Μία δράση που θα βγάλει τις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων της Αττικής από το σκοτάδι, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια, έρχεται στο προσκήνιο από την Περιφέρεια.

Ασφαλέστερες θα γίνουν οι σήραγγες της Αττικής, μετά την εκτέλεση επεμβάσεων που θα βελτιώσουν τις μετακινήσεις των πολιτών.

Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας θα επιτευχθεί μέσω της αντικατάστασης των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων της πρωτεύουσας με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.

Ειδικότερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προκήρυξε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την ανάθεση της σύμβασης «Προμήθειας Φωτιστικών Σωμάτων LED για την αντικατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων, στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων αρμοδιότητας ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.

Όπως αναφέρεται στο αντικείμενο της σύμβασης, προϋπολογισμού 5.430.365 ευρώ, οι σήραγγες όπου θα υλοποιηθεί η δράση ανέρχονται σε συνολικά 31, ενώ τα φωτιστικά σώματα που θα αντικατασταθούν είναι συνολικά 1.362.

Όλος ο εξοπλισμός που θα απαιτηθεί -δηλαδή φωτιστικά, Η/Υ, hardware, software, κλπ- θα εγκατασταθεί από τον ανάδοχο και θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της περιφέρειας μετά την εγκατάστασή του.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών και εντάσσεται στη δράση «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 22/06/2023 και ώρα 15:00, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων είναι προγραμματισμένη για τις 28/06/2026 και ώρα 16:00.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το διάστημα «τρέχει» επίσης διαγωνισμός, προϋπολογισμού 14.382.750 ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε σε συγκεκριμένα σημεία που θα καθορισθούν με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Δηλαδή σε σημεία όπου συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.