🔵 Στη δεύτερη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη, η μέτρηση της Pulse δίνει προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει διαφορά 5,5 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, φτάνοντας στο 35%. Η εκτίμηση ανεβάζει τη ΝΔ στο 35%, έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό…

🏛️ Σύμφωνα με αυτό το σενάριο και τα πολιτικά δεδομένα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλειοψηφία «κυβέρνησης ηττημένων» καθώς, ακόμη και με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, φτάνουν τις 149 έδρες. Η Βουλή, πάντα με το ίδιο σενάριο, θα είναι εξακομματική με τη ΝΔ να συγκεντρώσει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97 και το ΠΑΣΟΚ 37.

🤝 Do the math και μετά την 21η Μαΐου το μόνο εφικτό σενάριο συγκυβέρνησης είναι ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, ειδάλλως ξανά κάλπες στις 2 του Ιούλη…

🗳️ Στο δεύτερο σενάριο, με επτακομματική Βουλή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το ακροδεξιό κόμμα Κασιδιάρη (εφόσον πάρει «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο), οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 110, ΣΥΡΙΖΑ 93, ΠΑΣΟΚ 36, ΚΚΕ 20, ΜέΡΑ25 14, Ελληνική Λύση 14, Ελληνες 13. Και σε αυτή την περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 δεν συγκεντρώνουν τη «δεδηλωμένη», καθώς θα διαθέτουν 143 βουλευτές.

🔴 Παρεμπιπτόντως μια άλλη δημοσκόπηση, της Rass (για το Action24) που έδωσε 28,2% στη ΝΔ και 23,1% στον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, στην κάρτα με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Δημήτρης Κουτσούμπας προηγείται του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (!).

🟢 Από τις 23 Μαρτίου είχε αποκαλύψει η στήλη την κάθοδο του Σταύρου Κοντονή με το ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώθηκε χθες μέχρι κεραίας.

🇫🇷  «Ο Γιώργος Παπανδρέου αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται (και) το δικό του έργο» είπε τις προάλλες στο Mega και στη Νίκη Λυμπεράκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ναι, ο ίδιος που με το πραξικόπημα των Καννών το 2011 έβαλε πρώτος το λιθαράκι στην πτώση του ΓΑΠ από την πρωθυπουργία – και αργότερα από το κόμμα…

🗣️  Παράλληλα ο (λαλίστατος) «Μπένι» ξεκαθάρισε ρητώς πως ούτε υποψήφιος θα είναι («κινούμαι πλέον στη σφαίρα της μεταπολιτικής») ούτε υποψήφιος για κοινής αποδοχής πρωθυπουργός (αυτό είναι «δεοντολογική γελοιότητα» είπε).

🏀 Ο Νίκος Παππάς του Παναθηναϊκού σκέφτεται να κατέβει για δήμαρχος Αθηναίων – και όχι ο… Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ ως έγραψαν προ ημερών συγκεκριμένα Μέσα. Ναι, έγινε κι αυτό. Λίγη προσοχή, δεν βλάπτει. Η στήλη το είχε αποκαλύψει από τις 23 Μαρτίου.

☘️ Κάντε το εικόνα όμως: από τη μια ο Κώστας Μπακογιάννης με ανά χείρας το project του νέου γηπέδου του (ποδοσφαιρικού) Παναθηναϊκού και από την άλλη ο Νίκος Παππάς του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Μια έμμεση κόντρα Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου!

↗️ Τα κόμματα διεξάγουν δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα σε όλους τους νομούς της χώρας. Ως γράφει η «Καθημερινή», στο Κιλκίς και στη Δράμα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Λασίθι προηγείται και είναι δεύτερο κόμμα. Η γενική εικόνα, πάντως, είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβασμένα ποσοστά στην περιφέρεια, εν αντιθέσει με την Αττική – και ο Νίκος Ανδρουλάκης το γνωρίζει καλά. Τι κάνει όμως για αυτό;

📽️  Σε μια μικρή αίθουσα του Village στου Ρέντη και παρουσία μερικών δεκάδων καλεσμένων ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Ιωακειμίδης, ονομάζοντας τον συνδυασμό του «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» ενώ ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας επέλεξε το «Δίνουμε τα χέρια». Παρουσία 80-90 ατόμων, πρόκειται για την ισχνότερη επίσημη ανακήρυξη υποψηφίου περιφερειάρχη… Ερώτημα αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο στήριξης του.

🤔  Η μετακίνηση Ιωακειμίδη στην διεκδίκηση της Περιφέρειας, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές «καραμπόλες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσει υποψήφιο ακόμα και από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής. Ακούω για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, που θα ενδιαφερόταν να διεκδικήσει το δήμο στην περίπτωση που δεν επανεκλεγεί βουλευτής στη Β’ Πειραιώς. Αλλά και για την πολύ ισχυρή στην περιοχή, Νίνα Κασιμάτη.

🤝 Αντίθετα, η πρόσφατη, κοινή εκδήλωση των περιφερειακών συμβούλων Γιώργου Καραμάνου και Δημήτρη Κατσικάρη, εκπροσώπων των συνδυασμών για την Περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου και Γιάννη Σγουρού αντιστοίχως, είχε πάνω από 500 νοματαίους με πλήθος περιφερειακών συμβούλων, υποψήφιους ή μη βουλευτές (Στέφανος Ξεκαλάκης, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης ανάμεσά τους). Η ισχύς εν τη ενώσει και… φοβού τον Γιώργο Πατούλη.

🦀 Η υποψηφιότητα της Νεκταρίας Αγγελάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Α’ Θεσσαλονίκης ακόμη εκκρεμεί – ενώ θεωρούνταν δεδομένη. Η δικηγόρος, εργατολόγος, καρκινοπαθής και μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο στον Μαστό «Άλμα Ζωής» έχει αναπτύξει πολύ πλούσια δραστηριότητα για τα συγκεκριμένα θέματα. Έμεινε εντέλει η υπόσχεση… υπόσχεση;

👨‍⚕️ Το ίδιο δεν ισχύει και για τον Διαμαντή Γκολιδάκη με τη Νέα Δημοκρατία. Ο γνωστός, στην περιοχή, καρδιολόγος έχει κάνει μια σημαντική ανοδική πορεία την τελευταία τετραετία, ανεβάζοντας αισθητά τη δημοτικότητά του. Στους «γαλάζιους» κύκλους συζητείται έντονα η θετική πορεία του και λέγεται ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη η εκλογή του στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Λέτε;

🦅 Στη συμπρωτεύουσα συζητιέται εσχάτως το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη, που έπειτα από δέκα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να στραφεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Από το περιβάλλον του το διαψεύδουν αλλά υπάρχει άτυπη οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάσει της οποίας οι δύο θητείες ουσιαστικά βγάζουν από τη λίστα κάποιον υποψήφιο στην Ευρωβουλή… Αρα το να κατέβει τώρα, δεν πρέπει να αποκλειστεί 100%.

➡️ Νοτιότερα, στη Β’ Πειραιά αναμένεται μάχη για την πρωτιά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ (που είχε βγάλει 38% το 2019) και ΝΔ (30%) και δίνουν μάχη για τη δεύτερη «γαλάζια»  εκλόγιμη θέση ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης με τον 37χρονο μηχανολόγο-μηχανικό Γιώργο Βρεττάκο, ο οποίος προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. 


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com