Κάποια κείμενα δεν περιμένεις ποτέ πως θα τα γράψεις στη δημοσιογραφική σου πορεία. Και δεν έχει να κάνει με λόγους δεοντολογίας ή πρεστίζ. Είναι απλώς ότι δεν το ‘χεις δει να έρχεται. Να μας συμπαθάτε δηλαδή, αλλά το «μυρίσαμε» ως είδηση πως κάποια στιγμή οι φαινομενικά αθώες selfies θα γινόντουσαν «απαγορευμένος καρπός», πως θα ξεσπούσε πόλεμος εναντίον τους.

Δεν είναι, όμως, παράλογο. Ούτε άδικο. Είναι, κυρίως, για καλό. Καθότι η ανθρώπινη απληστία έκανε ξανά το «θαύμα» της. Δεν μας αρκεί μια φωτογραφία. Θέλουμε να είναι και όσο το δυνατόν πιο «γκράντε». Για να πάρει like, για να ικανοποιήσει το «εγώ» μας. Δεν σεβόμαστε επίσης τους γύρω μας ενόσω θέλουμε να κάνουμε το… κομμάτι μας.

Μόνο που μπρος σε αυτήν την ανάγκη για επιβεβαίωση, λαμβάνονται αχρείαστα και μεγάλα ρίσκα. Που ανάγκασαν αρμόδιους ορισμένων περιοχών να πάρουν μέτρα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 8 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που είπαν «selfie stop».

Και θα επεκταθεί και άλλου, θέμα χρόνου είναι, με παραλλαγές και πέρα από τις selfies ενδεχομένως. Να, στο Χάλστατ, στα αυστριακά βουνά, ένα χωριό με φοβερή θέα, παγετώνες και κατ’ ορισμένους την πηγή έμπνευσης για το σούπερ δημοφιλές animation φιλμ Frozen, ο ντόπιος δήμαρχος τοποθέτησε ξύλινους φράχτες για να εμποδίσει τους τουρίστες να τραβάνε φωτογραφίες.

Κατεδαφίστηκε μπρος στις αντιδράσεις, αλλά ο επίμονος αυτός τοπικός άρχων σκοπεύει να γεμίσει το μέρος του με πινακίδες ώστε να υπενθυμίζει στους επισκέπτες πως εκεί ζουν άνθρωποι και πρέπει να τους σέβονται, όταν ποζάρουν κυνηγώντας ενσταντανέ που θα τους θυμίζουν για πάντα πού ήταν και τι έκαναν…

Οι 8 που απαγόρευσαν τις selfies

Νέα Υόρκη

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει απαγορέψει τη λήψη selfie με τίγρεις, λιοντάρια και λοιπά άγρια ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο. Όλα αυτά αφότου έγινε trend στα social media το hashtag «σέλφι με τίγρεις». Και τα πράγματα, πολύ επικίνδυνα…

Πύργος του Λονδίνου

Είναι το μέρος που μεταξύ άλλων φυλάσσονται τα πολύτιμα κοσμήματα της βασιλικής οικογενείας της Αγγλίας. Παρότι περισσότερες από 100 κάμερες είναι μονίμως alert, δεν είναι αδύνατη η κλοπή. Στις selfies λοιπόν μπήκε «no» επειδή θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια.

Γαλλία

Στη παραλία Γκαρούπ στη νότια Γαλλία απαγορεύτηκε στους παραθεριστές να βγάζουν selfie κατά τη διάρκεια της full season, στην κάψα του καλοκαιριού. Ο λόγος; Οι Αρχές θέλουν ο κόσμος να απολαμβάνει τη στιγμή και όχι να κάνει μόστρα μέσω social media. Ναι, αλήθεια, αυτό επικαλέστηκαν… Αναμφίβολα η πιο συζητήσιμη απαγόρευση του είδους.

Σαουδική Αραβία

Η εγχώρια κυβέρνηση έχει εισαγάγει την απαγόρευση για όσους πηγαίνουν στο προσκύνημα στη Μέκκα. Επειδή οι selfies σε τέτοιο πνευματικό ταξίδι θεωρούνται ασεβείς και κόντρα στην ηρεμία που απαιτεί η ιερή περίσταση.

Ισπανία

Κάθε χρόνο στην Παμπλόνα της Ισπανίας, μαζεύονται διάφοροι «τρελοί» και θεωρούν καλή ιδέα να αρχίσουν να τρέχουν με ταύρους. Είναι που είναι από μόνο του εξόχως επικίνδυνο, κάποιοι το τέντωνουν ακόμα περισσότερο θεωρώντας πως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να βγάλουν τη selfie της ζωής τους. Ας το δοκιμάσουν, αν θέλουν. Στην καλύτερη τους περιμένει πρόστιμο 3.000 ευρώ. Στη χειρότερη, ο ταύρος θα αναλάβει να τους κάνει να «πληρώσουν».

Ιαπωνία

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της Ιαπωνίας δεν επιτρέπονται τα «σελφοκόνταρα» για λόγους ασφαλείας καθώς μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία. Μερικοί τα έβγαζαν έξω από τα παράθυρα για να βγάλουν δυνατά «καρέ» χωρίς να σκέφτονται πως ένα τυχαίο άγγιγμα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Καλιφόρνια

Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει απαγορεύσει τη λήψη selfie στην περιοχή πέριξ της λίμνης Τάχο. Αυτός ο νόμος εισήχθη λόγω φόβων για την ασφάλεια των επισκεπτών, δεδομένου του υψηλού ποσοστού άγριων αρκούδων στην περιοχή και των ανησυχιών ότι οι άνθρωποι πλησίαζαν επικίνδυνα τα ζώα.

Ιταλία

Στο σούπερ high τουριστικά Πορτοφίνο της Ιταλίας μπήκε χρονικό όριο τις περιόδους αιχμής για το πόσο μπορεί να «χασομερά» κανείς ενόσω ψάχνει την «τέλεια» selfie ή φώτο. Εκεί γαρ μένουν και άνθρωποι που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και στα σπίτια τους. Δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα φιλοτιμηθούν να φύγουν δεκάδες τουρίστες που τριγυρνάνε αμέριμνα και (χαζό)χαρούμενα στους στενούς δρόμους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.