Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης «Συγκοινωνούντα Δοχεία» ολοκληρώθηκε. Μία επιχείρηση-μαμούθ που οργανώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και είχε ως στόχο ένα πολυδαίδαλο δίκτυο διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και revenge porn, μέσω Telegram αλλά και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Η συντονισμένη επιχείρηση έλαβε χώρα σε συνολικά 21 πόλεις σε όλη την Ελλάδα! Η λίστα των ερευνών για τους διακινητές του Telegram είναι μακρά. Οι αστυνομικοί έδρασαν στο διάστημα 16 έως 26 Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει και αφορά συνολικά 32 εμπλεκόμενα άτομα, εκ των οποίων κάποιοι εξ αυτών είναι ανήλικοι μαθητές λυκείου, τουλάχιστον 30 ανήλικα άτομα, κυρίως κορίτσια από 13 έως 17 ετών έπεσαν θύματα, όπως επίσης και 10 ενήλικες γυναίκες, που έπεσαν θύμα εκδικητικής πορνογραφίας.

Το σύστημα των διακινητών της πορνογραφίας ήταν ιδιαίτερα οργανωμένο. Ήταν μέλη σε servers εφαρμογών όπως του Telegram ή του Discord και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έναντι συνδρομής από 5 έως 35 ευρώ διακινούσαν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο των θυμάτων. Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί και ονομαστικοί φάκελοι με τα πλήρη στοιχεία των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άτομα, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για τους υπόλοιπους 26 ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνέχεια είτε στις συλλήψεις, είτε στις κλήσεις προς απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή.

Θυμίζουμε πως πριν από μία εβδομάδα περίπου, ένας 16χρονος είχε συλληφθεί και εν τέλει αφεθεί ελεύθερος για διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Η υπόθεση του νεαρού εντάσσεται στην ίδια επιχείρηση που συντόνισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το Telegram πάντως έχει βρεθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν στο μικροσκόπιο της Δίωξης.

Ψεύτικες φωτογραφίες γυναικών και ανηλίκων διακινούνται στο Telegram – Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η ανακοίνωση του Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές μέσω Telegram

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία» για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την ενδελεχή διερεύνηση και πολύμηνη ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι, χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους:

  • γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία,
  • για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό,
  • εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές».

Τι «κέρδιζαν» οι χρήστες των εφαρμογών, όπως το Telegram με μία μικρή συνδρομή

«Το ανωτέρω υλικό διέθεταν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ, ώστε οι χρήστες κατά περίπτωση να αποκτούν:

  • πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή,
  • πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και
  • δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.

Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους».

Τα ευρήματα των Αρχών

«Από τις επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή  έτερων αστυνομικών υπηρεσιών το διάστημα από 16 Ιουνίου 2023 μέχρι 26 Ιουνίου 2023 σε οικίες των εμπλεκομένων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο) συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Telegram, παιδική πορνογραφία, revenge porn
  • -32- κινητά τηλέφωνα,
  • -39- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
  • -3- φορητά μέσα αποθήκευσης (USB),
  • -2- κάρτες μνήμης, τύπου SD,
  • -11- φορητοί Η/Υ και tablet

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι (6) άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση».

Photo credits: Shutterstock, ΕΛ.ΑΣ.