Τα σουβλάκια ήταν, είναι και θα είναι το εθνικό μας φαγητό – αναμφίβολα. Όμως, υπάρχουν σάντουιτς εκεί έξω που σε βάζουν σε σκέψεις μήπως… αλλαξοπιστήσεις. Ομοίως και μπέργκερ. Και ο λόγος δεν είναι πλέον μόνο γευστικός. Είναι και οικονομικός.

Ντρέπεται και η ντροπή με το πόσο έχει εκτοξευτεί η τιμή του πιο διάσημου ελληνικού street food. Αυτό που κάποτε ήταν μια οικονομική, χορταστική και πλήρης διατροφικά λύση έχει αρχίσει να γίνεται είδος πολυτελείας.

Το φράγμα των 4 ευρώ είναι έτοιμο να σπάσει – σε τουριστικά μέρη ανά τη χώρα το έχει ήδη ξεπεράσει προ πολλού, στη Μύκονο χαρακτηριστικά έχει φτάσει να πωλείται ως και… 15 ευρώ! Αλλά, ΟΚ, εκεί πες είναι άλλος Θεός…

Τη στιγμή που γράφονται τούτες οι αράδες, η μέση τιμή για το τυλιχτό στην Αττική κυμαίνεται από 3,20 έως 3,30 ευρώ. Είναι ωστόσο και δυστυχώς απλά και μόνο θέμα χρόνου αυτός ο δείκτης να πάει στα 3,50 με 3,70 ευρώ.

Υπάρχουν, πάντως, ακόμα λίγοι που αντιστέκονται στο κύμα της ακρίβειας εν Αθήναις. Πουλώντας το σουβλάκι κάτω από τα 2,80 ευρώ. Να δούμε βέβαια πόσο θα αντέξουν κι αυτοί να κρατάνε τόσο χαμηλά την τιμή…

Τα 4 σουβλάκια που παραμένουν ακόμα κάτω από 2,80 ευρώ

Βόλβη

Καλαμάκι χοιρινό σε πίτα αντί 2,40 ευρώ. Σουτζουκάκι μοσχαρίσιο σε πίτα αντί 2,30 ευρώ. Δείξτε μας κάτι φτηνότερο – εμείς δεν βρήκαμε κάπου αλλού!

Γύρο, λαδωμένη πίτα, τζατζίκι και πατάτες τηγανιτές μην περιμένετε εδώ. Κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας, αυτά είναι όλα κι όλα. Αρκούν και με το παραπάνω!

Ευρυπίδου 24-26, Αθήνα

Λευτέρης ο Πολίτης

Από τα πλέον γνωστά σουβλατζίδικα της χώρας και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό. Νοστιμιά και χαμηλή τιμή συνυπάρχουν αρμονικά, αποδεικνύοντας στην πράξη πως «όλα γίνονται».

Το τυλιχτό με το ζουμερό μπιφτέκι που αγκαλιάζει υπέροχα μια αλάδωτη πίτα-όνειρο κοστίζει 2,70 ευρώ. Πάει λίγο πιο πάνω, στα 2,90 (και πάλι φτηνά δηλαδή) για τον πελάτη που θα επιλέξει να βάλει μέσα σουτζούκι πολίτικο. Η έτερη επιλογή δηλαδή που προσφέρει ο Λευτέρης ο Πολίτης. Ή το ένα ή το άλλο, δεν έχει κάτι άλλο!

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια / Ρόμβης 18, Σύνταγμα

ΆΡΙΣτον

Στα 2,80 το τυλιχτό αν βάλετε μπιφτέκι ή κεμπάπ. Ο γύρος πάει λίγο πιο πάνω, στα 3 ευρώ, και πάλι καλά είναι. Είναι ένα σουβλατζίδικο που θυμίζει αλλοτινές εποχές και σίγουρα θα μπορούσες να βρεις ανάλογο σε ένα παραδοσιακό χωριό, κάποιοι θα το έλεγαν και καλτ.

Ουσία είναι πως δεν του λείπει τίποτα και αποτελεί μια τιμιότατη επιλογή για όποιον θέλει το σουβλάκι του χωρίς να σκέφτεται ιδιαίτερα το κόστος.

Αχαρνών 85, Άγιος Παντελεήμονας

σουβλάκια

Οι Ρωσίδες, της Καλλιθέας

Ο σεφ Σκαρμούτσος είναι μέγας και δηλωμένος φαν – ένας από τους πάρα πολλούς. Μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή καλαμάκι χοιρινό στο «πιτό-μενού» αντί 2,80 ευρώ, με αυτή τη φοβερή και τρομερή πυκνή, γλυκόξινη σάλτσα.

Σε ένα μαγαζί δίχως ταμπέλα, που όμως είναι… ονομαστό παντού! Ρωσίδες το ξέρουμε, στην πραγματικότητα οι κυρίες που το «τρέχουν» είναι ποντιακής καταγωγής, έρχονται συγκεκριμένα από το Ουζμπεκιστάν.

Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη, Καλλιθέα

σουβλάκια