To Doctor Strange in the Multiverse of Madness μας ξανά συστήνει την Wanda Maximoff, ως Scarlet Witch. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, είναι πως (απαραίτητο spoiler warning για όσους πιστούς δεν έχουν προσέλθει ακόμη) την επόμενη φορά που θα βλέπαμε την Wanda μετά το WandaVision, θα ήταν μία πανίσχυρη αδίστακτη μάγισσα και η βασική villain της ταινίας. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στα γεγονότα των δύο παραγωγών της Marvel για να δικαιολογηθεί η ριζική αυτή μεταστροφή του χαρακτήρα της και γιατί πολλοί θεατές το θεώρησαν «κακό γράψιμο»;

Λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα του Doctor Strange in the Multiverse of Madness, μας επιτρέπεται επιτέλους να μιλήσουμε ελεύθερα με spoilers σε κείμενα και τίτλους. Έτσι, ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε για την καταστροφή του χαρακτήρα της Wanda στην ταινία.  Αφήσαμε την Wanda στο τέλος του WandaVision να μετανιώνει και να νιώθει άσχημα που έκανε υποχείριά της μερικούς κατοίκους για κάποιες μέρες και την ξανά συναντούμε στο MoM (Multiverse of Madness) να αφαιρεί ζωές χωρίς δεύτερη σκέψη. Το τι μεσολάβησε για να οδηγηθούμε στην διεφθαρμένη, σατανική και αδυσώπητη Scarlet Witch του Doctor Strange 2, οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να το αφήσουν στην φαντασία μας.

Τότε, στο τέλος του WandaVision, είναι και που ακούμε για πρώτη φορά στο MCU (Marvel Cinematic Universe) τον τίτλο της Scarlet Witch, τον οποίον οι αναγνώστες των comics της Marvel γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Στην σειρά ακολουθούμε την Wanda στο ταξίδι της ζωής της μετά το Avengers: Endgame. Εκεί, στο τέλος της σειράς η Wanda συναντά το πεπρωμένο της και μεταμορφώνεται στην Πορφυρή Μάγισσα, ένα alter-ego που συναντά αφού αποσπάσει την Σκοτεινή Βιβλιο Darkhold από την μάγισσα Agatha Harkness. Η σκηνή μετά τους τίτλους τέλους μας ενημερώνει ότι η Wanda μελετάει το Darkhold, υπονοώντας ότι μπορεί να την διαφθειρει. Μία μόνο υπόνοια δεν αρκεί για να μεταφερθούμε στην αρχή του Doctor Strange 2, όπου η Wanda έχει μεταμορφωθεί σε άγνωστο διάστημα σε μία αδίστακτη δολοφόνο. Όσοι είχαν δει το WandaVision ένιωσαν ότι «κάτι λείπει» στο να καταλάβουν γιατί ένας από τους χαρακτήρες της Marvel με την καλύτερη εξέλιξη, κατέληξε «θύμα» τόσο βιαστικού γραψίματος. Όσοι δεν το είχαν δει και θυμούνται την Wanda στο τέλος του Endgame, απόρησαν ακόμη περισσότερο με το τι μπορεί να συνέβη off screen στον χαρακτήρα.

https://www.youtube.com/watch?v=DgiN9-x1oD0

Ένας από τους λόγους που η Wanda που ξέραμε και η Wanda του Doctor Strange 2 είναι τόσο διαφορετικές, είναι ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας, Sam Raimi, δεν έχει παρακολουθήσει την σειρά. Η πληροφορία αυτή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν πριν τελειώσει η προβολή της σειράς στο Disney+. Ωστόσο, δεν δικαιολογείται να μην είναι πλήρως ενημερωμένος ο βασικός συντελεστής και αυτό το «σφάλμα» φορτώνεται στην Disney. Θα έπρεπε να παρέχει στον Raimi πηγές για το επόμενο «έπος» του, ώστε να αντιμετωπιστεί με σεβασμό ο χαρακτήρας της Wanda Maximoff. Από την άλλη, τα re-shoots της ταινίας έλαβαν χώρα μέχρι και λίγους μόνο μήνες πριν την πρεμιέρα της ταινίας, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να είχε δει την σειρά και να είχε προσθέσει μία-δύο σκηνές που θα έκαναν πιο ομαλή την μεταστροφή της Wanda σε «κακιά». Λογικά, ο σκηνοθέτης και οι σεναριογράφοι της ταινίας βασίστηκαν στο σοκ που θα προκαλούσαν στους θεατές, την στιγμή που θα συνειδητοποιούσαν ότι τελικά η Wanda όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τον Dr. Strange, όπως προμηνύουν τα trailers αλλά θα είναι και η βασική ανταγωνίστριά του. Βέβαια, πρόκειται για κάτι που μέχρι να φτάσει η πρεμιέρα της ταινίας όλοι είχαν καταλάβει, μετά τα αμέτρητα trailers που δημοσίευσε η Marvel.

Και στα comics η Scarlet Witch είναι μία αμφιλεγόμενη χαρακτήρας. Ζει και εκεί μία θυελλώδης σχέση με τον Vision και δημιουργεί ξανα τα παιδιά της, Billy και Tommy με μαγεία. Όταν τους χάνει, ο θρήνος και το μένος της οδηγούν σχεδόν όλους τους χαρακτήρες προς εξαφάνιση, με μόλις λίγες λέξεις της. Η παντοδύναμη Wanda σκοτώνει σε πολλά από τα τεύχη στα οποία συμμετέχει άλλους ήρωες, παραμένει όμως μία από τις αγαπημένες των αναγνωστών. Στο MoM ο χαρακτήρας της μειώνεται σε αυτόν της «απεγνωσμένης μάνας», αρχέτυπο πουυ έχουμε ήδη δει σε δεκάδες ταινίες και είναι χιλιοπαιγμένο. Ταυτόχρονα, η Wanda Maximoff η οποία είναι ένας αρκετά πολύπλοκος χαρακτήρας, μειώνεται σε μία μπερδεμένη villain η οποία δεν έχει την ευθύνη των επιλογών της καθώς οδηγείται από την επιρροή της Σκοτεινής Βίβλου και της ανάγκης της να ξανά δει τα παιδιά της.

Το χειρότερο είναι το τέλος της ταινίας, όπου σε κυριολεκτικά ένα λεπτό η Scarlet Witch συνειδητοποιεί το κακό που έχει κάνει βλέποντας τα παιδιά της τρομαγμένα στην όψη της. Αυτό, αρκεί για να σταματήσει το γεμάτη μανία και αίμα «εκστρατεία» της να είναι με τα παιδιά. Τόσο, σε σημείο μάλιστα που αποφασίζει να τερματίσει και την δική της ζωή κατεδαφίζοντας πάνω της το Wundagore Mountain με την εντελώς κλισέ ατάκα «Εγώ άνοιξα το Darkhold. Εγώ πρέπει να το καταστρέψω», που δεν ταιριάζει καν με την Wanda των προηγούμενων 115 λεπτών που είδαμε.

Ωστόσο, η Elizabeth Olsen έδωσε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας σε κάθε σκηνή της παρά το σενάριο που της δόθηκε.

Θα υπάρξει δικαίωση για την Scarlet Witch; Πιθανόν όχι, καθώς η ηθοποιός Elizabeth Olsen έχει αναφέρει έμμεσα ότι έχει κουραστεί με τις ταινίες της Marvel, καθώς της στερούν την ευκαιρία να πειραματιστεί με ρόλους που της ταιριάζουν περισσότερο. Πρόσφατα, δήλωσε μάλιστα ότι έχασε ρόλο στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «ο Αστακός» λόγω των υποχρεώσεών της ως Wanda Maximoff.

Κεντρική φωτογραφία: imdb.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Φεστιβάλ Καννών 2022: Οι 6 ταινίες που ξεχωρίσαμε

Elizabeth Olsen: Πως ο ρόλος της Scarlet Witch της κόστισε την συμμετοχή της στον «Αστακό» του Λάνθιμου

Απόψε μένεις σπίτι: 4 ταινιάρες που θα βρεις στο Ertflix για να δεις το ΣΚ