Μία ασυνήθιστη υπόθεση χειρίστηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και του ΑΤ Ακροπόλεως. Μέσα στο σκοτάδι ένας Κύπριος βεβήλωσε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο, προσπαθώντας ν’ αποσπάσει τρία κομμάτια μαρμάρου.

Ήταν στις 21:50 όταν η φύλακας του αρχαιολογικού χώρου, άκουσε θορύβους και εντόπισε τον νεαρό να χρησιμοποιεί αιχμηρό αντικείμενο στα αρχαία γλυπτά. Αμέσως ενημερώθηκε η Άμεση Δράση, της οποίας η παρέμβαση ήταν ακαριαία.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που κατέφτασε στο σημείο, εντόπισε άμεσα τον δράστη και τον συνέλαβε. Πάνω στο Κύπριο που βεβήλωσε την Ακρόπολη βρέθηκαν τρία κομμάτια μαρμάρου και το επίμαχο μαχαίρι.

Εις βάρος του ασκήθηκαν διώξεις για παράβαση του νόμου για προστασία αρχαιοτήτων, αλλά και περί όπλων.

Παρά την επιτυχία των αστυνομικών να περάσουν εγκαίρως χειροπέδες στο νεαρό, εγείρεται για ακόμη μία φορά ζήτημα για την επάρκεια της ασφάλειας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Βεβαίως δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και οι χώροι έργων τέχνης. Άλλωστε πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της εξιχνίασης της μεγάλης κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον Κύπριο που βεβήλωσε την Ακρόπολη

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βραδινές ώρες της 5-3-2023 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, 26χρονος αλλοδαπός για κλοπή, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα ο κατηγορούμενος κατελήφθη να κινείται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, εκτός ωραρίου λειτουργίας του από τον φύλακα των εγκαταστάσεων, ο οποίος κάλεσε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Ανωτέρω αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν τον 26χρονο και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν -33- πέτρες και -3- κομμάτια μαρμάρου, τα οποία είχε αφαιρέσει νωρίτερα από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και μαχαίρι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.