Για 60 χρόνια είχε να συμβεί μια ταυτόχρονη απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, πράγμα που σημαίνει πως βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο εργασιακό ζήτημα της εποχής. Από νωρίς την Πέμπτη, έδειχναν πως τα πράγματα θα έπαιρναν αυτή την κατεύθυνση, μετά και το αδιέξοδο από τις συνομιλίες του Σωματείου Ηθοποιών SAG-AFTRA με τα στούντιο.

Ώρες αργότερα, η μπροστάρισσα, Φραν Ντρέσερ, των 160.000 μελών του Σωματείου, γνωστοποίησε την απεργία των ηθοποιών, ακολουθώντας έτσι το δρόμο που έχουν χαράξει οι σεναριογράφοι από τον Μάιο. Το Χόλιγουντ και επίσημα είναι σε μια πλήρη παράλυση, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1960, με δεκάδες ταινίες και σειρές να βρίσκονται στον αέρα. 

Τα συνδικάτα αγωνίζονται να κερδίσουν καλύτερους όρους με την Alliance of Motion Picture και Television Producers, τα οποία εκπροσωπούν μεγάλα στούντιο και streaming πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony και Warner Bros Discovery. 

Επί της ουσίας, απαιτούν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και πληρωμές για επαναλήψεις στις streaming πλατφόρμες, από σειρές και ταινίες όπου έχουν παίξει, αλλά και διαβεβαιώσεις πως η δουλειά τους δεν θα αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Φραν Ντρέσερ

Η εκρηκτική ομιλία της Φραν Ντρέσερ για την απεργία των ηθοποιών

Μετά και την ανακοίνωση της απεργίας των ηθοποιών, η Πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Φραν Ντρέσερ, η οποία πήρε αυτή τη θέση το 2021, προχώρησε σε μια ομιλία, αν μη τι άλλο εκρηκτική. Η ίδια ξεκίνησε λέγοντας πως «έχουμε πρόβλημα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ώρα για εμάς. Μπήκα σκεπτόμενη ότι θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε μια απεργία. Η βαρύτητα αυτής της κίνησης δεν χάνεται για μένα. Είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα που επηρεάζει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε:

«Όχι μόνο μέλη αυτού του σωματείου, αλλά άνθρωποι που εργάζονται σε άλλους κλάδους που εξυπηρετούν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Εμείς είμαστε τα θύματα εδώ».

Η Φραν Ντρέσερ, κουνώντας τις γροθιές της και δακρυσμένη, συνέχισε λέγοντας πως είναι σοκαρισμένη από τον τρόπο που τα στελέχη των στούντιο συμπεριφέρονται στους ηθοποιούς. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Αν δεν σηκώσουμε το ανάστημά μας τώρα, θα βρεθούμε όλοι σε μπελάδες. Όλοι θα κινδυνεύουμε να αντικατασταθούμε από μηχανές και μεγάλες επιχειρήσεις».

Η ομιλία της Φραν Ντρέσερ, που έγινε viral και κέρδισε επαίνους, κήρυττε εμμέσως τη διακοπή της παραγωγής μεγάλων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών στο Χόλιγουντ, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.

Πώς «Νταντά» Φραν Ντρέσερ έγινε πρόεδρος του Σωματείου

Η Φραν Ντρέσερ έχει εκφράσει καιρό τώρα τις ανησυχίες της για την απληστία εις βάρος των ηθοποιών. Είναι μια φωνή που βγαίνει μπροστά, με ήθος και χωρίς φανφάρες, όπως αρμόζει σε αυτή τη θέση που της αναλογεί.  Το 2017 το New York Magazine είχε ένα δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο: «Η νέα αγαπημένη αντικαπιταλιστική εικόνα είναι αυτή της Φραν Ντρέσερ».

Η Φραν Ντρέσερ σε συνέντευξή της στο Vulture εκείνη τη χρονιά είχε απαντήσει πως «δεν είμαι κατά του να βγάζω χρήματα, μην με παρεξηγείτε. Δεν είναι κακό να βγάζεις χρήματα, αλλά πρέπει να κατανέμονται δίκαια».

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα της ως Πρόεδρος του Σωματείου SAG-AFTRA, υποσχόμενη να δώσει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση και την προστασία των μελών. Όπως είχε αναφέρει εκείνη την περίοδο το Deadline, ηθοποιοί όπως οι Τομ Χανκς, Νταν Ακρόιντ, Τζ. Κ. Σίμονς και Ροζάριο Ντόσον είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους για την προεδρία της Φραν Ντρέσερ.

«Σε αυτόν τον νέο κόσμο όπου το streaming μεταμορφώνει τη δουλειά μας και την ανταμοιβή μας, χρειαζόμαστε πρωτοπόρους ηγέτες πρόθυμους να αγωνιστούν για εμάς», είχε δηλώσει ο Άλεκ Μπάλντουιν σε ένα υποστηρικτικό βίντεο. 

Όταν εκλέχθηκε, η Φραν Ντρέσερ είπε σε δήλωση της πως «είναι τιμή μου που υπηρετώ το σωματείο μου με αυτή την ιδιότητα… Μόνο ως ενωμένο μέτωπο θα έχουμε δύναμη ενάντια στην πραγματική αντιπολίτευση για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε: περισσότερα οφέλη, ισχυρότερα συμβόλαια και καλύτερες προστασίες. Ας παρουσιαστούμε μαζί με δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!».

Πριν όμως γίνει πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, η Φραν Ντρέσερ ήταν γνωστή από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην σειρά «Η Νταντά». Πριν πάρει τον εν λόγω ρόλο, είχε προηγηθεί μια απογοητευτική περίοδος για την ίδια, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η σειρά «Princess» όπου έπαιζε, κόπηκε.

Φραν Ντρέσερ

Τότε πήρε τον σύζυγό της και ξεκίνησαν ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, λίγες μόνο θέσεις μακριά της καθόταν ο διευθυντής του CBS. Αυτό θα πει τύχη. Η Φραν Ντρέσερ τον πλησίασε και του ζήτησε ένα ραντεβού, με τον ίδιο να αποδέχεται την πρόταση. 

Η ηθοποιός έχοντας χτίσει μια ιδέα στο μυαλό της, τη συζήτησε μαζί του, ένα χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντηση στο αεροπλάνο και κάπως έτσι κυκλοφόρησε η σειρά, «Η Νταντά», όπου σημείωσε και επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά είχε έμπνευση από διάφορα βιώματα της Φραν Ντρέσερ, από τα παιδικά της χρόνια.

Το γεγονός όμως η Φραν Ντρέσερ αναδείκνυε τα βιώματα της, την οδήγησαν σε μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα στην υγεία της. Έφτασε, μάλιστα, να ζυγίζει τα 49 κιλά μετά από δύο σεζόν. 

Φραν Ντρέσερ: Ο καρκίνος που της… χτύπησε την πόρτα

Η Φραν Ντρέσερ είναι πραγματική μαχήτρια τόσο στη ζωή της όσο και στο επάγγελμα της. Το 2000 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου και στις 21 Ιουνίου εισήχθη στο Cedars Sinai Hospital του Λος Άντζελες, όπου υποβλήθηκε σε ριζική υστερεκτομή.

Η εμπειρία που έζησε μεταφέρθηκε στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Cancer Schmancer», που κυκλοφόρησε το 2002. Η Φραν Ντρέσερ ήθελε με αυτό το βιβλιο να ευαισθητοποιήσει άντρες και γυναίκες ώστε να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου.