Με παροιμιώδη ψυχραιμία, ίσως να έλεγε κανείς πως γνώριζαν τη μοίρα τους, οι δύο αδελφοί που κατηγορούνται για εμπλοκή τους στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών κατά τη διάρκεια της περασμένης Παρασκευής (28/4), ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους, τόσο κατά τη σύλληψή τους όσο και κατά την μεταγωγή τους στη ΓΑΔΑ.

Ειδικότερα στην περίπτωση του 40χρονου Ι.Λ. ο οποίος κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή του Γέρακα, στη θέα των αστυνομικών, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεσή τους χωρίς πολλές κουβέντες και σχεδόν πειθήνια. Παρόμοια ήταν η κατάσταση στη σύλληψη του 48χρονου αδελφού του Σ.Λ. στη Νίκαια, με τη διαφορά πως σε αυτή την περίπτωση, υπήρξε κινητοποίηση από τη σύντροφο του υπόπτου, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού στην οποία υπάγεται το περιβόητο λευκό βαν.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως οι δύο αδελφοί στην υπόθεση είχαν αν όχι πλήρη, σίγουρα σαφή εικόνα πως οι Αρχές τους περιτριγυρίζουν επικίνδυνα και οι δυο τους ήξεραν ακριβώς το γιατί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το τελευταίο διάστημα οι δύο αδελφοί, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο προσπαθούσαν να «χτίσουν» άλλοθι, ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους, χωρίς όμως ν’ αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους εκείνοι προσπαθούσαν να «μπολιάσουν» συγκεκριμένες ιδέες στα μυαλά τους.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω νομίμως υποκλαπείσα συνομιλία:

  • Λ. Ι.: Μετά είχαμε επιχειρήσει να ανοιχτούμε εκεί. Ο Σ. έχει πάρει δουλειές. Εγώ δεν έχω πάρει εκεί. Το να πάω εκεί για μια δουλειά όμως εκεί δεν λέει.
  • Μ. Λ.: Δεν μας συμφέρει εμάς.
  • Λ. Ι: Όχι.
  • Μ Λ.: Εγώ δεν μπορώ να πάρω της Α.; Μου έχει το πει η Α.. Δεν με συμφέρει να πάρω μία.
  • Λ. Ι: Μοιράζαμε φυλλάδια συνεχόμενα με τον Σ. συνεχόμενα.
  • Μ. Λ.: Να πάω εγώ εκεί κάτω παιδί μου το αμάξι. Κατάλαβες;
  • Λ. Ι.: Η Α. που μένει;
  • Μ. Λ.: Άλιμο. Εμένα μου το έχει πει η Α. πόσες φορές.
  • Λ. Ι.: Μα ο Σ. έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
  • Μ. Λ.: Στον Άλιμο;
  • Λ. Ι.: Ναι.
  • Μ. Λ.: Όχι καλέ ποιος τα λέει αυτά.
  • Λ. Ι.: Εγώ ποιος τα λέω; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.
  • Μ. Λ.: Άλλο είναι μέσα ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από.. Στον Άλιμο δεν έχει.
  • Λ. Ι.: Και από φυλλάδια έχει πάρει μάνα δουλειά από εκεί.
  • Μ. Λ.: Αα δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου. Όχι δεν έχει. Όχι όχι στο λέω εγώ αυτό είναι σίγουρο στο λέω εγώ από εκεί δεν έχει.
  • Λ. Ι.: Ναι.
  • Μ. Λ.: Όχι όχι όχι.

Από τα παραπάνω, φαίνεται η μάλλον αγωνιώδη προσπάθεια του 40χρονου να πείσει συγγενή, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του κάνουν δουλειές στην περιοχή του Αλίμου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να βάλει στο μυαλό του περίγυρού του ότι ο ίδιος και ο αδελφός του πηγαίνουν συχνά στον Άλιμο (στην περιοχή που διαμένει η οικογένεια Καραϊβάζ) έτσι ώστε σε περίπτωση που κληθούν ως μάρτυρες να καταθέσουν πως όντως η παρουσία του βαν στον Άλιμο δικαιολογείται.

Ακόμη κι όταν τα τεχνάσματα πάντως δεν έδειχναν να λειτουργούν, οι δύο αδελφοί δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Ίσα ίσα που όταν μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στη ΓΑΔΑ, φάνηκαν ατάραχοι. Σχεδόν με «κρύο αίμα». Οι σχέσεις τους άλλωστε με τα όργανα της τάξης, μπορεί να μην ήταν οι… καλύτερες, είχαν όμως πολύτιμη… προϋπηρεσία λόγω της εμπλοκής τους σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως η συμμετοχή τους σε ένοπλη ληστεία το 2012, μία υπόθεση όμως για την οποία απαλλάχθηκαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει η στάση των αστυνομικών που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θέλησαν να μπουν στη διαδικασία να πάρουν ομολογία από τα δύο αδέλφια. Εκτιμήθηκε πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο και από τη στιγμή που βάσει και μόνο προανακριτικού υλικού, η αρμόδια εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης, αφήνουν την περαιτέρω διερεύνηση σε επίπεδο κύριας ανάκρισης.

Αυτό που προκύπτει από διαρροές είναι πως με τον τρόπο που οι δύο αδελφοί αντιμετώπισαν τη σύλληψή τους, με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν και τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο ύποπτοι απλώς αρνούνταν τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, θέτοντας ταυτόχρονα ένα όριο στα όσα προτίθενται να πουν στην Αστυνομία.

Εδώ τίθεται όμως ένα ζήτημα ακόμη: Το γεγονός πως στις επαφές τους βρέθηκε πολύ σκληρός ποινικός, πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία και διασυνδέσεις στον υπόκοσμο, ίσως να τους δίνει και την ευχέρεια να αντιμετωπίζουν πιο «χαλαρά» την υπόθεση, παρά τη σοβαρότητά της. Αυτό όμως αποτελεί μία εικασία και μόνο…