Ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων αλλάζει για να προσαρμοστείς στις συνθήκες της νέας εποχής. Η Jessica Rabbit αποτελεί μέρος του Roger Rabbit’s Car Toon Spin της Disneyland California από το ντεμπούτο της το 1994 στο Mickey’s Toontown.

Αντιπροσωπεύει την κλασική femme fatale, που κάθεται δεμένη στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου και μοιάζει αβοήθητη. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει με την σύγχρονη πραγματικότητα. Επίσης, η Jessica Rabbit είναι «γνωστή ως ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του σεξ σε κινούμενα σχέδια» και ήταν ουσιαστικά ο μόνος χαρακτήρας που δεν ήταν αποκλειστικά PG (Parental Guidance Suggested) στη Disney.

Η διαδρομή έγινε γνωστή στο παρελθόν ως ένας αγώνας στο Toontown, που ακολουθεί τον Roger Rabbit, ο οποίος προσπαθεί να σώσει την αγαπημένη του γυναίκα Jessica Rabbit από τον κακό Weasels. Τώρα, οι ανώτεροι στο Walt Disney θέλουν να αποσύρουν αυτό το κλισέ του ο «άντρας σώζει τη γυναίκα» και να δώσουν στην Jessica περισσότερη δράση και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το συνηθισμένο σημείο της στη διαδρομή αντικαταστάθηκε από βαρέλια με οξύ και η Rabbit έβγαλε την κλασική στολή της, δηλαδή το κόκκινο, λαμπερό φόρεμα. Πλέον θα εμφανίζεται με το παλτό ενός ντετέκτιβ. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι θα αναλάβει ένας εξολοκλήρου νέο ρόλο.

Αντιδράσεις μετά τη νέα μορφή της Jessica Rabbit

Η αλλαγή αυτή έχει δεχτεί τεράστια κριτική στα social media, με κάποιους να κατακρίνουν την κίνηση ως ένα ακόμα παράδειγμα των ανθρώπων που προσπαθούν να είναι «πολιτικά ορθοί». Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Jessica Rabbit θα μπορούσε να γίνει ντετέκτιβ με την ίδια αμφίεση.

Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται σαν να μην αποδέχεται την δύναμη των γυναικών, που μπορούν να είναι ταυτόχρονα σέξι για να κάνουν μια δουλειά, που φαινομενικά μοιάζει αντρική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ότι τα αντρικά ρούχα είναι τελείως εκτός πραγματικότητας, ίσως και οπισθοδρομικά.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ταινίες, που βλέπουμε τον ρόλο της γυναίκας να αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Για παράδειγμα στο James Bond, «No Time To Die», οι γυναίκες που κάποτε ήταν γνωστές ως «τα κορίτσια του Bond» και εμφανίζονταν με μπικίνι, εξελίχθηκαν για να γίνουν πλήρεις, αυτόνομοι χαρακτήρες, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph η Κάρολαϊν Λίπερ.

Μαζί με τον ρόλο τους αλλάζουν και τα ρούχα που φοράνε, καθώς δεν αναδεικνύουν τόσο την σέξι πλευρά τους. Ακόμα, τα παλιά ψευδώνυμα, όπως Pussy Galore, είναι παρελθόν.

Σε μια δήλωση της εταιρείας Mickey Mouse αναφέρεται: «Αναφερόμενη στην πρόσφατη επιστροφή του Toon Patrol Weasels ως τον κύριο πίσω από την πρόσφατη απότομη αύξηση των στατιστικών εγκληματικότητας σε όλο το Mickey’s Toontown, η Jessica Rabbit πιστεύει ότι έχει φτάσει η ώρα να ρίξει τη fedora της ξεκινώντας τη δική της ιδιωτική υπηρεσία ερευνών.

Παίρνοντας έμπνευση από τον παλιό της φίλο και τον θρυλικό ντετέκτιβ, Toon Eddie Valiant, η Jessica δείχνει ότι σίγουρα θα κάνει νέες επιχειρήσεις».