Το αγαπημένο ελληνικό fast food δεν είναι άλλο από το… σουβλάκι με πίτα και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο το team του intronews.gr είχε αναφερθεί στα καλύτερα σουβλάκια σε 11 γειτονιές της Αθήνας.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τις θερμίδες που διαθέτει ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν χωρίς «τύψεις» ακόμη και τις «απαγορευμένες» ώρες; Ένα σουβλάκι μπορεί να έχει από 180 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το αν η πίτα είναι λαδωμένη ή αλάδωτη και το τι περιέχει.

Τι περιέχει κατά βάση ένα σουβλάκι

Το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι), οπότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

σουβλάκι

Τι συμβαίνει με το λάδι

Ωστόσο, ο κρυφός «εχθρός», που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το λάδι που χρησιμοποιείται, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο (μάθε περισσότερα εδώ) είναι μία από τις συνηθέστερες επιλογές και περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα -δηλαδή «κακά»- λιπαρά.

Σε 15 γραμμάρια λίπους -δηλαδή μία κουταλιά λάδι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες και η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας αυξάνουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές.

Στο σημείο αυτό, οι θερμίδες σε ένα τέτοιο σουβλάκι, εκτιμώνται από 400 το λιγότερο, έως 500!

Όποτε φανταστείτε τι συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος… Ή, ακόμα χειρότερο σενάριο, αν παραγγείλουμε γύρο χοιρινό «απ’ όλα» – τι πιο σύνηθες να συμβεί- τότε μπορεί εύκολα το σουβλάκι μας να ξεπεράσει τις 750 θερμίδες και να είναι σίγουρα υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και εμείς να αναρωτιόμαστε «μα γιατί έχω κυτταρίτιδα αφού πίνω αρκετό νερό…»

Πώς μπορούμε να μειώσουμε θερμίδες

Πώς όμως μπορούμε εύκολα να μειώσουμε θερμίδες και να συνεχίζουμε να τρώμε το αγαπημένο μας fast food; Οι θερμίδες μειώνονται αισθητά αν αντικατασταθεί το χοιρινό με κοτόπουλο, αν αφαιρεθούν οι σος και οι πατάτες και αν η πίτα είναι αλάδωτη ή ολικής αλέσεως. Εντάξει, σίγουρα δεν θα είναι τόσο ωραίο και «βρώμικο» όσο πριν αλλά… με αυτό τον τρόπο το θερμιδικό περιεχόμενο θα μειωθεί αμέσως κατά 136 θερμίδες τουλάχιστον!

Συγκεκριμένα αν αφαιρέσουμε τις τηγανιτές πατάτες θα γλιτώσουμε από 220 έως και 320 θερμίδες. Επίσης μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με ντομάτα, μαρούλι ή και ψητά λαχανικά και έτσι να ενισχύσουμε και τη θρεπτική αξία του γεύματος.

σουβλάκι

Προτιμάτε το τζατζίκι από την μαγιονέζα

Η μαγιονέζα ή γενικότερα οι σος με βάση τη μαγιονέζα έχουν περίπου 90 θερμίδες ανά μερίδα. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε τζατζίκι, που περιέχει περίπου τις μισές θερμίδες ανά μερίδα.