greenland, μια τουριστική εταιρεία που διαχειρίζεται το Ilimanaq Lodge, καθώς και πολλά άλλα ξενοδοχεία και περιηγήσεις στη χώρα. Φαινόταν η τέλεια λύση σε ένα πρακτικό πρόβλημα. Το εστιατόριο, χωρητικότητας μόλις 30 ατόμων, θα ανοίξει από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το 2022 και το 2023. Οι περισσότερες κρατήσεις θα γίνονται στους επισκέπτες του καταφύγιο, αλλά οι κρατήσεις για τα υπόλοιπα τραπέζια άνοιξαν την 1η Μαρτίου.

Ο Ziska, ο οποίος εργαζόταν ως sous chef του Sørensen έως ότου ανέλαβε το εστιατόριο το 2014, έχει προωθήσει ακόμη περισσότερο το μενού με 17 και πλέον πιάτα, κερδίζοντας το πρώτο του αστέρι Michelin το 2017. «Δουλεύουμε πολύ με τις καθαρές, αγνές γεύσεις του ωκεανού». Σερβίρουν οστρακοειδή στο ίδιο σημείο που πιάνονται, διατηρώντας τα ζωντανά στο φιόρδ μέχρι το δείπνο. «Αλλά», προσθέτει, «μας αρέσει να αντιπαραθέτουμε αυτή την αγνότητα με τις ζυμωμένες γεύσεις των νησιών». Πιάτα όπως λουκάνικο αίματος με καπνιστή καρδιά φάλαινας, ένα riff σε Beef Wellington φτιαγμένο με ξυράφι και ένα επιδόρπιο βατόμουρου με νιφάδες θαλάσσιου μαρουλιού βοήθησαν να κερδίσει η Koks το δεύτερο αστέρι Michelin της το 2019.

Ο πιο καλός τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς τραπέζι στο μάλλον πιο δύσκολα προσβάσιμο εστιατόριο του πλανήτη είναι να κάνει κράτηση για μία διανυκτέρευση στο Ilimanaq Lodge, η οποία θα περιλαμβάνει και πρωϊνό και δείπνο στο Koks.

Είναι η ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα νέο γαστρονομικό τοπίο που κάνει την περιπέτεια της Γροιλανδίας πιο συναρπαστική για τον Ziska. Ελπίζει να δημιουργήσει μια σχέση με τους λίγους αγρότες που, χάρη στην κλιματική αλλαγή, μπορούν πλέον να καλλιεργούν λαχανικά στο νότο. Και περιμένει να βρει θαλασσινά της ίδιας υψηλής ποιότητας που έχει συνηθίσει, ακόμα κι αν, όπως στο σπίτι, οι ντόπιοι δεν έχουν τη συνήθεια να τα τρώνε πολύ.

To Κοks ελπίζει να λετουργήσει ξανά στα Φέρός το 2024, λέει ο Ζίσκα. «Έχουμε αρκετή σιγουριά ότι θα επιστρέψουμε στα νησιά Φερόες και ότι το τωρινό ταξίδι μας θα μας κάνει μία καλύτερη, πιο δυνατή και δημιουργικότερη ομάδα».