Η παρουσία και η σύλληψη των αδελφών Λ. στην υπόθεση Καραϊβάζ, έφερε στην επιφάνεια δύο ακόμη ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Δύο συμβόλαια θανάτου, από τα δεκάδες τα οποία ακόμη και σήμερα αποτελούν επισήμως (σε καμία περίπτωση ανεπίσημα) μυστήριο.

Στοιχεία που κατάφεραν να συλλέξουν οι Αρχές σε προανακριτικό επίπεδο και μεταβίβασαν στην αρμόδια εισαγγελία υποδεικνύουν πιθανή σύνδεση των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Καραϊβάζ με τις δολοφονίες του Μιχάλη «Κεφάλα» Καπίρη και του Χάρη «Dirty Harry» Κοντογιώργη. Πρόκειται για δύο άνδρες με σχετικά περιφερειακό ρόλο στον κόσμο της νύχτας οι οποίοι σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές είχαν εμπλακεί σε κυκλώματα εκβιασμών και προστασίας καταστημάτων.

Το Ανθρωποκτονιών στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Καραϊβάζ κατόρθωσε να συλλέξει στοιχεία τα οποία ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την περίπτωση της δολοφονίας του 44χρονου πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη τον Δεκέμβριο του 2021. Η πιο εξόφθαλμη σύνδεση έχει να κάνει με τη δραστηριότητα στα κινητά τηλέφωνα των δραστών των δύο περιπτώσεων.

υπόθεση Καραϊβάζ
Δολοφονία 44χρονου έξω από γυμναστήριο πυγμαχίας, στο Γαλάτσι Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Για να εξηγηθεί το παραπάνω θα πρέπει πρωτίστως να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας που φέρονται να χρησιμοποίησαν οι δύο συλληφθέντες προκειμένου να οργανώσουν και να εκτελέσουν τον δημοσιογράφο.

Ο 40χρονος Γ.Λ., ο οποίος μοιάζει να είναι και ο πλέον δραστήριος από τους αδελφούς Λ. διατηρεί επαφές με ιδιοκτήτη καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελόκηπους. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τον συγκεκριμένο φέρεται να προμηθεύτηκε τηλέφωνα μίας χρήσης, όπως και τις λεγόμενες «πακιστανικές» γραμμές. Αριθμούς που ανήκουν σε καταχωρημένους χρήστες «φαντάσματα».

Η Αστυνομία έχει βάσιμα στοιχεία πως οι εν λόγω δύο γραμμές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 8 και 9 Απριλίου του 2021 κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου. Σημειώνουμε πως η φερόμενη τετράδα των δραστών (εκτελεστές και υποστηρικτική ομάδα) βρέθηκαν και στις 8 Απριλίου στην οδό Αννίνου όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας, ωστόσο ο Καραϊβάζ έφυγε από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα.

Πολύ κρίσιμο στοιχείο στις έρευνες, ήταν το γεγονός πως οι συμβατικές γραμμές των δύο αδελφών έμειναν αδρανείς σε κρίσιμα χρονικά σημεία τις δύο επίμαχες ημερομηνίες. Αυτό σημαίνει πως τα κινητά τους δεν μετακινήθηκαν, ενώ οι χρήστες τους δεν τα χρησιμοποίησαν για τον παραμικρό λόγο.

Σε συνδυασμό με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο «πακιστανικών» γραμμών λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του Καραϊβάζ, οι Αρχές μπόρεσαν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η σύνδεση με την υπόθεση Καραϊβάζ

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία τα οποία το Ανθρωποκτονιών εντόπισε και στην υπόθεση της δολοφονίας του Χάρη Κοντογιώργη. Ο «Dirty Harry», όπως ήταν το προσωνύμιο του ως πυγμάχος έπεσε νεκρός έπειτα από ενέδρα θανάτου έξω από γυμναστήριο που προπονούνταν και εργαζόταν στο Γαλάτσι, τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αντίστοιχη «πακιστανική» γραμμή λειτούργησε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο «Dirty Harry». Παράλληλα η συμβατική γραμμή ενός εκ των δύο αδελφών που έχουν συλληφθεί, είχε μείνει το ίδιο αδρανής κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Για ποιους λόγους όμως η ΕΛ.ΑΣ. «φίξαρε» την προσοχή της πάνω στον έναν από τους δύο αδελφούς γι’ αυτό το χτύπημα; Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Αν και στην περιοχή το δίκτυο βιντεοληπτικής κάλυψης είναι εξαιρετικά φτωχό και κακής ποιότητας, οι Αρχές κατά τη διάρκεια της προανάκρισης διαπίστωσαν πως ο «Dirty Harry» είχε δεχτεί προειδοποιητικό μήνυμα λίγες εβδομάδες πριν.

Το μήνυμα προερχόταν από άγνωστο και ήταν σαφές: Τόνιζε ρητώς πως οι εσχάτως συλληφθέντες αδελφοί και όσοι σχετίζονται με αυτούς, τον θέλουν νεκρό. Ο λόγος για τον οποίο θέλουν να τον σκοτώσουν έχει να κάνει με τη δολοφονία του Μιχάλη «Κεφάλα» Καπίρη, η οποία είχε σημειωθεί λίγους μήνες νωρίτερα και μερικές ημέρες αργότερα από τη δολοφονία Καραϊβάζ, τον Μάιο του 2021 στη Μεταμόρφωση.

υπόθεση Καραϊβάζ
Το σημείο οπου δολοφονήθηκε ο 58χρονός άνδρας στην Μεταμόρφωση. Κυριακή 16 Μαίου 2021. (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η συσχετισμός της απειλής με τη δολοφονία Καπίρη, είχε συγχύσει τον Κοντογιώργη. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά εκείνη την εποχή οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, κι αυτό διότι όλοι στην πιάτσα γνώριζαν πως αυτός και ο «Κεφάλας» ήταν μία γροθιά. Ο Καπίρης είχε σχεδόν πάντα στο πλευρό του τον Κοντογιώργη με τον τελευταίο μάλιστα να τον αποκαλεί «θείο». Με δεδομένο πως ο Καπίρης φερόταν ως μέλος της παλιάς φρουράς κυκλωμάτων προστασίας στα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια, γίνεται εύλογα αντιληπτό το ποσοστό «δεσίματος» μεταξύ των δύο. Επιπροσθέτως ο Καπίρης ήταν κι αυτός βετεράνος πυγμάχος, με μακρά ιστορία μάλιστα στον σύλλογο της ΑΕΚ. Γι’ αυτούς αλλά και άλλους λόγους ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη Μεταμόρφωση, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Νέα Ιωνία και σε άλλες περιοχές.

Παρά τα όσα ισχυριζόταν τότε ο Κοντογιώργης, εν τέλει δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που εικάζεται πως είναι ο 40χρονος συλληφθείς στην υπόθεση Καραϊβάζ. Το τραγικό στην ιστορία είναι πως την πληροφόρηση περί απειλών σε βάρος του Κοντογιώργη είχε πληροφορηθεί και το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Οι πολύπειροι αστυνομικοί παρά το γεγονός πως συγκέντρωσαν προανακριτικό υλικό το οποίο μεταβίβασαν σε εισαγγελέα, τα στοιχεία φαίνεται πως δεν ήταν επαρκή ώστε να κριθεί η εγκυρότητα της πληροφορίας και έτσι να βεβαιωθεί η πηγή της απειλής σε βάρος του Κοντογιώργη.

Photo credits: Evrokinissi