Το καλοκαίρι στην Αθήνα θέλει αυλή. Τραπεζάκι ξύλινο, ξέρεις ποιο λέμε, απ’ αυτά που καμιά φορά έχουν το ένα πόδι πιο κοντό από τα άλλα και το γκαρσόνι σου δίνει μια ξύλινη σφήνα για να το φέρεις στα ίσια. Μεζεδοπωλεία στην Αθήνα σημαίνει να’ ρχονται οι μυρωδιές από τα ανθισμένα λουλουδάκια στα παρτέρια και να μπερδεύονται με αυτές που έρχονται από την κουζίνα. Κρασάκι δροσερό και μεζεκλίκια στη μέση, να μην ξέρεις ποια μπουκιά θα σε ενθουσιάσει περισσότερο. Και ατμόσφαιρα ζεστή, ασορτί με τις θερμοκρασίες της ημέρας.

Παίρνεις την παρέα σου και πάτε το μεσημέρι: 6 μεζεδοπωλεία στην Αθήνα με υπέροχους μεζέδες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Τα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που θα κάνεις στέκια με την παρέα σου

Πού θα τα ζήσεις όλα αυτά; Η Αθήνα είναι γεμάτη μεζεδοπωλεία, αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν καταφέρει να κρατήσουν αυτό το παλιακό χρώμα που σε ταξιδεύει, εκτός από τις γεύσεις τους.

Παλιά Αθήνα

Όνομα και πράμα. Μπαίνεις και σου έρχεται η εικόνα της παλιάς Αθήνας, του χώρου που φιλοξενούσε τα όνειρα και τους καημούς του παππού σου. Ένα σπίτι, στην ουσία, μ’ ένα κελάρι στην αυλή, από το οποίο ο παλιός ιδιοκτήτης κύριος Σπύρος πουλούσε ρετσίνα στα σπίτια της περιοχή, φιλοξενεί εδώ και 30 χρόνια ένα από τα πιο γραφικά μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Παγκράτι. Πλακάκι τετράγωνο δίχρωμο μέσα, αυλή (με σκέπαστρο) έξω, διακόσμηση με καρεδάκια της γιαγιάς και παλιές φωτογραφίες στους τοίχους.

Το μενού στην Παλιά Αθήνα είναι πλούσιο σε ποικιλία, και σε κρεατικά και σε θαλασσινά. Γεύσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο παραδοσιακό και το πειραγμένο, όπως π.χ. λουκουμάδες μπακαλιάρου και χταποδοσαλάτα, αλλά και κολοκυθοκεφτέδες και εξαιρετική φάβα. Εξαιρετικά και τα σαγανάκια τυριών. Κρασάκι, ούζο ή μπύρα, ανάλογα με την προτίμηση.

Η Παλιά Αθήνα, Εμπεδοκλέους 75, Παγκράτι τηλ. 210-7518869

Φυσαρμόνικα Μεζεδοποτείον

Το πιο αγαπημένο μας από όλα τα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, δη στα βόρεια προάστια. Γιατί συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και γιατί μας σύστησε σε έναν κόσμο με μεζέδες που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Πουγκιά κολοκυθιού με σος γιαουρτιού, καταϊφάκια γραβιέρας με μέλι, ματσάτα Φολεγάνδρου αλά καρμπονάρα, «φτερούγες» κουνουπιδιού με σάλτσα μουστάρδα-μέλι, είναι μερικές από τις χορταστικές επιλογές που θα βρεις εκεί.

Μεσογείων 180, Χολαργός, 2106564388

Μυρτιά

Χρειάζεται μόνο μια ματιά για να καταλάβεις πού βρίσκεσαι. Κοιτάζεις τον τοίχο και μπαίνεις στο νόημα: Γκλίτσα, αλέτρι, ταγάρι, κόσκινο, κομπολόι, ζυγαριά από παλιό μανάβικο και παλιακός καφρέφτης. Μυρίζει χωριό. Διακόσμηση παραδοσιακή, με δύο τραπεζομάντηλα μάλιστα, το καρό από κάτω και το λευκό από πάνω. Η διάθεση για καλό φαγητό και καλή παρέα φτιάχνει με το που κάθεσαι.

Και φυσικά γίνεται ακόμα καλύτερη μόλις καταφθάνουν οι πρώτοι μεζέδες. Με φόντο το κρέας κυρίως, αλλά υπάρχουν μπόλικες επιλογές για όλα τα γούστα, μέχρι χοχλιοί μπουμπουριστοί όπως τους κάνουν στην Κρήτη μέχρι πατατοσαλάτα που μπροστά της ωχριά η παραδοσιακή γερμανική. Και μπριζόλες, παϊδάκια και μπιφτέκι γεμιστό με τυρί. Και στο τέλος λουκουμάδες με σοκολάτα και μέλι. Μαζί.

