Εξωφρενικές διαστάσεις παίρνει το MKO Gate που έφεραν στην επιφάνεια ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, έπειτα από έρευνα σχεδόν ενός ολόκληρου χρόνου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. το Σάββατο (29/7), την ώρα μάλιστα που η δικαστική έρευνα έχει πολλά… ψωμιά μπροστά της για να ολοκληρωθεί.

Η δικογραφία του MKO Gate είναι πραγματικά τεράστια και αν αναλογιστεί κανείς πως αφορά μόνο ένα μικρό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023, προκαλεί ανατριχίλα το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και πρόσφατα.

Οι πολλαπλοί ρόλοι των μεταναστών των ΚΕΔ στο MKO Gate

Καθοριστικό ρόλο στην τροφοδότηση του ανίερου συστήματος έπαιζαν και οι μετανάστες που είχαν καταφέρει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να φτάσουν στη χώρα μας και να τεθούν υπό καθεστώς εξέτασης αιτήματος ασύλου.

Τουλάχιστον 13 διαμένοντες σε ΚΕΔ (Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή) είχαν πολλαπλούς ρόλους στο MKO Gate, εξασφαλίζοντας πως θα δώσουν με τη βοήθειά τους συνέχεια και μαζικότητα στις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες των Αρχών, στις «αρμοδιότητες» των 13 μεταναστών ενέπιπτε πλήθος δραστηριοτήτων που θα εξασφάλιζε ακόμη και νέα… πελατεία στους διακινητές μεταναστών!

MKO Gate, Μετανάστες, ΚΥΤ, ΚΕΔ
(ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έχοντας πετύχει τη μετακίνησή τους στον ελλαδικό χώρο, επικοινωνούσαν με ανθρώπους που ενδεχομένως να επιθυμούσαν ν’ ακολουθήσουν την ίδια οδό. Λειτουργούσαν σαν ζωντανή… διαφήμιση και σε κάθε ευκαιρία παρότρυναν τα άτομα που έψαχναν πληροφόρηση για το πως θα περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, να επιλέξουν τους δικούς τους δουλέμπορους.

Παράλληλα όμως είχαν ενεργό ρόλο και στη διαδικασία της μεταφοράς, δίνοντας οδηγίες στις λέμβους για το πως θα φτάσουν στις ελληνικές ακτές, ενώ ενημέρωναν τους διακινητές για τις αφίξεις, ειδοποίηση που αποτελούσε ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του MKO Gate, καθώς τότε «ξεκλείδωναν» και τα χρήματα που καρπούνταν οι διακινητές και οι συνεργάτες τους.

Απειλούσαν και έδερναν για να πληρωθούν οι δουλέμποροι

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος το οποίο αποτελεί και ένα πολυεπίπεδο και περίπλοκο κομμάτι του MKO Gate, οι μετανάστες των ΚΕΔ ήταν εκείνοι που ενημέρωναν τις ΜΚΟ για την άφιξη των φουσκωτών κυρίως στο νησί της Λέσβου. Οι ΜΚΟ έφταναν κατά κανόνα πρώτες στο σημείο επιβεβαίωναν τις αφίξεις και τότε δίνονταν οι εντολές προς τα ειδικά γραφεία στην Τουρκία για την αποδέσμευση των χρημάτων που μεταβιβάζονταν στους διακινητές.

Κάποιοι από τους μετανάστες που για κάποιο λόγο δεν αποδέσμευαν τα χρήματα για την πληρωμή των δουλεμπόρων και προσπαθούσαν να περάσουν στην ενδοχώρα, παρακάμπτοντας τη διαδικασία των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και των ΚΕΔ, οι μετανάστες των ΚΕΔ που αποτελούσαν κατά την ΕΛ.ΑΣ. «ομάδα υποστήριξης» αναλάμβαναν τον εντοπισμό τους, ενώ είτε προχωρούσαν σε απειλές, είτε στη χρήση βίας για να αποδεσμευτούν τα χρήματα που αρνούνταν να δώσουν.

Τουλάχιστον σε 7 υποθέσεις μεταναστευτικών ροών είχαν εμπλακεί τα 13 μέλη αυτών των υποστηρικτικών ομάδων, εκ των οποίων οι 4 στέφθηκαν με επιτυχία. Συνολικά διακινήθηκαν 122 άτομα, μέσα στο ίδιο διάστημα.