Μετά από 20 μήνες, οι ΗΠΑ ανοίγουν από σήμερα ξανά τα σύνορα τους για τους ξένους επισκέπτες, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην απαγόρευση, η οποία είχε επιβληθεί από τον Donald Trump. Ο τωρινός προέδρος, Joe Biden, υπέγραψε, προ ημερών, διάταγμα με το οποίο αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί στα ταξίδια για όσους θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα, μετά την έξαρση του κορωνοϊού, είχε επηρεάσει τους μη αμερικανούς πολίτες σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, χωρίζοντας οικογένειες και μειώνοντας τον τουρισμό.

Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν να «βουλιάξουν» από τους επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να έχουν αρνητικό τεστ εντός τριών ημερών πριν από την αναχώρησή τους και να παραδώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, ενημερώνοντας τηλεφωνικά για τους νέους κανονισμούς που διέπουν το άνοιγμα των συνόρων σε όσους μπαίνουν στη χώρα αεροπορικώς, είπε ότι για να εξαιρεθούν οι ανήλικοι ελήφθησαν υπόψη τα διαφορετικά μέτρα μεταξύ των χωρών για τους εμβολιασμούς των παιδιών αλλά και η διαθεσιμότητα των εμβολίων ανά χώρα.

Ο Jerome Thomann, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Jetset Voyages με έδρα το Παρίσι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, λέγοντας ότι η ομάδα του είχε δει μια «απίστευτη ανάκαμψη» στις κρατήσεις.

Η Alison Henry, 63χρονη βρετανίδα μητέρα, δεν έχει συναντήσει τον γιο της εδώ και 20 μήνες.

Όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Ήταν τόσο δύσκολο – απλά θέλω να δω τον γιο μου». Η ίδια έκλεισε εισιτήριο για σήμερα, για να πετάξει επιτέλους στη Νέα Υόρκη.

Η United Airlines αναφέρει ότι αναμένει αύξηση 50% στους διεθνείς εισερχόμενους επιβάτες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Delta, Ed Bastian, προειδοποίησε τους ταξιδιώτες να παραμένουν υπομονετικοί στις ουρές. «Θα είναι λίγο μη οργανωμένα στην αρχή. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξουν ουρές δυστυχώς», εξήγησε.

Σημειώνεται, πάντως, πως η ΕΕ επιτρέπει στους Αμερικανούς να ταξιδέψουν από τον Ιούνιο, ενώ οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 28 Ιουλίου.