Μυρτιά, Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη τηλ. 210-9370708

Τιτάνας

Πέντε τραπέζια. Μετρημένα. Συν κάποια απ’ έξω, τα κλασικά μεταλλικά στρογγυλά, με μπλε καρέκλες σκηνοθέτη για να αράξεις. Διακόσμηση; Από τα πιο ετερόκλητα πράγματα που μπορείς να βρεις. Από μια κατασκευή του «Τιτανικού» με χιλιάδες κομμάτια Lego μέχρι μια αυθεντική φανέλα του Αριέλ Ορτέγκα. Ένας μεγάλος πάγκος-ψυγείο, που χωρίζει τους πελάτες από το σέρβις. Τον «Τιτάνα» δεν τον λες και μεγάλο μαγαζί, αλλά είναι πραγματικά μεγάλο λόγω της άποψης που βγάζει.

Καφενείο είναι, αλλά χωρίς μεγάλη ποικιλία καφέδων. Οι περισσότεροι δεν πάνε για τον καφέ, αλλά για την παρέα και το ποτό. Οι συζητήσεις είναι συναρπαστικές. Και τα μεζεδάκια φυσικά. Τσίπουρο και ούζο σε ατομικά καραφάκια, μία μάρκα μπύρας, κρασί χύμα. Και πιατάκια με ατζούγιες και πιπεριές πράσινες καυτερές, ντολμαδάκια, ντοματάκια, αγγουράκια και σαλαμάκια με τη χαρακτηριστική οδοντογλυφίδα και κομματάκια κεφαλοτύρι κομμένα τρίγωνα.

Τιτάνας, Σισμάνη 18, Αθήνα

Αορίτης-Κρήτης Θύμησες

Μια αυθεντική γωνία της Κρήτης στην Αθήνα. Πολλοί το’ χουν προσπαθήσει, άλλωστε όσοι έχουν σχέσεις με το πανέμορφο νησί είναι πολλοί και συντηρούν πολλά μαγαζιά, αλλά λίγοι δίνουν την αυθεντική αίσθηση. Το κύριο χαρακτηριστικό του Αορίτη είναι η διακόσμηση: Παλιές φωτογραφίες, μπακιρένια σκεύη και δίσκοι, εδώλια της Φαιστού, αλλά και μια κουζίνα ανοιχτή ουσιαστικά, βλέπεις τα κρέατα και τα άλλα μαγειρευτά να ετοιμάζονται.

Από την αρχή μπαίνεις στο νόημα: Ψωμάκι κρίθινο και «καλοσώρισμα» με αλατσοελιές και φυστίκια, παρέα με τσικουδιά. Οι κυρίως γεύσεις των μεζέδων εξαιρετικές, από κοκκινιστό ρίφι με μακαρόνια μέχρι χοιρινό συντριμά κι από γαρδούμι μέχρι ρίφι στην αντικριστιέρα. Αν έχεις πολλές άγνωστες λέξεις από τα παραπάνω, μην σκιάζεσαι σύντεκνε. Πήγαινε εκεί και θα σου τα εξηγήσουν όλα. Και θα τα φας όλα.

Αορίτης-Κρήτης θύμησες, Μαιάνδρου 15, Ιλίσια τηλ. 210-7255699

Καραβίτης

Όταν βρίσκεσαι στο χώρο για περίπου έναν αιώνα, κάτι κάνεις καλά. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του χώρου πουλούσε… κάρβουνα και κρασί χύμα που έφτιαχνε ο ίδιος. Οι μεζέδες ήλθαν αργότερα, για να συνοδέψουν το κρασάκι. Το τυράκι και η μαρίδα έγιναν μεζεδάκια, μαγειρευτά και στο τέλος ψητά κρέατα. Εδώ και πάνω  από 60 χρόνια τα ψητά (παϊδάκια και μπριζολάκια) είναι το χαρακτηριστικό του «Καραβίτη». Γι’ αυτό και τον προτιμούσαν πολλές προσωπικότητες όταν ήθελαν καλό, αυθεντικό φαγητό.

Το εσωτερικό με τον «ταβερνιάρικο» φωτισμό, την ξύλινη επένδυση και τα κρασοβάρελα, πάει ασορτί με το εξωτερικό, την αυλή με τον πέτρινο λευκό τοίχο, ο οποίος στην έξω πλευρά φιλοξενεί το όνομα του μαγαζιού με μεγάλα γράμματα. Από τα πιο εμβληματικά σημεία για κρεατομεζέ στην Αθήνα.

Καραβίτης, Παυσανίου 4, Παγκράτι τηλ. 210-7215155