Το ημερολόγιο δείχνει 1η Μαρτίου. Έχουν περάσει ελάχιστες ώρες μετά το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη. Για κάποιους ανθρώπους στο πεδίο, οι ώρες φάνηκαν αιώνας και ταυτόχρονα μία στιγμή.
Το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, πάλευαν με τα δευτερόλεπτα, τα συντρίμμια και τις φλόγες. Η πιο δύσκολη στιγμή των Σωμάτων Ασφαλείας, των υγειονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Αγώνα όμως έδιναν και στις διοικήσεις των παραπάνω υπηρεσιών.

Από νωρίς το πρωί, οι λήψεις από το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ήταν σχεδόν σαν παγωμένες. Ο πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης και η αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου στέκονταν ακίνητοι, στητοί και αμίλητοι για δευτερόλεπτα. Σ’ εκείνο το σημείο δεν χωρούσαν λάθη.

Κωνσταντία Δημογλίδου
Στην πιο δύσκολη ώρα…

Μέσα στον ορυμαγδό των φημών, η επίσημη ενημέρωση ήταν αναγκαία για να ξεδιαλύνει το τοπίο. Τραυματίες, νεκροί, οικογένειες, φίλοι, μία ολόκληρη χώρα, βουτηγμένη μέσα στην αγωνία και στην οδύνη για τα παιδιά της.

Ο δύσκολος ρόλος της Κωνσταντίας Δημογλίδου

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν την πιο δύσκολη στιγμή στο πλαίσιο της Επικοινωνίας για την Ελληνική Αστυνομία. Η Κωνσταντία Δημογλίδου εκείνη την ημέρα είχε κλείσει 7 μήνες στη θέση της Εκπροσώπου Τύπου.

Βεβαίως το δύσκολο για εκείνη δεν ήταν ν’ απαγγείλει το ανακοινωθέν. Στις επαφές με τους δημοσιογράφους προσπαθούσε να κρατήσει τους τύπους και να θέσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, μέσα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Hellenic Train η οποία άφησε την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και τα νοσοκομεία της Λάρισας να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είναι η δουλειά της ιταλικής εταιρείας: Έστω να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Κωνσταντία Δημογλίδου

Παρά την… πρεμούρα ορισμένων κέντρων να… αυξήσουν τον αριθμό των νεκρών (ναι, έγινε κι αυτό) η αστυνόμος έφερε εις πέρας την εξισορρόπηση της ακατάσχετης φημολογίας με τα αληθινά και ανακοινώσιμα στοιχεία.

Από νεαρή στην πρώτη γραμμή

Σαφώς ο ρόλος της Εκπροσώπου Τύπου είναι χειροπιαστά πιο ακίνδυνος (επί της ουσίας κρύβει αντίστοιχης σοβαρότητας κινδύνους) από τον ρόλο των αστυνομικών πρώτης γραμμής. Ωστόσο η αστυνόμος Β’ ξέρει πάρα πολύ καλά και η ίδια τι σημαίνει η κόλαση του δρόμου.

Άλλωστε σε πολύ νεαρή ηλικία, έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Αξιωματικών ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: τη διοίκηση του ΑΤ Κερατσινίου. Ως υπαστυνόμος Β’ και μόλις σε ηλικία 22-23 ετών, είχε αναλάβει την οργάνωση της αστυνόμευσης μίας περιοχής άνω των 70.000 κατοίκων στα δυτικά προάστια του Πειραιά.

Έχοντας στο δυναμικό μία ομάδα 35 αστυνομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι από την ίδια, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν ήταν καθόλου εύκολο το έργο της. Όπως λέει και η ίδια, υπήρξε τυχερή που άπαντες οι συνάδελφοί της την αντιμετώπισαν με σεβασμό. Τα δείγματα δουλειάς εκείνη την εποχή ήταν ενθαρρυντικά. Και μάλιστα σε εποχές μεγάλης αναταραχής…

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Χαρακτηριστικό της προαναφερόμενης αναταραχής, είναι το περιστατικό που στιγμάτισε μία ολόκληρη κοινωνία. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν η πιο δύσκολη αποστολή που η αστυνόμος Κωνσταντία Δημογλίδου έπρεπε να φέρει εις πέρας.

Η πόλωση, οι εντάσεις, οι αντιδράσεις ήταν όλα ένα τεράστιο εμπόδιο για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των δραστών. Το ΑΤ Κερατσινίου βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων και των δράσεων για την εξιχνίαση του εγκλήματος.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες και αντικειμενικές δυσκολίες (χρειάστηκε άλλωστε η δράση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), το ΑΤ Κερατσινίου υπό τη διοίκηση της υπαστυνόμου τότε και μετά… βίας 24χρονης Δημογλίδου στάθηκε στο ύψος του.

Οι συνάδελφοι της αστυνόμου άλλωστε όχι μόνο έφεραν εις πέρας τη σύλληψη του καταδικασμένου Ρουπακιά, αλλά έδωσαν κατά γράμμα στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη μοιραία νύχτα, ενώ νωρίτερα είχαν δεχτεί ακόμη και απειλές.

Η ανέλιξη και η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και καθήκοντος

Τα χρόνια πέρασαν από τότε και οι ικανότητες της Δημογλίδου ως αξιωματικού δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Μεταπήδησε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, ενώ το 2015 ανέλαβε καθήκοντα στο Τμήμα Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Κωνσταντία Δημογλίδου
Η Κωνσταντία Δημογλίδου υποδύεται τον… εαυτό της σε χιουμοριστική χριστουγεννιάτικη καμπάνια της ΕΛ.ΑΣ.

Από το 2016 η Κωνσταντία Δημογλίδου διδάσκει θέματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας αλλά και στο προσωπικό που επιλέγεται για στελέχωση των Πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό.

Η Βεροιώτισσα αξιωματικός είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά μόλις τεσσάρων και πέντε ετών, στα οποία προσπαθεί καθημερινά να αφιερώνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, μιας και η θέση της δεν έχει πρακτικά ωράριο.

Κωνσταντία Δημογλίδου

Η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ.

Στον ευρύ κοινό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως μία νέα γυναίκα τυγχάνει να είναι η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Στην πραγματικότητα όμως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως εκείνη αποτελεί μέλος μίας ελπιδοφόρας γενιάς αξιωματικών. Ίσως εκείνων που θα καταφέρουν να πείσουν το κοινό πως η Αστυνομία αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας και όχι… εξωγήινοι που κυνηγούν τους απλούς πολίτες.

Κωνσταντία Δημογλίδου
Κατά τη συνέντευξή της σε δύο νεαρούς φοιτητές στο podcast «Μέθεξη»