Όσοι από εμάς ζήσαμε την εποχή πριν το ευρώ, θυμόμαστε να πηγαίνουμε με 200 δραχμές στου σουβλατζίδικο για να πάρουμε ένα μεγάλο και χορταστικό σουβλάκι. 20 χρόνια μετά, με 200 δραχμές, δηλαδή με 75 λεπτά του ευρώ, μετά βίας θα παίρνεις την πίτα σκέτη. Η κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας και η διαδικασία μετάβασης σε ΑΠΕ, έχει φέρει άνοδο στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για τους καταστηματάρχες, περισσότερα έξοδα για τους μεσάζοντες, τους προμηθευτές, για όλη την αλυσίδα που υπάρχει από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Το fast food είναι το μέρος που θα φανεί πιο έντονα αυτή η αύξηση, καθώς πρόκειται για έναν τομέα της οικονομίας που στην ελληνική αγορά αποτελεί τη βάση. Η Ελλάδα είναι χώρα της εστίασης και το σουβλάκι έχει γίνει ο κυρίαρχος.

Παρότι στο παρελθόν το σουβλάκι έφτασε πολύ κοντά στο να κοστίζει 3 ευρώ και μάλιστα τότε με την αύξηση τιμών στο ούζο και το τσίπουρο και όλα όσα είχαν γίνει με την κατάργηση των χύμα, υπήρξαν εκπρόσωποι κλάδων που έλεγαν πως δικαίως θα έφτασε στα 3 ευρώ και πάλι ο κόσμος θα το προτιμούσε, γιατί παραμένει η φθηνότερη επιλογή της αγοράς.

https://www.intronews.gr/6476-2-pandora-papers-i-ebloki-tis-katholikis-ekklisias

Σουβλάκι με κρέας = είδος πολυτελείας

Το φετινό φθινόπωρο το σουβλάκι αναμένεται όντως να φτάσει πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ. Αυξήσεις τουλάχιστον 10% προβλέπονται και η μέση τιμή του από τα 2,30 θα βρεθεί στα 2,50-2,90, ανάλογα με την περιοχή και τα πάγια έξοδα της κάθε επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά μέρη που το τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει 2,70-2,80, άρα σε μια πιθανή αύξηση, δεν είναι απίθανο να πιάσει ή/και να ξεπεράσει τα 3 ευρώ.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες κρέατος μάλιστα, όπως το μπιφτέκι γαλοπούλας, το γεμιστό μπιφτέκι με τυρί ή το κοτομπέικον, ενδέχεται να δούμε τιμές που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 3 ευρώ και θα κοιτάζουν προς τα 4.

Ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης, ανέφερε στο iefimerida ότι όποιος ξεπεράσει αυτό το όριο, θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στους καταναλωτές.

«Παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε βασικά προϊόντα. Από πλαστικά και χαρτικά μέχρι την μαναβική και τα κρέατα. Εάν λάβουμε υπόψιν τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο οι τιμές στο σουβλάκι θα ανέβουν κι άλλο το προσεχές διάστημα.

Όποιος αγγίξει ή ξεπεράσει τα 3,00 ευρώ θα έχει πρόβλημα, καθώς μετά υπάρχει ένα ψυχολογικό όριο το οποίο βάζει τους καταναλωτές σε σκέψεις. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ένα αλυσιδωτό κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει τους πάντες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον κλάδο της εστίαση. Αναγκαζόμαστε να ανεβάσουμε τις τιμές προκειμένου να διατηρήσουμε αυτό το κέρδος».

Σε ένα ενδεχόμενο τέτοιας αύξησης, μια παρέα τριών ατόμων ή μια οικογένεια ίδιου αριθμού, θα κληθεί να πληρώσει γύρω στα 15 ευρώ για να φάει δύο τυλιχτά σουβλάκια ο καθένας.