Στους δρόμους έχουν κατέβει άτομα που απασχολούνται με την σεξεργασία και την βιομηχανία του πορνό στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση της θέλει να καταστήσει παράνομη κάθε εξάσκηση των επαγγελμάτων αυτών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πορνεία, πλατφόρμες όπως το onlyfans, escorting αλλά και το πορνό δεν θα είναι πλέον νόμιμα. 

Η πρόταση για την θέσπιση του νέου αυτού νόμου στηρίζεται όχι μόνο από μέλη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και από την αντιπολίτευση, η οποία στηρίζει την ποινικοποίηση του «αγοραίου έρωτα» κάθε είδους.

Η αφορμή για να περάσει ο συγκεκριμένος νόμος ήταν η εκμετάλλευση πολλών σεξεργατριών από κυκλώματα trafficking και «νταβατζήδων», τα οποία κρατούν σχεδόν όμηρες τις κοπέλες με ελάχιστα ανταλλάγματα. Πολλές φορές μάλιστα, η δουλειά υπό αυτό το καθεστώς έχει ως αποτέλεσμα τον εθισμό τους στα ναρκωτικά και την πλήρη εξάρτησή τους από τα αφεντικά τους, τα οποία πολλές φορές κρατούν μέχρι και το 100% από τα κέρδη τους.

Η πρόταση όμως απαγορεύει και κάθε είδους πορνογραφικό υλικό όπως ταινίες, περιοδικά και ψηφιακό περιεχόμενο.

Το PSOE, το κυβερνών κόμμα έχει πάρει πολύ «προσωπικά» το συγκεκριμένο θέμα.

Οι αντιδράσεις του λαού στο άκουσμα του νέου αυτού νόμου είναι ανάμεικτες. Κάποιοι, που έχουν δαιμονοποιήσει την κουλτούρα του πορνό και της σεξεργασίας γενικότερα, συμφωνούν απόλυτα. Άλλοι όμως, κυρίως φεμινιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η δουλειά στο sex ισούται με κανονική δουλειά και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν taboo. Αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει είναι περισσότερες έλεγχος για τυχόν αυθαιρεσίες και παράνομες δραστηριότητες όπως το trafficking.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι αντιθέτως θα έπρεπε να απελευθερωθεί η σεξεργασία, να δίνονται νόμιμες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ένσημα, ασφάλεια κ.ά ώστε να μπορούν να ζουν οι σεξεργάτριες αξιοπρεπώς χωρίς να είναι εξαρτημένες από μαστρωπούς και νταβατζήδες. 

Έτσι και αλλιώς, υποστηρίζουν, δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν οίκοι ανοχής ούτε παραγωγές πορνογραφικού υλικού. Απλώς όλα αυτά θα γίνονται πλέον παράνομα και χωρίς κανέναν έλεγχο, το οποίο μόνο παραπάνω ζημιογόνο θα είναι για τις σεξεργάτριες και τα δικαιώματά τους.

Το PSOE όμως επιμένει για τις θέσεις του και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στιγματιστικό και στερεοτυπικό λόγο για τους εργαζόμενους σε αυτόν τον χώρο, με βασική την απαρχαιωμένη λέξη «prostitutas», που σημαίνει «ιερόδουλες».

Οι επικριτές του νόμου αναφέρουν ότι ο όρος αυτός υποβαθμίζει την σεξεργασία ως επάγγελμα και υπονοεί ότι πρόκειται για ένα αποκλειστικά γυναικοκρατούμενο κλάδο. Στην σεξεργασία απασχολούνται πολλά trans άτομα, non-binary άτομα αλλά και gay και cis άντρες σε πολλούς ρόλους.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Διστακτικός ο καγκελάριος της Γερμανίας για την ένταξη στην Ε.Ε. παρά την επιμονή Zelensky | intronews.gr

Νέο παραλήρημα τουρκικών ΜΜΕ: «Δικά μας Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Ψέριμος» | intronews.gr

Η σκέψη όλων μας: Γιατί οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ακρίβυναν τόσο πολύ; | intronews.gr