Από μόνο του το λευκό βαν αποτελούσε σημαντικό στοιχείο για να φτάσουμε επιτέλους να δούμε φως στο τούνελ των αναζητήσεων, ωστόσο η σύνδεσή του με την υπόθεση ήταν ένα άλλο, ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα.

Και είναι αλήθεια, πως από η εικόνα του βαν θα μπορούσε να οδηγήσει τις Αρχές στους δράστες, όχι σε δύο χρόνια και είκοσι ημέρες αλλά το πολύ σε δύο 48ωρα. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να συλλεχθεί και εξεταστεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα, κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας και αλλού.

Όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει παρατηρώντας τη φωτογραφία, αρκούν μονάχα μερικά τηλέφωνα για να φτάσει κανείς στο όνομα και εν δυνάμει ιδιοκτήτη της εταιρείας καθαρισμού. Ξαναλέμε όμως, χρειάζονταν ατέλειωτες εργατοώρες μέχρι να «δέσουν» οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη σχέση του οχήματος με την υπόθεση.

λευκό βαν
Το επίμαχο λευκό βαν

Ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το λευκό βαν, που κατατέθηκε τις τελευταίες ώρες με μία διάθεση επίκρισης προς την Αστυνομία, έχει να κάνει με το γεγονός πως το λευκό βαν «φορούσε» νόμιμες πινακίδες, που συνδέονται άμεσα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, με το όνομα της συντρόφου του 48χρονου Σ. Λ., ενός εκ των δύο αδελφών που πήραν μέρος στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου.

Οι Αρχές έχουν απάντηση επ’ αυτού και σύμφωνα με πηγές του intronews.gr, εκτιμούν πως οι πινακίδες παρέμειναν οι ίδιες με σκοπό να μην προκύψουν προβλήματα σε τυχαίο έλεγχο. Μία καταχώρηση πλαστής πινακίδας στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. θα τίναζε το σχέδιο της δολοφονίας του Καραϊβάζ στον αέρα.

Παράλληλα, τα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο λευκό βαν είναι τόσο αναλυτικά που είναι πρακτικά ανώφελο να «καλυφτούν» από πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιήθηκε ένα λευκό βαν το οποίο έχει τέτοια… διαφήμιση πάνω στο αμάξωμα, η απάντηση είναι περίπου η ίδια. Ένα λευκό βαν εταιρείας καθαρισμού δεν κινεί την παραμικρή υποψία. Ένα λευκό βαν χωρίς το παραμικρό ίχνος εταιρικής λειτουργίας, με συνεχόμενη παρουσία σε έναν συγκεκριμένο χώρο, ενδεχομένως να κινούσε υποψίες.

Όταν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές είχαν πάρει «μυρωδιά» το τι συμβαίνει με αυτό το βαν, πίεσαν ακόμη περισσότερο την έρευνα. Μάλιστα πριν από περίπου 15 ημέρες, τόσο η τύποις ιδιοκτήτρια της εταιρείας όσο και ο 48χρονος κλήθηκαν στη ΓΑΔΑ για να δώσουν εξηγήσεις.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε εκεί το λευκό βαν της εταιρείας σας;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι αξιωματικοί για να λάβουν αόριστες και μόνο λάθος απαντήσεις. «Δεν θυμάμαι ακριβώς» φέρεται να είναι η ατάκα του 48χρονου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος κάτω από το άγρυπνο μάτι των αστυνομικών. Η σύντροφός του φέρεται να μίλησε «για δουλειά» και επειδή ήταν μία απάντηση που οι Αρχές περίμεναν να ακούσουν πέρασαν από κόσκινο τα ραντεβού και τις αναθέσεις που είχε λάβει το συνεργείο, εξέτασαν όλο το ιστορικό παροχής υπηρεσιών. Καμία δουλειά δεν είχε κλείσει στον Άλιμο η εν λόγω εταιρεία που εδρεύει στη Νίκαια, πόσο μάλλον πάνω ή γύρω της οδού Αννίνου, όπου κατοικεί η οικογένεια Καραϊβάζ.