O Donald Trump ανακοίνωσε ότι πράκτορες του FBI έκαναν «έφοδο» στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα. Η έρευνα στο Mar-a-Lago, παρότι «συνεργάστηκα με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες», δεν ήταν «ούτε απαραίτητη ούτε προσήκουσα», ανέφερε. Φαίνεται να έγινε στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τον χειρισμό προεδρικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων εγγράφων, που πιθανόν έχουν μεταφερθεί εκεί, σύμφωνα με το CNN.

«Το έθνος μας ζει μαύρες μέρες, το όμορφο σπίτι μου, το Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, πολιορκείται, ερευνάται και έχει καταληφθεί από πολυάριθμους πράκτορες» του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Παραβίασαν ακόμα και το χρηματοκιβώτιό μου!».

Η έκτακτη έρευνα στο σπίτι ενός πρώην προέδρου αυξάνει τα διακυβεύματα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τα εκκρεμούν πολλές νομικές επιθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Trump. Παρά τα όσα συμβαίνουν αναμένεται  τους επόμενους μήνες να ανακοινώσει ότι θα κατέβει υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, το 2024.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δύο γνωστές ενεργές έρευνες που συνδέονται με τον πρώην Πρόεδρο, μία για την προσπάθεια ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020 και την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021, και η άλλη που αφορά το χειρισμό απόρρητων εγγράφων.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί έρευνα για την υπόθεση των εγγράφων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου. Η έρευνα του FBI επικεντρώθηκε στο πού φυλάσσονταν έγγραφα, σύμφωνα με άλλο άτομο που γνωρίζει την έρευνα, και πάρθηκαν κιβώτια με αντικείμενα. Μετά την ανάκτηση των αρχείων του Λευκού Οίκου από το Mar-a-Lago από τα Εθνικά Αρχεία τους τελευταίους μήνες, το FBI έπρεπε να επαληθεύσει ότι δεν έμεινε τίποτα πίσω.

Στο «στόχαστρο» ο Donald Trump

Υπήρχε επικοινωνία μεταξύ του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ πριν από την εκτέλεση του εντάλματος έρευνας, ανέφερε άτομο που γνωρίζει λεπτομέρειες, επιτρέποντας στο FBI να έχει πρόσβαση στο κτήμα χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν ενημερώθηκε για την έρευνα, κάτι που επιβεβαίωσε κι ο Joe Biden. Ο γιος του, Eric Trump, είπε στο Fox News ότι «ο σκοπός της επιδρομής, όπως είπαν, ήταν να επιβεβαιώσουν εάν ο Donald Trump είχε στην κατοχή του έγγραφα».

Στις αρχές Ιουνίου, ερευνητές έκαναν επίσκεψη στο ακίνητο αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δυνητικά απόρρητο υλικό από την εποχή του Trump στον Λευκό Οίκο που είχε μεταφερθεί στη Φλόριντα. Οι τέσσερις ερευνητές, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Jay Bratt, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας και ελέγχου εξαγωγών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συζήτησαν με δύο από τους δικηγόρους του Trump και έλεγξαν το υπόγειο, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο μέλη του FBI είχαν ανακρίνει συνεργάτες και βοηθούς του πρώην Προέδρου. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αρχείων που ειδοποίησε το Κογκρέσο, ανακτήθηκαν γύρω στα 15 κουτιά με έγγραφα, ορισμένα διαβαθμισμένα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Μητσοτάκης: «Η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν νόμιμη, αλλά λάθος…δεν το γνώριζα»

Eyal Ofer: Στην Ιθάκη με το γιοτ του αξίας 200 εκατ. δολαρίων – Ποιος είναι ο Ισραηλινός μεγιστάνας

Ταϊβάν: Πώς η κρίση στις σχέσεις με την Κίνα επηρεάζει την Ευρώπη