Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είχε μια συνηθισμένη ζωή, παρ’ ότι αυτή ήταν η επιθυμία του. Δεν γίνεται, βέβαια, κάποιος χωρίς να το θέλει πρωθυπουργός σ’ ένα κράτος, πόσο μάλλον στη Μεγάλη Βρετανία με τη μακρά παράδοση σε πρόσωπα που σφράγισαν όχι μόνο την τοπική, αλλά και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία. Ο 57χρονος πολιτικός τα κατάφερε και πάλι να ξεχωρίσει: Είναι ο πρώτος που, έχοντας υπηρετήσει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, και μάλιστα για έξι χρόνια (2010-16), αποδέχεται ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Να δουλέψει, δηλαδή, υπό τις διαταγές άλλου προσώπου. Μόλις πριν λίγες ημέρες ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Κάποιοι αναλυτές θεώρησαν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον επιζητά την δεύτερη ευκαιρία, να καταγραφεί με θετικό πρόσημο, να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά του «πρωθυπουργού του Brexit». Μην ξεχνάμε, αυτός ήταν που οργάνωσε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή μη της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, βέβαια, λένε ότι δείχνει με πράξεις την ταπείνωσή του, κατά το «Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» της Καινής Διαθήκης. Θέλει να δείξει σε όλους ότι δεν είναι πια ο αλαζόνας που νόμιζε ότι θα κερδίζει πάντα και παντού.

Αντί για ένα βαρετό βιογραφικό με ημερομηνίες και ενέργειες, απομονώσουμε τις πιο έντονες στιγμές της ζωής του. Προφανώς στο CV του θα προστεθούν κι άλλες, επίσημες, σελίδες από εδώ και στο εξής.

Ντέιβιντ Κάμερον: Η καταγωγή από τον Γουλιέλμο Δ’ και το κράμα εθνοτήτων

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ποτέ δεν επικαλέστηκε βασιλικές ρίζες, ούτε καν για να κάνει χιούμορ. Θα μπορούσε, όμως, κάλλιστα να το κάνει. Μια ανεξάρτητη ιστορική έρευνα, που διευθύνθηκε από επιστήμονες μάλιστα, για την καταγωγή του έδειξε ότι είναι απόγονος του Γουλιέλμου Δ’, που βασίλεψε από το 1830 ως το 1837 (μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε η εμβληματική βασίλισσα Βικτώρια). Πριν γίνει βασιλιάς ο Γουλιέλμος είχε σχέση με την ηθοποιό Ντοροθέα Τζόρνταν, με την οποία απέκτησε 8 παιδιά. Τα οποία, βέβαια, δεν είχαν δικαίωμα στο θρόνο, επειδή δεν υπήρξε γάμος (τότε επιτρέπονταν μόνο γάμοι με γαλαζοαίματους). Ένα από τα δισέγγονα αυτής της εξωσυζυγικής ένωσης είναι και ο Κάμερον.

Όταν η κουβέντα πήγαινε στην καταγωγή του, πάντως, ο ίδιος προτιμούσε να τονίζει την πολυεθνικότητά του. «Είμαι ένα αληθινό μείγμα από Σκωτσέζους, Ουαλούς και Άγγλους», δήλωσε κι έχει δίκιο. Οι ουαλικές ρίζες της μητέρας του είναι σαφείς, όπως και οι σκωτσέζικες ρίζες του παππού του και οι αγγλικές της γιαγιάς του. Έχει και μακρινή εβραϊκή ρίζα από τον προπάππο του Άρθουρ Λεβίτα, απευθείας απόγονο του διάσημου εβραίου συγγραφέα της Αναγέννησης Έλια Λεβίτα.

Το χασίς και η γουρουνοκεφαλή στο σχολείο

Γεννημένος σε μεγαλοαστική οικογένεια, ο Ντέιβιντ Κάμερον φοίτησε εξαρχής στα καλύτερα σχολεία. Αυτό δεν τον απέτρεψε από το να κάνει αταξίες. Έξι εβδομάδες πριν τις πρώτες εξετάσεις του στο διάσημο κολλέγιο Ίτον πιάστηκε να καπνίζει χασίς. Το παραδέχτηκε, αλλά αντί να αποβληθεί (όπως γινόταν πάντα, χωρίς εξαιρέσεις) τη γλύτωσε με μια τιμωρία-χάδι: Αναγκάστηκε να αντιγράψει 500 στίχους στα λατινικά από τα «Γεωργικά» του Βιργίλιου! Η διοίκηση του πανεπιστημίου είπε τότε ότι του τη χάρισε επειδή η ποσότητα που βρέθηκε στο δωμάτιό του αφορούσε ιδιωτική χρήση και όχι εμπόριο.

Ντέιβιντ Κάμερον Βρετανία
(Photo credits: Leon Neal/Getty Images)

H κολλεγιακή του ζωή, άντως, έγινε θέμα στα ταμπλόιντ και το 2015. Τότε σε μια βιογραφία του (που κυκλοφόρησε χωρίς την έγκρισή του) αναφέρθηκε ότι κατά την διάρκεια μιας χιουμοριστικής τελετής μύησης στο κολλέγιο έβαλε το γεννητικό του όργανο στο στόμα μιας γουρουνοκεφαλής! Ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, και είναι αλήθεια ότι παρ’ όλο που οι συντάκτες της βιογραφίας έλεγαν ότι υπάρχει και αποδεικτικό βίντεο ή φωτογραφία, ποτέ δεν τα παρουσίασαν. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ισχυρίστηκε στη δική του βιογραφία ότι γέλασε πολύ όταν διάβασε το δημοσίευμα και δεν κατάλαβε πόσο κακό του έκανε. Παραδέχτηκε ότι υποτίμησε την δύναμη του fake news και υποστήριξε ότι ακόμα και μετά την πρωθυπουργία του κάποιοι που τον βλέπουν στο δρόμο του φωνάζουν λέξεις ή φράσεις σχετικές με γουρούνια.

Η δουλειά στο ITV και η τηλεοπτική εμπειρία

Από την αποφοίτησή του και μετά ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να διεκδικήσει θέσεις και αξιώματα συμβούλων στο Συντηρητικό κόμμα. Είχε φτάσει στη θέση του ειδικού συμβούλου σε θέματα εσωτερικών και οικονομίας, όμως το 1994 παραιτήθηκε ξαφνικά για να αναλάβει διοικητικό πόστο στην εταιρεία Κάρλτον, η οποία συνεργαζόταν με το ITV, τον ιδιωτικό τηλεοπτικό κολοσσό της Βρετανίας. Έμεινε σ’ αυτό το πόστο ως το 2001 που εξελέγη βουλευτής. Υπό τη διοίκησή του η Κάρλτον επέκτεινε τη συνεργασία της με το ITV και το Sky, διεκδίκησε και πήρε την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα στη χώρα, αλλά ως την ώρα που έφυγε ο Κάμερον δυσκολευόταν πολύ να προσελκύσει συνδρομητές.

Έχασε το τρένο και την υποψηφιότητα

Στο μυαλό του Ντέιβιντ Κάμερον βρισκόταν από νωρίς να κατέβει για βουλευτής, όμως στην πρώτη του απόπειρα δεν τα κατάφερε. Ο ίδιος το απέδωσε σε μια καθυστέρηση τρένου! Το Δεκέμβριο του 1994 το Συντηρητικό κόμμα οργάνωσε συνεντεύξεις υποψηφίων για διάφορες περιφέρειες και ο Κάμερον είχε τσεκαριστεί να κατέβει στο Άσφορντ, μια από τις περιφέρειες του Κεντ. Έχασε τη συνάντηση αξιολόγησης επειδή καθυστέρησε το τρένο κι έτσι αποκλείστηκε. Τελικά του προσφέρθηκε η υποψηφιότητα στο Στάφορντ, αρκετά πιο βόρεια, και το 1997 έχασε την έδρα με διαφορά 8,3% από τον Εργατικό αντίπαλό του.

Τελικά τυχερή του περιφέρεια ήταν το Γουίτνεϊ στο Οξφορντσάιρ. Διεκδίκησε την έδρα στις εκλογές του 2001 και την κράτησε ως το 2016, όταν και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Του’ κανε… πλάτες η αδελφή του

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτηρίζει και τώρα τον εαυτό του ως ντροπαλό στις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο. Στο γάμο του, πάντως, τα πήγε περίφημα, με… προξενήτρα την ίδια του την αδελφή. Η οικογένεια Κάμερον αποφάσισε να κάνει μαζί διακοπές στην Τοσκάνη της Ιταλίας το 1994 και η αδελφή του Κλερ έφερε μαζί της τη Σαμάνθα Σέφιλντ, κόρη του 8ου βαρονέτου Σερ Ρέτζιναλντ Σέφιλντ και συμφοιτήτριά της στο κολλέγιο του Μάρλμπορο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θυμάται ότι στην αρχή είχε ενοχληθεί, επειδή επρόκειτο για οικογενειακές διακοπές και σ’ αυτές δεν είχαν θέση ξένοι. Τελικά, όμως, το ένστικτο της αδελφής πέτυχε διάνα: Το ειδύλλιο ξεκίνησε από ιταλικό έδαφος και κατέληξε σε γάμο το 1996.

