Η παγκόσμια παραγωγή φαγητού αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη για το 1/3 της εκπομπής ρύπων και της επιβάρυνσης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα νέο μέρος, σε μια νέα εποχή διαχείρισης της παραγωγής και διανομής. Όμως τα πλάνα τους συγκρούονται και τα τελευταία χρόνια έχει ορθωθεί ένα τείχος ανάμεσα τους.

Είναι καλό μαθαίνοντας μια πληροφορία, να κάνουμε λίγο πίσω για να αντιληφθούμε τη μεγάλη εικόνα. Να ανασύρουμε από τη μνήμη μας πληροφορίες του παρελθόντος, σχετικές με το new entry και να επιχειρούμε να δούμε αν υπάρχει ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ τους.

Πάμε λοιπόν στην AUKUS, η οποία ανέδειξε μια διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αυτό δεν ήταν το γενεσιουργό αίτιο. Ήταν απλώς ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα. Η Γαλλία, με τον Μακρόν να επιβουλεύεται την κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, ηγείται της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανία, σε δομικές αλλαγές με επίκεντρο την κλιματική κρίση και την ανατροπή της.

Μια απ΄αυτές αφορά στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η Ευρώπη θέλει να ακολουθήσει μια From Farm To Fork πολιτική, δηλαδή να μην μεσολαβεί καμία επεξεργασία ανάμεσα στις καλλιέργειες και το πιάτο. Αυτό αφορά προφανώς τα χημικά και τα παρασιτοκτόνα που πέφτουν πάνω στους καρπούς και τη βλάστηση, τα οποία θέλει να μειώσει στο μισό ως το 2030 η Ε.Ε.

Αυτή η πολιτική σημαίνει πως θα φύγουμε από το μοντέλο της τεράστιας παραγωγής και θα υπάρξει μια άνοδος της ποιότητας, εις βάρος της ποσότητας, με τα οργανικά προϊόντα να καλύπτουν αυτή τη στιγμή το 1/4 της αγροτικής παραγωγής.

Σε αυτό το σχέδιο αντιτίθενται οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι θα πληγούν οι διανομείς και οι παραγωγοί και όλο το σύστημα της διανομής φαγητού παγκοσμίως, κάτι που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οικονομίες. Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι θα υπάρξει μείωση κατά 11% στην παραγωγή, κάτι που θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε αύξηση τιμών κατά 89% σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος πρέπει να τραφεί και πρέπει να τραφεί με βιώσιμο τρόπο. Δε μπορούμε να θυσιάσουμε το ένα για το άλλο. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών που πιστεύει ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε την παραγωγικότητα για χάρη της βιωσιμότητας» εξηγεί στο POLITICO ο υπουργός Τομ Βίσλακ.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα μεταξύ τους

Στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στα κεντρικά του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια εκστρατεία δημιουργίας μιας συμμαχίας, η οποία θα αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι ξεκάθαρο πως η μάχη για το περιβάλλον, αποτελεί για τις ΗΠΑ πρωτίστως μια μάχη για την εξουσία, στην οποία δεν πρέπει να πάθουν τίποτα οι χορηγοί των κυβερνήσεων, όπως η Monsanto.

Καθώς η Ευρώπη έχει απαγορεύσει τα φυτοφάρμακα και τις εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, οι ΗΠΑ φοβούνται ξεκάθαρα πως θα βρεθούν χωρίς συμμάχους. Στην περίπτωση του Μεξικό για παράδειγμα, η απαγόρευση του γλυφοσάτη και του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, ήταν ένα σοκ για την Αμερική.

Ο Βίσλακ εκφράζει τους φόβους του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει το Farm to Fork για να επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο. Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, αφού η Γαλλία θέλει να υπάρξουν έλεγχοι και περιορισμοί στις εισαγωγές από χώρες που δεν έχουν τόσο αυστηρά στάνταρ και χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα.

Ο Ντέιβιντ Σάλμονσεν, επικεφαλής στο τμήμα σχέσεων του American Farm Bureau Federation, του μεγαλύτερου οργανισμού παραγωγών στις ΗΠΑ, εκφράζει επίσης την ανησυχία του ότι «το πλάνο της Ε.Ε. ίσως οδηγήσει αρκετούς να υποταχτούν στον δικό τους τρόπο και να αλλάξουν τις παραγωγές τους. Νομίζω ότι όλοι θέλουν να φτάσουν στο ίδιο μέρος με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι θα είναι καλό για την αγροτική παραγωγή να συνεργαστούμε και όχι η Ε.Ε. να ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους υπόλοιπους».

Από τη μεριά της Ευρώπης, ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του Green Deal, εξηγεί στο POLITICO ότι «φτιάξαμε ένα σύστημα που ωθούσε τους παραγωγούς να αυξάνουν την παραγωγή τους και να αναπτύσσονται συνέχεια. Όμως αυτό το σύστημα έφτασε τη Γη πέρα από τα όρια της. Πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε την επιτυχία με τους αριθμούς και με το πόσα βαγόνια φαγητού έχουμε».

Ο Τόμας Βάιτζ, Ευρωβουλευτής με το αυστριακό κόμμα των Πράσινων, εξαπέλυσε μύδρους κατά των ΗΠΑ και της πολιτικής τους, λέγοντας ότι «πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο της ασφάλειας του φαγητού μακροπρόθεσμα για χάρη της προώθησης αγροτικών συστημάτων που καταστρέφουν μέρος της παραγωγής, άρα καταστρέφουν το έδαφος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως δε βρίσκεται στο απυρόβλητο από τα ενδότερα της, ενώ αρκετοί από τους εμπορικούς εταίρους της ζήτησαν, μαζί με 27 χώρες του ΟΗΕ, μια αναλυτική έκθεση για το τι ακριβώς σημαίνει η Farm to Fork στρατηγική.