Επελέγη από το Harvard Business School, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως μία από τις πέντε εξέχουσες προσωπικότητες των αποφοίτων της σχολής, στους οποίους θα απονεμηθεί σήμερα η ύψιστη τιμητική διάκριση του ετήσιου βραβείου Alumni Achievement Award.

Η βράβευση του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι ο μόνος Ευρωπαίος πολίτης που θα τιμηθεί, θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της τελετής των αποφοίτων του Χάρβαρντ.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «αυτοί που θα τιμηθούν φέτος έχουν καθιερωθεί ως μεγάλοι ηγέτες στους τομείς τους, όχι κάνοντας τις εύκολες επιλογές, αλλά λαμβάνοντας ρίσκο και πράττοντας αυτό που ήξεραν μέσα τους πως έπρεπε να κάνουν, ώστε να επιτύχουν κάτι μεγαλύτερο από τα κατεστημένα και συνήθη».

Συγκεκριμένα ο κοσμήτορας (Dean) του Χάρβαρντ, κ. Strikant Datar, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «έδρασαν στη σταδιοδρομία τους ως πραγματικοί ηγέτες που έκαναν τη διαφορά στον κόσμο, διατηρώντας τα υψηλότερα κριτήρια και αξίες σε οτιδήποτε έπραξαν».

Όπως επισημαίνεται από το Χάρβαρντ, «για πάνω από 50 χρόνια το βραβείο Alumni Achievement Award έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες των οποίων το στρατηγικό όραμα καθοδηγεί την εργασία τους, η δημιουργικότητα και το πνεύμα καινοτομίας εμπνέουν όσους είναι δίπλα τους, ο χαρακτήρας και οι αξίες τους είναι υποδειγματικές και η ηγετικότητά τους είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση».

Καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά στο πλευρό του ο Srikant Datar, μίλησε για την πορεία του Έλληνα πολιτικού περιγράφοντας έναν συνεχή αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες στη διάρκεια του οποίου ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις για το καλό του ελληνικού λαού.

«Γιός καρδιολόγου. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμενόταν να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Αλλά μια μέρα στο harvard amherst college, ένας φίλους τον, τον πήρε από το εργαστήρι χημειας για να ακούσουν την ομιλία του John kenneth Galbert. Εντυπωσιασμένος ο Αντώνης άλλαξε την ειδικότητά του σε Οικονομικά. Αφού αποφοίτησε από το HBS, επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Αντώνης ηγήθηκε της ΟΝΝΕΔ, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, τότε, του πρότεινα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Εκλέχθηκε σε ηλικία 26 ετών και σήμερα διανύει την 14η θητεία του στην Περιφέρεια της Μεσσηνίας.

Λίγες καριέρες είναι απρόβλεπτες και τιμωρητικές όσο η πολιτικές. Κι όμως, ο Αντώνης έμεινε προσηλωμένος στους στόχους τους. Η αγάπη για τον λαό του και να λύνει προβλήματα.

Εξελέγη Πρωθυπουργός το 2012. Ηγήθηκε της χώρας του κατά την περίοδο της μεγάλης Ελληνικής κρίσης χρέους εφαρμόζοντας αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών, προχωρώντας σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να κρατήσει τη Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτά τα σκληρά «ακροβατικά» κόστισαν την επανεκλογή του αλλά δεν μετανιώνει την επιλογή του να μείνει πιστός στις αρχές του. Αρχές που τον οδήγησαν και ως υπουργό Οικονομικών, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτισμού.

Η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει για τον ελληνικό λαό, διαμορφώσει την κληρονομιά του όντας λαμπρό αστέρι για τους μελλοντικούς ηγέτες των εθνών μας».

Οι φετινοί βραβευθέντες, εκτός του Αντώνη Σαμαρά, είναι οι εξής:

– Ρέσμα Κεβαλραμανί: CEO και πρόεδρος της φαρμακευτικής Vertex
– Τόμας Μακ Γκρούντερ: COO του Ford Foundation και ιδρυτής του Moms of Black Boys United
– Ρέιμοντ Μακ Γκουάιρ: Πρόεδρος της Lazard
– Στέφεν Σβάρτσμαν: Πρόεδρος και συνιδρυτής του Blackstone.