Σε σοβαρή και δύσκολη κατάσταση ήταν ο 38χρονος άνδρας, ο οποίος αναστάτωσε το κέντρο της Αθήνας, το πρωί της Τρίτης με τη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της Αχιλλέως 19 στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο 38χρονος είχε δύσκολα τραύματα από το πιστόλι του αστυνομικού στην κοιλιακή χώρα και όπως τονίζεται στις διάφορες αναφορές, η κατάστασή του θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν στέκονταν τυχερός για το γεγονός πως οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο δεν σταματούσαν ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Οι Αρχές πήραν την πρωτοβουλία να επιστρατεύσουν το ασθενοφόρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί θα έκανε περίπου 20 λεπτά για να φανεί στο σημείο.

38χρονος
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σώθηκε (και) από τύχη ο 38χρονος

Όταν ο 38χρονος έφτασε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» οι γιατροί σχεδόν… απελπίστηκαν από την κατάστασή του. Οι σφαίρες από 9άρι υπηρεσιακό πιστόλι είχαν κάνει σημαντική ζημιά και η έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα.

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους γιατρούς, ήταν το γεγονός πως ο 38χρονος ήταν σε εγρήγορση. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα κάποιοι εκτίμησαν πως ίσως είχαμε να κάνουμε με κάποιον τοξικομανή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς ο 38χρονος δεν είχε απασχολήσει ποτέ για θέματα ναρκωτικών, ενώ ο οργανισμός του ήταν καθαρός.

Όπως αναφέρουν πηγές στο intronews.gr, η ένταση που έβγαζε ο 38χρονος ενδεχομένως προερχόταν από την έξαψη της ληστείας και της καταδίωξης που ακολούθησε μέχρι την περιοχή του Κολωνού. «Άλλος στη θέση του, ίσως να είχε εκπνεύσει», αναφέρουν ιατρικοί κύκλοι.

38χρονος Κολωνός
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο φάκελος

Ο… τυχερός 38χρονος, που πλέον νοσηλεύεται σε απλή μονάδα του (ούτε καν σε ΜΕΘ) «Ευαγγελισμού» εκτός οποιουδήποτε κινδύνου, είναι γεννημένος το 1985 στην Αλβανία, ωστόσο έχει ελληνική υπηκοότητα. Έχει απασχολήσει αρκετά τις Αρχές αλλά για «μεσαίας» εμβέλειας εγκλήματα.

Στην Ασφάλεια υπάρχουν στοιχεία για ιστορικό κλοπών, για περιστατικά απείθειας (εξ ου και η… επίθεσή του στο ίδιο το… περιπολικό) αλλά και για φθορά ξένης περιουσίας.

Την ίδια στιγμή πάντως, αναμένεται η τελική αποτίμηση της κατάστασης και του περιστατικού που οδήγησε τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, από το Εγκλημάτων κατά Ζωής, να πυροβολήσει τον 38χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμπειροι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν πλήρη εικόνα για το τι συνέβη και φτάσαμε στην χρήση πυροβόλου όπλου, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί αν ο αστυνομικός ακολούθησε κατά γράμμα τα πρωτόκολλα εμπλοκής.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου για το περιστατικό

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, οι Αρχές είχαν πλήρη εικόνα για το τι είχε συμβεί και μάλιστα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε αναλυτική ανακοίνωση για το περιστατικό:

«Πρωινές ώρες σήμερα (1/8), σε κατάστημα Τράπεζας στην περιοχή της Ομονοίας, ενεργοποιήθηκε από υπάλληλο της Τράπεζας το κουμπί πανικού για εν εξελίξει ληστεία.

Αστυνομικός, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, έξωθεν του καταστήματος την ώρα της ληστείας και από κοινού με το διευθυντή ασφαλείας της τράπεζας, ακολούθησαν πεζοί το δράστη, ο οποίος εξήλθε του καταστήματος έχοντας αφαιρέσει χρηματικό ποσό, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

38χρονος
Το υποκατάστημα τράπεζας στον Κολωνό στο οποίο σημειώθηκε απόπειρα ληστείας, Τρίτη 1 Αυγούστου 2023. Αστυνομικοί καταδίωξαν τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στη συμβολή των οδών Παλαμιδίου και Λένορμαν. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Άμεσα κατέφθασαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς και περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Ο δράστης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε χρηματικό ποσό, αποπειράθηκε με αιχμηρό αντικείμενο να τραυματίσει δύο αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων έκανε, αμυνόμενος, χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού, τραυματίζοντας το δράστη.

Από το σημείο διερχόταν ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς για να παραλάβει το δράστη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας».