Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων και φημίζεται παγκοσμίως ως κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών, αφού η Κάλυμνος και η μακρά παράδοση εκατοντάδων χρόνων, συνιστά την μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα.

Για να αντιληφθεί, άλλωστε, κανείς την ιστορία του τόπου, χρήσιμη είναι μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου δεσπόζει η περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου» και στο Ναυτικό Μουσείο, όπου εκτίθενται αντικείμενα από ναυάγια που εξιστορούν την παράδοση και τις μεθόδους σπογγαλιείας.

Κάλυμνος νησί Δωδεκάνησα

Χάρη στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, συγκαταλέγεται πλέον στους διεθνώς αναγνωρισμένους προορισμούς για εναλλακτικές διακοπές, προσφέροντας ηρεμία και πραγματική εξόρμηση στο αυθεντικό και το παρθένο που προσφέρει, συνδυαστικά με πληθώρα δραστηριοτήτων όπως αναρριχήσεις (στο νησί υπάρχουν πολλές αναρριχητικές διαδρομές, ενώ διοργανώνεται και Φεστιβάλ Αναρρίχησης κάθε χρόνο) και επισκέψεις είτε στον… πλούσιο βυθό της, είτε στα κοντινά νησάκια της Τελένδου ή της Ψερίμου.

Ανάμεσα στη Λέρο και την Κω προβάλλει η Πόθια, η πρωτεύουσα του νησιού. Στο δρόμο που οδηγεί προς τον Πάνορμο, δεσπόζουν οι χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα, προτού συναντήσετε το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα, προστάτη του νησιού στην αρχαιότητα. Το νησί διαθέτει επίσης 16 επισκέψιμα σπήλαια! Ο Κεφαλάς, των επτά Παρθένων και των Σκαλίων, είναι εκ των πιο γοητευτικών.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνα που οπωσδήποτε πρέπει ο ταξιδιώτης να χωρέσει στο πρόγραμμά του, είναι τον Εμπορειό και τον Βαθύ, με το πανέμορφο «φιόρδ» της Ρίνας, μία κοιλάδα, κεντημένη με το πράσινο από τις μανταρινιές και της πορτοκαλιές, κατηφορίζει ως τη θάλασσα, για να συναντήσει το Αιγαίο.

Αν και οι τοποθεσίες αυτές συνδυάζονται με παραλίες ακόμα κι αν μείνετε στο λιμάνι, αξίζει να επισκεφθείτε τις Μυρτιές, το Μασούρι, το Άργος. Οι Βοθύνοι, το Καμάρι και τα Βλυχάδια είναι από τα μέρη του νησιού που αναγκάζουν τους επισκέπτες να παραδοθούν στο παρθένο τοπίο του και να αποφορτιστούν πλήρως, αφού συναντούν και παραλίες με άμμο και με βότσαλο, σκιά και πλούσιο φυσικό τοπίο, ενώ κοντά τους υπάρχουν επιλογές για φαγητό και καφέ. Η βυθισμένη αρχαία πολιτεία πάντως που κρύβεται στον θαλάσσιο δίαυλο Μυρτιές-Τέλενδος, συνιστά μια καλή αφορμή για καταδύσεις.

Η κουζίνα της Καλύμνου έχει να κάνει με την απλότητα και τη λιτότητα των Δωριέων. Στις διακοπές σας στην Κάλυμνο θα δοκιμάσετε «μουούρι» (αρνί γεμιστό με ρύζι), «μιρμιζέλι» (κουλούρα από κριθάρι με λάδι ντομάτα και τυρί) και «φύλλα», κοινώς… ντολμάδες.