Έναν χρόνο πριν, όταν χτιζόταν ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2022-2023, όλοι λέγαμε πως δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την κατρακύλα επί Πρίφτη. Κάτι ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε επαναδραστηριοποιηθεί, κάτι ότι το μπάτζετ θα ανέβαινε, κάτι ότι είχε συμφωνήσει με τον Ράντονιτς, έναν προπονητή με καλή δουλειά σε Ερυθρό και Μπάγερν, ήταν λογικό να σκέφτεται κανείς πως θα τεθούν έστω κάποιες βάσεις. Όχι ότι θα μπει στην 8αδα και θα πάρει πρωτάθλημα, αλλά έστω θα βρει μια αγωνιστική ταυτότητα και θα κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Τελικά, όχι μόνο δεν υπήρξε άνοδος, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα κι από πέρσι. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε χειρότερο μπάσκετ, δεν είχε έναν παίκτη να πεις ότι κάτι έδωσε, πέραν του Λι, και κατάφερε να κάνει παίκτες του 6-7-8 να μοιάζουν με παίκτες του 3-4-5. Σε αυτό δεν έχει ευθύνη μόνο ο Ράντονιτς. Κι ο κόουτς Σερέλης δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, με όσες δικαιολογίες μπορεί να έχει για το ανισόρροπο ρόστερ που διαχειρίστηκε και φυσικά για τις αλλαγές των ξένων.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε χθες στο ΟΑΚΑ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με μια αγωνιστική συντριβή που θα έφτανε στους 40 πόντους αν δεν διακοπτόταν το ματς και με επεισόδια που θα φέρουν βαριά αγωνιστική τιμωρία στην ομάδα, με αρκετά ματς κεκλεισμένων και με αφαίρεση βαθμών.

Ό,τι έγινε, έγινε, ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά από 2 μήνες πριν, οπότε το βλέμμα τώρα στρέφεται στις αποφάσεις του κόουτς Αταμάν.

Μέχρι να δούμε πώς θα κινηθεί ο Τούρκος προπονητής σε συνεργασία με τον Σάνι Μπετσίροβιτς και ο Παναθηναϊκός, παίρνουμε αυτοβούλως τη θέση του προπονητή για λίγο και δίνουμε εμείς το Pass Or Not για την επόμενη σεζόν, πάντοτε με το σκεπτικό ότι όλοι αυτοί παίκτες θα ήθελαν να μείνουν στην ομάδα, κάτι που για αρκετούς δεν ισχύει.

Ο Παναθηναϊκός της επόμενης σεζόν

Οι ξένοι

Παναθηναϊκός Πάρις Λι
(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Πάρις Λι: Τα τελευταία τρία χρόνια έδειξαν πως αν μια ομάδα πάει σε λογική 7-8 ξένων, δεν της βγαίνει σε καλό γιατί χάνουν αγωνιστικό ρυθμό όλοι και δε βγαίνουν σωστά και οι προπονήσεις. Ο Πάρις Λι ίσως δεν είναι για playmaker. Ίσως να είναι για δεύτερος. Δεν μπορεί σίγουρα να κριθεί με δείγμα τη φετινή σεζόν, όπου πραγματικά η ομάδα τον ξεζούμισε. Προσωπικά, θα τον κρατούσα ως ένα από τα 4 γκαρντ, είτε για να παίζει δεύτερος άσος είτε για να συμπληρώνει πότε στο 1 και πότε στο 2. Θα κρατήσει πάντως μια θέση ξένου και αυτό ίσως είναι κάτι που επηρεάσει προς την αποχώρησή του.

Παναθηναϊκός Πονίτκα
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ματέους Πονίτκα: Ναι, φιλότιμος. Ναι, πολυεργαλείο. Αλλά δεν είναι και κανένα πολυεργαλείο ολκής. Πάντοτε βέβαια με δείγμα τη φετινή ανισόρροπη και κάκιστη ομάδα που είχε ο Παναθηναϊκός. Το θεωρώ σπατάλη πάντως μια θέση ξένου να πάει σε αυτόν, από τη στιγμή που αγωνίζεται στο 3. Αν ο Αταμάν τον έχει για δεύτερο 2άρι για 12-15 λεπτά, τότε έχει καλώς.

Αρτούρας Γκουντάιτις: Ο βασικός ψηλός φέτος, πήρε παραπάνω φορτίο απ’ όσο άντεχε, τίμιος, αλλά τα καλά του χρόνια έχουν περάσει. Δεν χωράει στην ομάδα που θέλει να κάνει ο Αταμάν.

Παναθηναϊκός Γκριγκόνις
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Μάριους Γκριγκόνις: Πολλοί κατηγόρησαν τον Ράντονιτς πως τον πάρκαρε άδικα, αλλά δεν είναι κι ότι έλαμψε με τον Σερέλη. Σίγουρα θέλησε να δείξει ηγετικά στοιχεία, αλλά παίκτης με τόσο αδύναμο κορμί, αγύμναστος, που αν δεν του πάνε τα σουτ, χάνει ψυχολογία, δεν χωράει στον Παναθηναϊκό.

