Το βαρύ κλίμα τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει μετά τα τρομακτικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κανείς όμως, στο Σώμα και στο υπουργείο δεν έχει την πολυτέλεια της ανασύνταξης μέσω της εσωστρέφειας.

Μιλάμε άλλωστε για τον πλέον νευραλγικό οργανισμό της ελληνικής κοινωνίας που οφείλει να εργάζεται και ν’ αποδίδει στο εκατό τοις εκατό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Αυτή είναι ακριβώς η αίσθηση που αρχίζει να διαδίδεται στους κόλπους της Αστυνομίας.

Ειδικότερα στα επεισόδια και στην οπαδική βία που τούτη τη στιγμή είναι ζητήματα που «καίνε», στα ψηλά πατώματα της Λ. Κατεχάκη υποστήριζαν πως η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα θλιβερά αποτελέσματά της, αλλά και οι ακαριαίες αντιδράσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, λειτουργούν ουσιαστικά ως «ηλεκτροσόκ» στην ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα σε χρόνο όπου η Αστυνομία θα έπρεπε να δείξει αντανακλαστικά.

Κίνδυνοι για επεισόδια στην Αττική

επεισόδια, Μιχάλης
Το σημείο όπου ουσιαστικά άφησε την τελευταία του πνοή ο αδικοχαμένος Μιχάλης (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Άλλωστε οι δύο αγώνες σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Φάληρο με υψηλό και μέτριο αντίστοιχα, δείκτη επικινδυνότητας για επεισόδια, ήταν ένα κομμάτι ενός γερού κρας τεστ. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσα στο διάστημα που ακολούθησε της καταστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία έπρεπε να δείξει χαρακτήρα αλλά πολύ περισσότερο, αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμασίας τέθηκαν επί τάπητος όλες οι πληροφορίες που μιλούσαν για πιθανά μέτωπα έξαρσης οπαδικής βίας και για την αποσόβησή τους αξιοποιήθηκαν σχεδόν 2.100 αστυνομικοί, οι οποίοι λειτούργησαν βάση συντονισμένου σχεδίου, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του ΥΠΤΠ.

Δεν ήταν μόνοι οι αγώνες ΠΑΟ-Μαρσέιγ και Ολυμπιακός-Γκενκ που απασχόλησαν τους αστυνομικούς. Άλλωστε ήταν φυσικό και επόμενο, στα όποια στρεβλά κομμάτια του οπαδικού κινήματος να επικρατεί έξαψη, μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτές οι επιδόσεις στις επιχειρήσεις από την Τρίτη (8/8 και επομένη των επεισοδίων) μέχρι και σήμερα (11/8), θέλουν στο υπουργείο ν’ αποτελούν οδηγό για την ΕΛ.ΑΣ. Γι’ αυτό οι συνεργάτες του Γιάννη Οικονόμου μιλούν για «προσήλωση στην τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της κοινωνίας από κάθε απειλή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα η ΕΔΕ και η απόδοση ευθυνών

Επεισόδια
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Βεβαίως, ακόμη και έτσι, τίποτα δεν είναι «καλώς καμωμένο». Η… φωτιά εξακολουθεί να καίει στα ψηλά πατώματα του υπουργείου και δεν χωρά αμφιβολία πως μία καταστροφή δεν μπορεί να «σβήσει» με μία καλή μέρα στη δουλειά. Εκτός από την επαναφορά στη συνέπεια, στην προσήλωση και στον επαγγελματισμό, η απόδοση ευθυνών είναι απαραίτητη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μπορεί κάποιοι να πιστεύουν πως ολοκλήρωσε τον ρόλο του με την εντολή αποπομπής 7 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., όμως αυτό απέχει παρασάγγας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συνεργάτες του. Η εντολή στον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κομμάτι της τυπικής διαδικασίας για τον υπουργό.

Ο κ. Οικονόμου φέρεται να μην «ξεχνά» την ΕΔΕ και τα όποια αποτελέσματα πρόκειται να βγάλει ο προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας. Ίσως μάλιστα και να τα προσδοκά το συντομότερο δυνατό. Κοντολογίς, αφήνεται να εννοηθεί από τους αξιωματούχους της Κατεχάκη πως όποιες επιτυχίες κι αν σημειωθούν στο πεδίο, η απόδοση των ευθυνών για τα επεισόδια και την καταστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια «είναι απόλυτη προτεραιότητα».