Το θρίλερ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος ταινίας. Ακουμπάει σε μια μάλλον περίεργη τάση που έχουμε ενίοτε οι άνθρωποι να θέλουμε να βλέπουμε κάτι που μας απωθεί, κάτι που ποτέ δεν θα θέλαμε να ζήσουμε (ή να φανταστούμε στην περίπτωση του μεταφυσικού). Το Disney+ μας έχει καλά καλυμμένους και σε αυτόν τον τομέα, όπως άλλωστε και στα action movies ή στο σύμπαν της Marvel.

Από την πλατφόρμα της Disney+ λοιπόν, μπορούμε να απολαύσουμε μερικές εξαιρετικές ταινίες θρίλερ και εδώ είμαστε για να σας παρουσιάσουμε ένα τοπ-5 που πολύ μας δυσκόλεψε. Όχι γι’ αυτά που επιλέξαμε, αλλά για όλα αυτά που αφήσαμε απ’ έξω! Αν είσαι συνδρομητής, ξέρεις. Αν όχι, σπεύσε.

Disney+: 5 κορυφαία θρίλερ για να δεις

Alien

Το σωτήριο έτος 1979, το λαμπρό μυαλό του Ρίντλεϊ Σκοτ μας χάρισε το πρώτο Alien. Θα υπάρχει πάντα ένα πριν και ένα μετά από αυτή τη σινέ-στιγμή. Από τη γέννηση δηλαδή αυτού που αποδείχθηκε ένα μυθικό franchise και το οποίο είναι διαθέσιμο στην ολότητά του από το Disney+.

Ακόμα και σήμερα, που οι ταινίες είναι τίγκα στα εφέ και στην «τελευταία λέξη της τεχνολογίας», το 40+ έτη πίσω αυτό original πρώτο φιλμ, εντυπωσιάζει με την αρτιότητα του. Και βεβαίως, τρομάζει. Πολύ. Και συνεχώς.

The Village

Ας συμφωνήσουμε πως δεν θα νιώθαμε άνετα αν κάποιος απέναντί μας, μας έλεγε πως βλέπει νεκρούς. Και ότι αυτό θα ήταν πολύ πιο άβολο αν αυτός ο «απέναντι» ήταν ένα μικρό παιδάκι.

Κρίμα πάντως, η Έκτη Αίσθηση δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από το Disney+. Είναι, όμως, μια άλλη εξαιρετική ταινία του Νάιτ Σιάμαλαν, ενός σκηνοθέτη που ξέρει να παίζει με το μυαλό του θεατή.

Το The Village (Σκοτεινό Χωριό) δεν έγινε ποτέ talk of the town όπως η Έκτη Αίσθηση. Αλλά το The Village είναι από πολλές απόψεις ένα θρίλερ που δεν θα ξεχάσεις. Με επίσης επικό φινάλε. Θάνατος στα spoiler!

Disney+

Μαύρος Κύκνος

Παίζει με το μυαλό σου αυτή η ταινιάρα, με τα συναισθήματα και τη ψυχολογία σου. Ποιο το κόστος του να επιζητάς την τελειότητα; Τι γεννά η αντιπαλότητα και η σύγκριση; Πόσο φοβόμαστε το να χάσουμε; Πόσο μισούμε αυτό που (θέλουμε αλλά) δεν είμαστε;

Η τέλεια ψυχανάλυση του ανθρώπινου μυαλού για το κόστος της τελειότητας, το μόχθο για τον αντίπαλο, τον τρόμο της αποτυχίας και τον έρωτα αλλά και μίσος για αυτό που δεν είμαστε.

Η Νάταλι Πόρτμαν το πάει σε άλλο επίπεδο ερμηνευτικά, η Μίλα Κούνις είναι η τέλεια παρτενέρ, το ταλέντο του Ντάνιελ Αρονόφσκι αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Disney+

Phone Booth

Η ελληνική μετάφραση «Τηλε-φονικός θάλαμος» ισορροπεί ανάμεσα στο μεγαλειώδες και στο γελοίο – δεν ξέρουμε πώς, αλλά το καταφέρνει. Η ταινία πάλι, είναι μια αποκάλυψη. Γίνεται κάτι γυρισμένο εξ ολοκλήρου σχεδόν στα στενά όρια ενός τηλεφωνικού θαλάμου να μην κάνει κοιλιά; Να σε κρατάει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό στην τσίτα; Η εξέλιξη είναι πραγματικά εντυπωσιακή

Ο Κόλιν Φάρελ, στα πρώτα του mainstream βήματα, σε άλλου είδους καλλιτεχνικά μονοπάτια από αυτά που σήμερα τον έχουν οδηγήσει σε έπη όπως τα Πνεύματα του Ινισέριν, αλλά σταθερά καλός. Πολύ καλός.

Disney+

Barbarian

Αυτό το φιλμ δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα έπρεπε. Αυτό το φιλμ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλο καλό θρίλερ. Στην πραγματικότητα, φτιάχνει ένα δικό του σύμπαν και γίνεται πρωτοποριακό, ξεφεύγοντας από τις συμβάσεις και τα κλισέ του είδους.

Είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό το κάνει ακόμα καλύτερο, συμβαίνει συχνά με αυτά που δεν το περιμένεις. Το σενάριο είναι πανέξυπνο και ευρηματικό, θα δείτε με πολύ διαφορετικό μάτι τα Airbnb με το που θα έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους… Δεν σας λέμε τίποτε άλλο. Είναι ο ορισμός της ταινίας που όσο λιγότερα ξέρεις, τόσο το καλύτερο.

Disney+