Η απώλεια του πρώτου παιδιού

Το πρώτο παιδί του ζεύγους Κάμερον ήταν ο Ιβάν Ρέτζιναλντ Ίαν, ο οποίος ήλθε στη ζωή τον Απρίλιο του 2002. Τα νέα, όμως, μόνο ευχάριστα δεν ήταν: Το παιδί γεννήθηκε με έναν σπάνιο συνδυασμό εγκεφαλικής παράλυσης και συνδρόμου Οχταχάρα, μιας μορφής έντονης επιληψίας. Ο Κάμερον, βουλευτής τότε, παραμέλησε οικειοθελώς τα καθήκοντά του για να βρεθεί κοντά στο παιδί του, που προφανώς ήθελε 24ωρη φροντίδα. Ο γιος του δεν βγήκε ποτέ από το νοσοκομείο. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2009.

Από τις πρώτες στιγμές ο Ντέιβιντ Κάμερον έδειξε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα της νοσοκομειακής φροντίδας των παιδιών. Ήταν από τα πρώτα που δρομολόγησε όσον αφορά το σύστημα υγείας της Βρετανίας, όταν έγινε πρωθυπουργός. Με την γυναίκα του απέκτησαν άλλα τρία παιδιά, δύο κόρες κι έναν γιο.

Ντέιβιντ Κάμερον: Η A-list που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος το 2005. Για τα πρώτα πέντε χρόνια ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βήμα που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με τις αναλύσεις, ήταν η ανάπτυξη της περίφημης «A-list», μιας λίστας υποψήφιων βουλευτών των Συντηρητικών στις εκλογές του 2010. Αυτή η λίστα, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος, ουσιαστικά «άνοιξε» το κόμμα στις γυναίκες και τις μειονότητες, στις οποίες παραδοσιακά οι Συντηρητικοί ήταν πολύ καχύποπτοι.

Πολλά από τα μέλη της «A-list» εκλέχθηκαν βουλευτές και προσέλκυσαν νέες ομάδες ψηφοφόρων. O νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγινε βουλευτής το 2015, στις τελευταίες εκλογές που κέρδισε ο Κάμερον.

Μεγαλύτερο ποσοστό μετά από έναν αιώνα

O Ντέιβιντ Κάμερον ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δεν έκανε σπουδαίο γκελ στη βρετανική κοινωνία. Ακόμα και οι Συντηρητικοί δεν τον θεωρούσαν χαρισματικό. Πέτυχε, όμως, κάτι που είχε να συμβεί πάνω από έναν αιώνα: Βελτίωσε το ποσοστό του κόμματος μετά από πρωθυπουργική θητεία. Το 2010, όταν και οι Συντηρητικοί κατέκτησαν την πρώτη θέση με 36,1%, αναγκάστηκε να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για να κυβερνήσει.

Πέντε χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,7%. Οι Συντηρητικοί πήγαν στο 36,8%, μια ανεπαίσθητη αύξηση, η οποία όμως με βάση και την καθίζηση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ήταν αρκετή για να του δώσει αυτοδυναμία. Αύξηση του ποσοστού ενός κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές είχε να συμβεί από την περίοδο πρωθυπουργίας του Λόρδου Σώλσμπερι το 1900!

Ντέιβιντ Κάμερον: Τρίτο και φαρμακερό το δημοψήφισμα

Η αλαζονεία του Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κατηγορήθηκε όταν και εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, καλλιεργήθηκε εν μέρει από αυτή την αύξηση. Από την άλλη, ήταν και η επιτυχία του στα δύο εθνικά δημοψηφίσματα που οργάνωσε και τα αποτελέσματά τους ήταν ακριβώς αυτά που είχε προτείνει.

To 2011 ήταν το πρώτο δημοψήφισμα, σχετικά με το εκλογικό σύστημα των βρετανικών εκλογών, με τις μονοεδρικές περιφέρειες. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος και το κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία, ποσοστό 67%. Το δεύτερο ήταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014. Κι αυτό το κέρδισε με 55,3%, μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αυτές οι επιτυχίες του έδωσαν τον αέρα να διοργανώσει και το τρίτο δημοψήφισμα για το Brexit, παρά την αντίθεσή του. Το’ χασε με 51,9% έναντι 48,1%, μια διαφορά μικρή, η οποία όμως ήταν αρκετή να τον απομακρύνει από την πρωθυπουργία.