Ματ Τόμας: Ήρθε κι έμπλεξε ο Ματ Τόμας που παραμένει χωρίς παιχνίδι από τον Απρίλιο. Είναι σαν τον Γκριγκόνις, αλλά με περισσότερα κότσια και χωρίς η ψυχολογία του να είναι εύθραυστη αν δεν του μπει το σουτ. Ανάλογα με τον σχεδιασμό, θα μπορούσε να είναι από βασικό 2άρι μέχρι αναπληρωματικός.

Ντέρικ Ουίλιαμς: Σε μια Ρεάλ, μια Μπαρτσελόνα, μια ομάδα εν πάση περιπτώσει με πακτωλό χρημάτων, ο Ουίλιαμς θα μπορούσε να είναι ο 5ος ψηλός. Να κουμπώνει πότε στο 4 και πότε στο 5 για κανένα 10λεπτο στο ματς. Στον Παναθηναϊκό έδειξε και κακή αγωνιστική νοοτροπία, για την οποία προφανώς δεν φταίει μόνο ο ίδιος, φταίει και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός.

Νέιτ Γουόλτερς: Αν δεν ήταν γυάλινος, ίσως και να άξιζε να τον κρατήσει ο Παναθηναϊκός ως 2ο. Αλλά περισσότερο τραυματίας ήταν και όσο έπαιξε, δεν έθελξε.

Οι Έλληνες

Λευτέρης Μποχωρίδης: Ένας παίκτης που δεν έχει καν το ταλέντο για να φανεί χρήσιμος σε ομάδες όπως το Περιστέρι, ο Κολοσσός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, όχι απλά δεν έχει θέση σε αυτό που οραματίζεται ο Παναθηναϊκός, δεν είναι ούτε για να περνάει έξω από το ΟΑΚΑ. Το προσπάθησε πολύ, αλλά είναι περισσότερο αθλητής πάλης, παρά μπασκετμπολίστας.

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Έχει δείξει πολύ περισσότερη θέληση για να παίξει στον Παναθηναϊκό, είχε αρκετές καλές στιγμές μες στη σεζόν, το ταβάνι του όμως είναι χαμηλό και δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο από ένας καλός 12ος ή 13ος παίκτης. Λόγω του ότι είναι Έλληνας, ας μείνει για τέτοιο ρόλο.

Γιώργος Καλαϊτζάκης: Σε σχέση με τον αδερφό του έδειξε λιγότερα, ο χρόνος στο NBA δεν φάνηκε να τον εξελίσσει και γενικώς δεν διακρίνεται και κάτι που να πεις ότι αξίζει να τον περιμένει ο Παναθηναϊκός για 1-2 χρόνια.

Παναθηναϊκός Μαντζούκας
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Λευτέρης Μαντζούκας: Αναμφίβολα πρέπει να στηριχτεί, αναμφίβολα του χρόνου πρέπει να έχει 20λεπτα στο πρωτάθλημα και 15λεπτα στην Ευρωλίγκα. Να είναι δηλαδή το βασικό 4αρι. Μπαίνει στον 3ο του χρόνο στην ομάδα, αδικημένος δεν είναι επ’ ουδενί, πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί ηλικίας κλπ. Του χρόνου ή πιάνει τον ταυρό από τα κέρατα ή θα πρέπει να ψαχτεί αλλού, σε χαμηλότερο επίπεδο.

Παναθηναϊκός Αγραβάνης
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Δημήτρης Αγραβάνης: Το διαβατήριό του είναι η εθνικότητα του κυρίως. Σε σχέση πάντως με τους υπόλοιπους Έλληνες, έδειξε περισσότερη διάθεση να βρίσκεται στην ομάδα και πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να τον έχει στο ρόστερ για 5ο ψηλό, ώστε να παίζει στο 4 και στο 5 όταν υπάρχουν ελλείψεις στην Ευρωλίγκα.

Τα δύο prospects

Νεοκλής Αβδάλας-Σαμοντούροφ: Στον Παναθηναϊκό της επόμενης χρονιάς δε θα βρουν, μάλλον, ούτε τα σκόρπια 5λεπτα που έπαιξαν φέτος στο πρωτάθλημα, οπότε θα πρέπει να δοθούν δανεικοί.

Η καυτή πατάτα

Παναθηναϊκός Παπαγιάννης
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Γιώργος Παπαγιάννης: Είναι το πιο πολύπλοκο ζήτημα. Ή και όχι. Αν ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν ήταν Έλληνας, δε θα έμενε με τίποτα μετά τη φετινή σεζόν. Ο κόουτς Αταμάν καλείται να αποφασίσει αν ο Παπαγιάννης είναι ο παίκτης της περασμένης σεζόν ή ο παίκτης της φετινής. Αν δηλαδή είναι παίκτης του εκατομμυρίου ή παίκτης του μισού εκατομμυρίου. Η άποψή μας είναι πως πρόκειται για παίκτη του μισού εκατομμυρίου. Δεν έχει δηλαδή παραπάνω να δείξει. Αν έχει τη διάθεση να μείνει με μείωση, καλώς να μείνει. Αν αληθεύουν όσα ακούγονται για ποσό άνω του εκατομμυρίου, τότε ο Παναθηναϊκός καλό είναι να τον ευχαριστήσει και να πάει παρακάτω, γιατί δε μπορεί να δίνει τόσα λεφτά σε παίκτη που θα είναι δευτερότριτη λύση.